Učte sa jazyk pomocou hudby – váš mozog ju miluje

LEXIKA Ciferník29.04.2016 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 2 min.
Učte sa jazyk pomocou hudby – váš mozog ju miluje_Lexika_foto
Čas čítania 2 min

Určite sa vám už nejaká pesnička tak vryla do podvedomia, že ste si ju chceli nielen spievať spolu s interpretom, ale ju tiež preložiť a pochopiť. Dnes už nie je problémom dostať sa k pôvodným textom jedným „klikom“. Stačí zadať názov pesničky do google a pridať slovo lyrics.

Texty piesne – prvá pomoc lektorov

Kedysi si lektori anglického či nemeckého jazyka pri výučbe často a radi vypomáhali s hitmi z ich rodnej krajiny. Študenti sa snažili zachytiť, čo spevák spieva a lektori si mohli aspoň na chvíľu vydýchnuť. Takéto hodiny patrili medzi tie najobľúbenejšie. Aj domáca úloha s týmto zadaním bola bezpečne vypracovaná doma a bez nútenia.

Dodnes mám v pamäti, ako sme sa trápili s pesničkou Ode to my family od Cranberries, ani rodená Američanka nebola schopná povedať, o čom presne sa spieva a rozlúskla to až so svojou írskou kamarátkou. Neskôr, s nástupom rapu a hiphopu sa výučba jazyka počúvaním stala doslova výzvou. Ak pred sebou nemáte napísaný text, od rappera ho jednoducho neodpočúvate. Skvelým príkladom je záver piesne Godzilla od Eminema.

Pieseň = nástroj na zvládnutie jazyka?

Prekladať si texty piesní a pochopiť ich význam je výborný spôsob, ako spojiť príjemné s užitočným. Na to vám v začiatkoch poslúži stránka poslúži vám stránka karaoketexty.sk. Ak pochopíte a naučíte sa text obľúbenej pesničky, dostane sa vám do mysle až tak, že si ju budete celé dni nevedomky pospevovať. Niekedy je to otravné, ale takto naučené frázy už nikdy nedostanete z hlavy a to je pre vašu zvyšujúcu sa úroveň cudzieho jazyka dobrá správa, nemyslíte?

Kde nájdete viac ako len text?

Na portáloch ako genius.com či lyreka.com si môžete vybrať svoj obľúbený žáner, prípadne si vyhľadať interpreta alebo pesničku v originálnom znení. Hovoríte po anglicky? Prečítajte si aj diskusiu pod článkom. Svoju interpretáciu textu pridávajú zväčša verní fanúšikovia, ktorí majú speváka či skupinu preštudovanú skrz naskrz.

Zaujímavosti z hudobného priemyslu

Zaujímajú vás viac „pikošky“ a zákulisie vzniku pesničiek? Odporúčam navštíviť songfacts.com. Piesne si vyhľadáte podľa rôznych kategórií, napríklad filmové a seriálové, a capella, s gramatickou chybou v názve, s kvetinou v názve, o imigrácii, o 11. septembri, gospelové, inšpirované bibliou, menami žien či Elvisom Presleym.

Aplikácie v telefóne

Hrajú v rádiu novinku, o ktorej ste ešte nepočuli? Na jej rozpoznanie použite aplikáciu Shazam alebo SoundHound. Hudbu môžete vďaka nej počúvať aj po ceste do školy alebo práce. Mojou obľúbenou aplikáciou je Spotify. Prvý mesiac vás počúvanie bez reklám nestojí nič.

Pustite sa do toho ešte dnes

Využite fakt, že váš mozog pesničky miluje a vyťažte z toho pre vaše jazykové vzdelávanie maximum. Vytvorte si zoznam piesní, ktoré sa vám páčia a zaumieňte si, že každý týždeň jednu preložíte. Vaša slovná zásoba sa tým neuveriteľne rozšíri. Dobrá správa je, že to budú práve tie slová, ktoré sa používajú v hovorovej reči.

Zvládnutie cudzieho jazyka nemusí byť vždy nuda a trápenie. Počúvanie a preklad piesní je pre vás ideálny spôsob ako sa naučiť jazyk zábavnou formou. Želáme vám pri tom veľa úspechov. 🙂 

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *