Holandsko – multikulti krajina na bicykloch

LEXIKA Ciferník06.03.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
Holandské dreváky
Čas čítania 3 min

Nízko ležiaca krajina – takto by sme doslovne mohli preložiť názov tohto „oranžového“ štátu do nášho jazyka. Prečo je Holandsko „Nizozemsko“? Takmer 25 % krajiny leží pod úrovňou mora a viac ako polovica územia leží vo výške iba 1 meter nad morom. Najvyšší bod má na holandské pomery až neuveriteľných 322 metrov nad morom a naopak najnižší bod leží 7 metrov pod úrovňou mora. Je teda dosť pravdepodobné, že ak by sa zdvihli hladiny oceánov, Holandsko by doslova zmizlo pod vodou.

Holandsko je jedna z krajín, ktorá má množstvo prívlastkov. Hovoríme o nej ako o krajine tulipánov, veterných mlynov, rôznorodých kultúr, syrov, drevákov, dažďa, krásnych miest, slobody, ale takisto aj ako o krajine bicyklov a cyklistov.

22 miliónov bicyklov pre 17 miliónov ľudí

bicykle Amsterdam

Zatiaľ čo my na Slovensku dookola riešime otázky dopravy, v Holandsku sú tieto veci možno úplne nepodstatné. Mentalita Holanďanov je úžasná v tom, že vedia skĺbiť ochranu životného prostredia s aktívnym pestovaním zdravého životného štýlu. Kým každodenná doprava bicyklom je u nás stále skôr fenoménom, pre Holanďanov je tento dopravný prostriedok bežnou a nevyhnutnou záležitosťou. Podľa odhadu je v Holandsku až 22,5 milióna bicyklov! Počet obyvateľov je 17,1 milióna, čo znamená 1,3 bicykla na obyvateľa.

Cyklistické trasy vedú naprieč celým Holandskom, popri cestách, riekach a na hrádzach. Majú svoje križovatky a rôzne mosty, sú v prírode, v lesoch... vlastne takmer všade, kde je to možné. Ľudia v Holandsku, ktorí pracujú v mestách, používajú aj prímestskú dopravu, predovšetkým vlaky. No aj v tomto prípade sa nezaobídu bez bicykla, pretože k vlaku ich privezie „dedinský“ bicykel a v meste pri železničnej stanici ich čaká ten „mestský“. Množstvo bicyklov si dokonca vynútilo stavbu veľkého, niekoľkopodlažného parkovacieho domu, ktorý sa nachádza v blízkosti hlavnej železničnej stanice v Amsterdame.

Mekka multikultúrnej spoločnosti

Amsterdam

Holandsko je okrem iného krajinou, v ktorej sa sústreďujú rôzne kultúry z každého kúta sveta. Hlavné mesto Amsterdam je považované za najmultikultúrnejšie mesto na svete, a to vďaka prítomnosti vyše 150-tich národností. S týmito skutočnosťami úzko súvisí „tradičný“ spôsob života, ktorý je založený na slobode a rovnosti. Na atraktivite, ktorá s multikultúrou súvisí, pridáva aj legálne požívanie niektorých omamných látok, vysoká tolerancia voči rôznym vierovyznaniam alebo liberalizácia spoločenských a kultúrnych názorov.

Zloženie obyvateľstva je v Holandsku rôznorodé. Väčšinu obyvateľstva – približne 81 percent – tvoria Holanďania, za nimi nasledujú Nemci, Indonézania, Turci, Indovia a iné národnosti. Úradným jazykom je holandčina, ktorú používa drvivá väčšina Holanďanov. Druhým oficiálnym jazykom je frízština, ktorou rozpráva takmer 700 tisíc obyvateľov, najmä v provincii Friesland. Obidva jazyky, rovnako ako aj 14 ďalších dialektov, ktoré sa v krajine používajú, sú germánskeho pôvodu.

Čo ste o Holandsku (ne)vedeli?

Veterný mlyn a tulipánové pole Holandsko

Symbolmi Holandska sú mlyny a tulipány. Pri návšteve tejto úžasnej krajiny vás očaria romantické historické mlyny, ale aj funkčné moderné mlyny, ktorých je v súčasnosti viac ako tisíc. Nádherné farebné tulipány sú pre Holanďanov národným pokladom. Vypestuje sa tu až 43 % celosvetovej produkcie tulipánov. Zaujímavosťou je, že tulipány nepochádzajú z Holandska ale z Turecka.

A ozaj, vedeli ste, že...

  • Holanďania sú najvyšší ľudia na svete?
  • Holandsko je najväčším vývozcom piva a je rovné ako palacinka?
  • až 89 % Holanďanov používa ako druhý jazyk angličtinu?
  • až 30 % detí sa narodí doma?
  • v Holandsku je viac ako tisíc múzeí, 300 hradov a zámkov, ktoré sú verejne prístupné?

Holandsko je nádherná krajina a na jej opis slová nestačia. Ak ju raz navštívite, presvedčíte sa o tom sami...

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *