Predstavujeme vám Slovo alebo lepšie – Slová roka 2017

LEXIKA Ciferník26.02.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
Písmená scrabble
Čas čítania 3 min

Slovo roka je obľúbenou anketou, v ktorej vopred určená odborná porota vyberá z množstva výrazov to, ktoré najlepšie vystihuje uplynulý rok. Vo väčšine prípadov ide o slangové slová alebo výrazy, ktoré svojou frekvenciou resp. používaním získavajú nový význam a v spoločenskej komunikácii sa stávajú zaužívanými.

 V Spojených štátoch amerických odštartovala tradíciu vyhlasovania ankety Slovo roka organizácia American Dialect Society. Postupne, hlavne vplyvom informačných technológií, internetu a masívneho vyhľadávania, začali túto anketu vyhlasovať aj iné spoločnosti, predovšetkým svetové online slovníky, spravodajské alebo mediálne inštitúcie.

Horúci kandidáti „Slova roka“

Jedno, dve, tri? Alebo je ich viac?

Ak by ste si vo svojom vyhľadávači zadali výraz „Slovo roka 2017“ alebo po anglicky „Word of the year 2017“ váš vyhľadávač by vám ponúkol množstvo článkov na túto tému. Pri ich postupnom  otváraní by ste zistili, že v každom druhom článku je Slovo roka iné. Celá podstata je vlastne v tom, že jednotlivé ankety vyhlasujú rôzne inštitúcie na čele so spomínanou American Dialect Society a tiež vydavatelia najpoužívanejších online slovníkov.

Položili sme si preto otázku, ktoré zo svetových online slovníkov sú najznámejšie a najvyhľadávanejšie. V rôznych rebríčkoch uverejnených na webových stránkach sa najčastejšie skloňujú  americký slovník Merriam Webster,  Dictionary.com, Collins Dictionary a v neposlednom rade aj Oxford Dictionary.

 A víťazom sa stáva...

Falošné správy

„Fake news“ (falošné správy) – Slovo roka podľa American Dialect Society a slovníka Collins Dictionary

 „Feminism“ (feminizmus) – Slovo roka vyhlásené slovníkom Merriam Webster

„Complicit“ (spoluvinný, komplic) – Slovo roka od Dictionary.com

 „Youthquake“ (mladosť + zemetrasenie = „mladotrasenie“) – Slovo roka slovníka Oxford Dictionary

Feminism, Complicit,  Fake News alebo Youthquake?

Definícia slova feminizmus

 Takmer všetky svetové spravodajské médiá vyhlasovali za Slovo roka pojem „feminizmus“. Ten zaznamenal v uplynulom roku až 70 percentné zvýšenie frekvencie vyhľadávania, a to najmä dôsledkom pochodu žien v USA po inaugurácii prezidenta USA Donalda Trumpa, aféry sexuálneho obťažovania herečiek v Hollywoode #metoo a ďalších aktivít, ktoré organizujú ženy nielen v USA, ale na celom svete.

Pozreli sme sa aj na ďalšie mienkotvorné inštitúcie, ktoré majú jasno v tom, ktoré je to konečné „top“ slovo.

Americká televízia CNN preferuje slovo „Complicit“. Nielen podľa nej, ale aj podľa televízie CBS je toto slovo číslo jeden. Preslávila ho dcéra amerického prezidenta Ivanka Trump v priamom prenose spomínanej televízie. Tá na otázku, či je komplicom (complice) svojho otca, odpovedala, že nevie, čo to slovo znamená... Jej reakcia vyvolala u širokej verejnosti rôzne vášne a diskusie až natoľko, že z toho vzniklo Slovo roka.

American Dialect Society a slovník Collins Dictionary sa v ankete Slovo roka zhodli na výraze „Fake news“ teda „falošné správy“, ktoré podľa nich najvýstižnejšie reprezentuje udalosti uplynulého roka.. Frekvencia používania tohto slova sa od roku 2016 zvýšila až o 365 percent. Preslávil ho americký prezident Donald Trump, ktorý má chtiac či nechtiac „prsty“ aj pri Slovách roka „Complicit“ a „Feminism“.

Už menej skloňovaným Slovom roka v svetových médiách bolo slovo „Youthquake“, ktoré vyjadruje súčasné správanie a hodnoty mladej generácie.

Aj deti majú svojho víťaza

Slovo Trump

Detské slovo roka každoročne vyhlasuje britské nakladateľstvo Oxford University Press v spolupráci s BBC, ktorá organizuje súťaž v písaní krátkych príbehov. Možno neuveríte, ale v 130 tisícoch detských príbehov, ktoré za zapojili do súťaže, bolo najčastejšie používané slovo „Trump“! Ako to už u detí býva, využili aj svoju kreativitu a slovo „Trump“ ohýbali do najrôznejších podôb, ako napr. „Trumpwinningtastic“, ktorého slovenský preklad nám pokojne navrhnite do komentáru pod blogom. Americký prezident si tak odniesol ďalšie víťazstvo aj spomedzi detských nadšencov.

Lingvisti, svetové média a deti už v kategórii Slovo roka svojho víťaza majú. Ktorý je ten váš? 🙂

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *