VITAJ, ADVENT!


Zatvorte si oči a započúvajte sa do adventu. Rolničky, vŕzgajúci sneh, vianočné koledy. Nadýchnite sa a zacítite ho. Vôňa medovníčkov, sladká škorica či varené víno. Otvorte oči a uvidíte ho. Mráz na oknách, praskajúci krb, horiaca sviečka na adventnom venci. Aké vône, farby a melódie sa vám spájajú s adventom?

Advent – čas prípravy na príchod Ježiška, čas sa stíšiť a spomaliť tempo. Pozrime sa spolu na zopár zaujímavostí a symbolov tohto obdobia.

Želáme vám, aby ste sa nabažili toho „slow adventu“ v pravom slova zmysle.

VEDELI STE, ŽE…


🕯️ … slovo advent pochádza z latinského „adventus“ a znamená „príchod“?

🕯️ … jednotlivé adventné nedele nesú názov – železná, bronzová, strieborná a zlatá nedeľa? Dnes ich pomenovania spájame najmä s nakupovaním, kedy nám obchody ponúkajú špeciálne zľavy a predĺžené otváracie hodiny.

🕯️ … prvé zmienky o adventnej príprave na Vianoce nájdeme už v 5. storočí?

🕯️ … kedysi trval advent až 6 týždňov? Pápež Gregor Veľký skrátil toto obdobie na 4 týždne.

ADVENTNÝ VENIEC


🕯️ Prototyp „moderného“ adventného venca pochádzal z 19. storočia z Nemecka. Mal podobu kolesa od voza zdobeného vetvami ihličia a sviečkami: 4 väčšie biele symbolizovali 4 adventné nedele a menšie červené sviece zastupovali ostatné dni až do Vianoc. V zmenšenej podobe sa postupne začal veniec používať v chrámoch i domácnostiach.

🕯️ Aj adventné vence podliehajú módnym trendom – v ponuke nájdeme dnes „vence“ rôznych tvarov, prevedení, materiálov či farieb.

🕯️ V minulosti mal veniec svoju presnú formu a každá jeho časť mala svoju symboliku. Okrúhly tvar symbolizoval večnosť, vetvičky znamenali život. Sviečky boli tradične fialové – farba dôstojnosti a pokánia, pričom jedna z nich (tretia v poradí) bývala ružová a znázorňovala radosť.

 ADVENTNÝ KALENDÁR


🕯️ Typický kalendár, ako ho poznáme, má 24 okienok skrývajúcich malé (čokoládové) prekvapenie.

🕯️ Tradícia kalendára vznikla až koncom 19. storočia. Bol určený najmä deťom na spríjemnenie čakania na Vianoce.

🕯️ Adventné kalendáre mali rôzne podoby. Deti pridávali na stenu obrázky alebo postupne zmazávali čiarky nakreslené kriedou na stene.

🕯️ Gerhard Lang zohral významnú úlohu pri zrode tejto tradície. Keď bol dieťa, mama mu pripevnila 24 cukríkov na kartón a každý deň mohol zjesť jeden. V dospelosti chcel tento zvyk oživiť. A tak vytvoril prvý tlačený adventný kalendár skladajúci sa z dvoch častí: jedna obsahovala 24 políčok s básničkou, druhá pozostávala z obrázkov. Tie deti vystrihovali a lepili na políčka.

🕯️ Adventné kalendáre sa tešili veľkej obľube. Postupne vznikali rôzne prevedenia. Prvé kalendáre s čokoládkami boli dostupné v roku 1958.

🕯️ Dnes je možností naozaj neúrekom. Na výber už nie sú len adventné kalendáre pre deti, ale aj pre dospelých, domácich miláčikov či rôzne elektronické kalendáre (ako napríklad náš 🙂). Všetci sa ale asi zhodneme, že vlastnoručne a s láskou vyrobené kalendáre sú tie najhodnotnejšie.

ADVENTNÉ ZVYKY


🕯️ Dnes je advent často najhektickejším obdobím v roku. Zháňame darčeky, vyzdobujeme svoje domácnosti, vypekáme, skrátka pripravujeme sa na Vianoce. Advent by však mal byť predovšetkým obdobím pokoja, zmierenia a časom stráveným s rodinou a priateľmi.

🕯️ V minulosti sa na Katarínu konala posledná zábava. Ďalšia bola až na Štefana, teda 2. sviatok vianočný. V posledných rokoch sa počas adventu zvykli konať adventné koncerty a vianočné trhy, ktoré tento rok s veľkou pravdepodobnosťou väčšina miest nezorganizuje.

🕯️ Typické pre adventné obdobie sú aj tzv. rorátne sväté omše, ktoré sa začínajú ešte pred svitaním a veriaci si na ne prinášajú sviečky alebo lampáše.

Prečítajte si viac o adventných zvykoch u nás a vo svete.