TIPY NA VIANOČNÉ DARČEKY


Zháňate vhodný darček a došli vám nápady? Možno vás inšpirujú tipy od našich prekladateľov a kolegov z Lexiky. Takisto vám prinášame zopár úsmevných historiek, keď sme pod stromčekom našli niečo nečakané.

📚 DARUJME SI ČAS, ZÁŽITKY A… KNIHY!


V rodine si už teraz darčeky nedávame, dohodneme sa však na spoločnom víkende počas roka, lebo čas nám príde ako tá najvzácnejšia vec, ktorú si môžeme dať.

(Naša dlhoročná prekladateľka Marta)

 

Vždy sa snažím, aby môj darček nebol len z povinnosti, preto vyberám veci, pri ktorých som si istá, že sa využijú a ideálne obdarovaného potešia. No-go sú rôzne úžitkové predmety do interiéru, ktoré neprejdú schvaľovacím procesom. Preto najradšej využívam poukážky na nákup kníh, prípadne zážitkové darčeky, ako napríklad lístky na koncert či do divadla.

(Naša akčná projekťáčka Paula)

 

Môj tip na vianočný darček je audiokniha. Pre prekladateľov sú určite vhodné aj cudzojazyčné nahrávky, inak poslúži aj obrovský výber v češtine. Osobne preferujem rôzne motivačné knihy a teda konkrétne odporúčam knihu Digitální minimalizmus (Cal Newport). Dá sa kúpiť aj v podobe klasickej knihy alebo e-knihy. Je o tom, ako nás zahlcujú naše chytré mobily, sociálne siete, aplikácie… ako nás oberajú o čas. Myslím, že táto téma sa dotýka prakticky každého z nás a či už si to priznáme alebo nie, občas sa pri tých výdobytkoch technológie poriadne „zasekneme“. Audioknihy sú veľmi praktické, môžete pri nich vykonávať aj nejakú činnosť, ktorá nevyžaduje veľkú koncentráciu. Ja pri nich napríklad rada varím alebo žehlím. Jediný problém vidím v tom, že sa nedajú zabaliť a fyzicky odovzdať. Ibaže by stme súbor nahrali na USB kľúč alebo iné médium.

(Naša srdečná vendorka Eva)

 

Vážne ma zaujala kniha „Medzi dobrom a zlom“ od Jána Markoša. A ja sa naozaj poteším celej sade pekných ponožiek 🙂

(Michal, think tank Lexiky)

Spomíname na „šokantné“ darčeky, z ktorých sme priam onemeli. Aký darček sme pod stromčekom naozaj nečakali?

 

🎁 PREKVAPENIE V ŠKATULI


Na jeden darček si obzvlášť spomínam. Mohol som byť ôsmak na ZŠ, môj brat bol tretiak. Pod stromčekom ma čakala krásne zabalená krabica veľkosti škatule od topánok. Bola nezvyčajne ľahká. Kde som balíček s patričným pátosom človeka čakajúceho prekvapenie otvoril a pozrel dnu, vykukol z jej dna na mňa vyrehotaný kôň z A5-kovej pohľadnice. Nepamätám si na tú grimasu, čo som vystrúhal, totiž vykúzliť na tvári niečo, spojiť vážnosť chvíle, údiv a výbuch smiechu súčasne, nie je vôbec jednoduché. A preto si na to dodnes pamätám.

(Náš vždy veselý prekladateľ Róbert)

✉️ NEČAKANÁ OBÁLKA


Keď som mala 21 a bola som čerstvá študentka taliančiny, nemala som peniaze na povinnú knihu gramatiky, ktorá sa nedala na Slovensku zohnať a bola veľmi drahá. Onemela som, keď som si pod stromčekom našla obálku s peniazmi. Aj som si poplakala od dojatia.

(Naša milá prekladateľka Marta)

🐟 NIE JE TRESKA AKO TRESKA


Dostať pod stromček niečo hrejivé a huňaté je už u nás taká tradícia a samozrejme nemôžu chýbať ponožky. Náš ocino je milovník tresky – ponožky treska priamo v tégliku boli ten pravý darček. Naša najvtipnejšia spomienka na Vianoce je na to, ako si „otvára tresku“ pod stromčekom.

(Naša ostrieľaná projekťáčka Stanka)