VIANOČNÉ FILMOVÉ KLASIKY


(Nielen) vianočné filmy dnes vznikajú ako na bežiacom páse. Pre mnohých sú však klasiky z minulého storočia neprekonateľné. Sneh z peria, nežný spev Popolušky či ukrutná zima z Mrázika. To sú tie pravé Vianoce! 

Za každým z týchto legendárnych filmov sa skrývajú príbehy, ktoré sú menej známe. Niekoľko takých vám prinášame v treťom adventnom okienku. 

TRI ORIEŠKY PRE POPOLUŠKU (1973)


🎬 Značná časť filmu sa natáčala na nemeckom zámku Moritzburg, kde je na pamiatku pred dverami na schodoch kovová črievička, ktorú si turisti môžu aj vyskúšať.

🎬 Predstaviteľka macochy Carola Braunbock sa zúčastnila kastingu ako Nemka. Jej postavu predabovali. Pôvodom však pochádza z Plzne, a to, že hovorí plynule po česky, sa režisér dozvedel až na konci natáčania.

🎬 Predabovaný bol aj princov hlas. Dôvodom bol Trávničkov silný brnenský prízvuk, ktorý sa nepozdával filmárom.

🎬 Rozprávka je obľúbená po celom svete. Okrem európskych krajín sa vysiela aj na Filipínach, v Spojených Arabských Emirátoch i v Argentíne, kde púšťajú o 7 minút dlhšiu verziu.

🎬 Režisér počas nakrúcania pichal sovu Rozárku steblom trávy, aby žmurkala. Ani kôň Jurášek nechcel poslúchať na povel. Štáb ho musel škrabkať po bruchu, aby vo filme prikyvoval Popoluške.

🎬 Pôvodne sa mal film odohrávať v lete. Nakoniec sa filmári rozhodli pre zimné obdobie. Filmová Popoluška tak musela vydržať nakrúcanie pri teplotách –20 °C iba v tenučkých šatách.

PERINBABA (1985)


🎬Perinbabu stvárnila talianska herečka Giulietta Masina. Jej predabovaný hlas (Eva Krížiková) doladili tak precízne, že v Taliansku si všetci mysleli, že sa naučila po slovensky.

🎬 Giulietta Masina mala na režiséra Juraja Jakubiska údajne ťažké srdce, pretože vo filme nevyužil jej talent plakať na povel jedným či druhým okom.

🎬 Legendárnu scénu, ked po vankúši skákali Perinbaba s Jakubom vytvorili tak, že do periny fúkal ventilátor a odsávacie zariadenie ho naopak fúkalo späť.

🎬 Perinbaba sa po 35. rokoch dočkala svojho pokračovania. Titulnú pieseň napísal Miro Žbirka. Vo filme dokonca „ožije“ aj Giulietta Masina vďaka digitálnym technológiám.

MRÁZIK (1964)


🎬 Režisér Alexandr Arturovič Rou získal za Mrázika cenu Zlatého leva v Benátkach. Naopak v USA sa rozprávka dostala do rebríčka 100 najhorších filmov všetkých čias.

🎬 Babu Jagu hral muž (Georgij Milljar), starčeka Hríbika zase žena (Galina Borisová).

🎬 Marfuša (Inna Čurikovová) v scéne, kde lúska v ústach orechy, naozaj použila svoje zuby, bez akýchkoľvek trikov.

🎬 Keď Marfuša sedí pod smrekom a čaká na Mrázika, nezahryzne do jablka, ale do cibule, pretože bola lacnejšia.

 

Máte obľúbený film, bez ktorého by Vianoce neboli Vianocami? Aká scéna je pre vás výnimočná a ktorá hláška nezabudnuteľná? Napíšte nám vaše tipy v komentároch! 🎅