HUDOBNÁ KULISA (NIE LEN) KU KAPROVI


Poznáte to, ráno si zapnete rádio a začujete ten známy refrén. Odoláte. Neskôr v autobuse sa zo šoférovej kabíny ozýva chytľavá melódia a už je to tu… začnete si do rytmu podupkávať nohou a pohmkávať melódiu (aspoň v duchu). Jednoducho sa tomu neubránite.

Koledy, nestarnúce evergreeny, cover verzie notoricky známych hitov, ale aj chytľavé novinky –  Vianoce sú pre tvorbu hudby bezodná studnica nápadov.

Vypichli sme pre vás pár z nich a vopred sa ospravedlňujeme, ak ich do večera nedostanete z hlavy. 🙂

Aj keď nie ste hudobník, spoznávate túto?

noty k pesničke jingle bells

TICHÁ NOC (1818)


🎶 Skladba bola preložená do vyše 300 jazykov a dialektov.

🎶 Nemecký originál Stille Nacht bol napísaný pôvodne ako báseň, ktorú zhudobnil organista Franz Xaver Gruber. Stihol to za jediný deň.

🎶 Prvýkrát zaznela pieseň na polnočnej omši v roku 1818, postupne sa rozšírila po Európe a po 20 rokoch sa dostala až za „veľkú mláku“.

 

WHITE CHRISTMAS (BING CROSBY, 1942)


🎶 Existuje vyše 2 000 rôznych cover verzií tejto skladby, naspieval ju napríklad aj Karel Gott alebo Berco Balogh.

🎶 Verzia piesne od Binga Crosbyho sa zapísala do Guinnessovej knihy rekordov ako najpredávanejší singel všetkých čias (vyše 50 miliónov predaných kópií). Zaujímavosť je, že na 3. mieste sa umiestnil takisto Bing Crosby, tentokrát s piesňou Silent Night. Zjavne mu tie vianočné piesne naozaj išli!

LAST CHRISTMAS (WHAM!, 1984)


🎶 George Michal text k tejto piesni napísal vo svojej detskej izbe. Skôr ako o Vianociach v nej spieva o nenaplnenej láske.

🎶 Na internete dokonca existuje hra s názvom Whamageddon – tá povzbudzuje hráčov, aby sa piesni od 1. do 24. decembra vyhli. Pravidlá sú jednoduché: Akonáhle počujete originálnu verziu „Last Christmas“ od Wham!, ste mimo hry. Následne je potrebné na sociálnych médiách priznať svoju porážku s hashtagom #Whamageddon.



ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU (MARIAH CAREY, 1994)


🎶 Pri nahrávaní nebol použitý žiadny hudobný nástroj. Všetko bolo vytvorené počítačom.

🎶 Každoročne patrí k najhranejším piesňam a Mariah Carey má vďaka nej zakaždým štedré Vianoce v podobe 430-tisíc eur, ktoré jej prídu na účet za licenčné poplatky.

🎶 Napriek tomu sa dá zjavne ešte stále z tejto vianočnej odrhovačky vyťažiť. V roku 2017 vyšiel rovnomenný animovaný film s hlavnou hrdinkou Mariah, ktorá si želá na Vianoce psíka.