BEZ ČOHO BY VIANOCE NEBOLI VIANOCAMI…


Každý ich máme… jedlá, vône či jednoduché momenty, bez ktorých by Vianoce neboli to pravé orechové.

Vyspovedali sme členov Lexiky a zisťovali sme, v čom tkvie tajomstvo ich Vianoc a bez čoho by si tieto sviatky nevedeli prestaviť.

VIANOČNÉ TRADÍCIE


Na Štedrý deň sme s manželom zvyčajne na chalupe u mojich rodičov, kde je s nami aj moja sestra a jej manžel a deti. Na varení sa zúčastňujú všetci členovia rodiny (každý robí, čo vie) a tí, ktorí variť nevedia, sa starajú o oheň v krbe alebo hrajú rôzne hry – proste vždy je sranda. 🙂

(Naša stálica, projekťáčka Lívia)

 

Počas vianočných sviatkov u nás ani tak nie je tradíciou variť kapustnicu, aj keď ani tá nás neobíde, ale „chomút“. Väčšina ľudí sa nad týmto názvom pozastaví, lebo o ňom nikdy nepočuli. Je to sladká mliečna polievka, do ktorej sa pridávajú slimáčiky cesta. Pásy cesta sa pokvapkajú maslom, posypú škoricou a hrozienkami, zvinú a uvaria v polievke. Chomút jeme vždy na prvý a druhý sviatok vianočný ráno alebo jednoducho kým sa neminie 😊. 

(Naša vždy pripravená projekťáčka Stanka)

A ak si neviete predstaviť, čo to ten chomút je alebo by ste to chceli skúsiť, Stanka pridáva aj recept.

 

Ja si užívam najmä tie chvíľky, keď po celodennom zhone zasadneme k stolu a celé sa to začne. Pred večerou sa poďakujeme za uplynulý rok, spomíname na našich blízkych a na osamelých ľudí a, samozrejme, nemôže chýbať ani symbolické miesto pre „pocestného“. Pre mňa bola od detstva najdôležitejšia tá špeciálna atmosféra večera.

Tradícií máme veľa, jednu som však zaviedla ja. Moja túžba je mať aspoň jednu vianočnú „fotku do albumu“. Ešte pred večerou sa postavíme pred ozdobený stromček a samospúšťou sa cvakneme. Bohužiaľ, často má jeden z nás zatvorené oči alebo zvláštny výraz. Raz sa mi stalo, že som si odbehla z kuchyne a tak som zvečnená na slávnostnej fotke aj so zásterou. 👩‍🍳

(Naša srdečná vendorka Eva)

 

Vianoce boli v našej rodine vždy jedným z najkrajších období v roku a už od detstva sa mi spájajú nielen s darčekmi, ale aj dobrou náladou, chutným jedlom a rodinnými návštevami. No nezabudnuteľné sú naše Vianoce práve posledné roky, odkedy máme deti. Teším na ten pocit vzrušenia a atmosféru na Štedrý deň. Na ten pocit šťastia, že môžem sviatky stráviť v kruhu rodiny. A aj na ten pocit, ktorý mám pri pohľade na úprimnú radosť, smiech a výkriky prekvapenia mojich synov pri rozbaľovaní darčekov pod vianočným stromčekom. Obzvlášť tento rok sa žiada čo najviac takýchto pozitívnych pocitov a radosti:)

(Naša vždy dobre naladená prekladateľka Zuzana)

 

pes s vianočnou mašľou

V posledních dvou letech, kdy jsme se stali hrdými chovateli papillona Maxe jsme zavedli novou oblíbenou vánoční tradici, jejíž chvíle přichází vždy po rozbalení dárků. Náš pejsek totiž miluje trhání papíru. Takže před tím, než se pustíme do uklízení vánočního obalového materiálu, nejprve na něj pustíme naši zubatou skartovačku, která ho dokáže rozcupovat na malé a do krbu lépe umístitelné kousky. Většinou se do destrukce aktivně zapojujeme všichni, čímž prošvihneme štědrovečerní pohádku, ale komu by to vadilo.

(Naša dlhoročná prekladateľka Pavla)