VIANOCE V CUDZINE NA VLASTNEJ KOŽI


Viacero našich prekladateľov žije v zahraničí a nás preto zaujímalo, aké je to oslavovať Vianoce v inej krajine. Dovolili nám nazrieť do ich životov a prezradili nám, v čom sú Vianoce v týchto krajinách odlišné a či sa prispôsobili miestnym zvykom alebo zostali verní našim tradíciám.

Za ich ochotu by sme im touto cestou radi poďakovali. 🙂

VIANOCE PRE GURMÁNOV VO FRANCÚZSKU V PODANÍ PREKLADATEĽKY JANKY


Vo Francúzsku niektoré rodiny „začínajú“ Vianoce večer 24. decembra, keď sa zíde celá rodina a všetci spoločne zájdu na Vianočnú omšu (niektorí aj o polnoci), a po nej si pred spaním dajú teplé kakao či čokoládu s brioškou a kúskom mandarínky alebo pomaranču. Reprezentuje to narodnie Krista a taktiež luxus, ktorí si v minulosti ľudia nemohli dovoliť, a tak všetci dostali darček.

Položia si topánky pod stromček a čakajú na darčeky, ktoré im Pére Noël v noci prinesie. Tieto otvárajú všetci skoro ráno, takže ak sú v dome malé deti, nečakajte, že sa vyspíte.

25. decembra sa zíde celá rodina na prípitok a slávnostný obed. Ten najčastejšie pozostáva z predjedla alebo pri tejto príležitosti aj z dvoch (prvé predjedlo sú prevažne ryby alebo hrebenatka a druhé napríklad kačacia pečienka či slimáky), hlavného chodu kapúna (prípadne moriaka, perličky …) s plnkou (možnosti sú rôzne od kačacej pečienky s gaštanmi a vínom, hríbami, sušenými slivkami, jablkami …) a prílohy (pečené gaštany, grilovaná zelenina), neskôr z kúska syra so šalátom. Nemožno zabudnúť na bagetu a nápoje – rôzne druhy vína k jednotlivým chodom a vodu.

Ako zákusok mávajú klasické vianočné poleno (bûche de Noël) alebo v modernejšej verzii veľmi obľúbené mrazené dezerty, čokoládové, vanilkové alebo sorbety a kávu.

Darčeky, keďže majú rôzne veľkosti a často je ich našťastie dosť veľa, sú všade na topánkach, pri topánkach, no nie priamo v topánkach. 🙂

Naša rodina (manžel, syn a ja) máva 24. decembra slovenskú štedrú večeru, avšak trošku ľahšiu a jednoduchšiu pozostávajúcu z prípitku s pochúťkami, ryby a šalátu, možno ľahší dezert či ovocie, aby sme sa na večer neprejedli a vládali ešte jesť s rodinou aj na druhý deň. Darčeky náš malý dostáva 25. ráno, aby sa mohol v kľude zahrať a 24. decembra išiel skoro spinkať. Nosia mu ich zatiaľ obidvaja Ježiško i Pére Noël.

DLHÉ A KALORICKÉ VIANOCE V ŠPANIELSKU OD PREKLADATEĽKY TAMARY


Celý prosinec česko-španělské rodiny s dětmi v Katalánsku je jedna velká kalorická jízda. Začíná naším Mikulášem 5.12. V průběhu měsíce nelze odolat počínající sezóně místních vánočních sladkostí turrón, polvorón a mantecado a z Itálie útočícímu panettone. Do toho přitom pečeme naše perníčky (a v pudu sebezáchovy jsme od ostatních druhů vánočního cukroví postupně upustili). V tomto období také děti vedle vchodu staví a figurkami plní Betlémek, hlavně nesmí chybět zdejší typická figurka caganer – přikrčený, potřebu konající vesničan.

Na 24.12. se děti těší moc, dopoledne se v doprovodu říkanky klackem mlátí do dekou překryté klády Tió de Nadal, která tak „vykadí“ všechny výše uvedené sladkosti a drobné dárečky. Večer nám další dárky nosí Ježíšek pod stromeček. Zajíme je smaženou mořskou rybou s bramborovým salátem, na Boží hod je k obědu vydatný vývar escudella, na Štěpána pak zapečené těstovinové rolky canelons plněné semletými zbytky masa a zeleniny z předchozího dne. Povinnými zákusky jsou opět turrons.

Závěrečnou a dětmi nejočekávanější nadílkou jsou dárky Tří králů, jejichž velbloudům necháváme 5.1. večer na stole něco na posilněnou a díky tomu další ráno nacházíme velikánskou hromadu všelijakých dárků, hlavně hraček. Oběd toho dne zakončíme tradičním zákuskem Tortell de Reis ve tvaru věnce. Patří k němu zlatá papírová koruna a básnička. Ta vysvětluje, že ten, kdo ve svém díle koláče objeví zapečenou figurku krále, si zlatou korunu může nasadit a stává se králem oslavy, ale ten, na koho padne fazole, musí celý koláč zaplatit.

Ještěže jsou Vánoce jen jednou v roce! 😉

KOMBINOVANÉ VIANOCE PREKLADATEĽKY SILVIE V LONDÝNE


Tento rok je všetko trochu iné, ale minulé roky sme Vianoce oslavovali slovensko-taliansko-britsky. Teda šalát s vyprážanou rybou 24.12, návšteva pubu 25.12. (puby v tento deň servírujú slávnostný obed s roast dinner a pudingom), sicílsky dezert cannoli (trubičky s náplňou z ricotty, pistácií a čokolády) a limoncello či amaretti ako nápoj.

PREKLADATEĽKA OĽGA A JEJ SLOVENSKÉ VIANOCE NA CYPRE


Na Cypre sa Vianoce slávia 25. decembra. V ten deň sa stretáva celá rodina pri obednom stole a jedia sa rôzne jedlá. V mojej rodine však slávime po slovensky 24. decembra. Na Štedrý deň varíme kapustnicu, hubovú polievku, hrachovú polievku a zemiakový šalát. Kapra sme vymenili za kuracie rezne. 🙂 Po štedrej večeri utekáme pod stromček, aby sme si našli a rozbalili dlho očakávané darčeky.

PREKLADATEĽ DANIEL ZAŽIL VIANOCE-NEVIANOCE NA SEVERE ČÍNY


V Číne Vianoce veľmi neoslavujú, ale pravú zimnú atmosféru, sneh a teploty hlboko pod bodom mrazu sme na Vianoce zažili v provincii Heilongjiang. Miesto vianočného stromčeka sme videli festival ľadových sôch a miesto tradičných vianočných trhov tam boli trhy plné tradičných ruských výrobkov. Zdobenie a upratovanie ustúpili príjemnej lyžovačke počas celých sviatkov. A miesto kapustnice a kapra sme ochutnali domáci severočínsky hot pot a iné lokálne špeciality.