VIANOČNÝ STROMČEK


Symbol Vianoc, bez ktorého by sviatočná atmosféra strácala na magickosti. Aspoň v našich končinách. V niektorých častiach sveta totiž stromčeky neozdobujú vôbec, alebo len v zopár rodinách.

Ako vianočný stromček dostal svoju podobu a tak výnimočné postavenie v našich obývačkách?

🌲 AKO SA ZRODIL VIANOČNÝ STROMČEK


Zelené vianočné stromčeky symbolizujú život a prosperitu. Najstaršia dochovaná zmienka o vianočnom stromčeku pochádza z roku 1570 z Brém v Nemecku. Spočiatku sa zdobili menšie stromčeky či vetvičky a nachádzali sa v cechovných a remeselníckych domoch.

Do domovov začali prenikať až v polovici 17. storočia. Tento zvyk prevzali najskôr obyvatelia v mestách, neskôr si ich obľúbili aj na vidieku. A napokon v 18. storočí prekročil hranice Nemecka a dostal sa aj do ďalších krajín, vrátane územia Slovenska.

🎄 UMELÝ STROMČEK


Prvé „umelé“ stromčeky vznikli v 19. storočí a boli vytvorené z husieho peria nafarbeného na zeleno. Neskôr v roku 1930 vyrobili v USA umelý stromček z materiálu, ktorý poznáme zo štetín kefy. A éra umelých stromčekov mohla naplno prepuknúť.

🙏 STROMČEK AKO POĎAKOVANIE


A keď už sme pri tých stromčekoch… malá zaujímavosť na záver: každý rok na Trafalgarskom námestí v Londýne žiari vianočný stromček pochádzajúci z Nórska. Stromček venujú na znak vďaky za podporu počas 2. svetovej vojny už od roku 1947.