VIANOČNÝ STROMČEK U NÁS DOMA

Živý, umelý, hand-made. Biely, červený, pestrofarebný. S drevenými ozdobami, hríbikovými svetielkami či salónkami. Každý iný, no všetky pre nás dokonalé, lebo sú naše.

Ako vyzerajú vianočné stromčeky „Lexikáčov“? 🙂

VIANOČNÝ STROMČEK V LEXIKE


Začneme stromčekom priamo v Lexike. Nedá sa povedať, že by bol práve najväčší… dokonca ani veľký… Napriek tomu sa „pod neho“ zmestíme všetci a navyše dokonale reprezentuje našu filozofiu a zámer správať sa ohľaduplne voči životnému prostrediu. Náš vianočný stromček nám každý rok požičiava naša projekťáčka Olena. Nemuseli sme teda nič kupovať a starší stromček našiel svoje využitie.  Malý vianočný stromček v Lexike

„SOPLE“ A MAČKY NA STROMČEKU PROJEKŤÁČKY MIŠKY


Vianoce sa pre mňa začínajú vtedy, keď sa u nás doma vytiahne škatuľa s plastovým vianočným stromčekom z ´85. Stromček si tak musíme poskladať doslova po konároch a konárikoch. Potom prichádzajú na rad ozdoby od výmyslu sveta – farebné svetielka, veľká cencúľová reťaz z Poľska, kde na škatuli je nápis „sople“ (sopel je po poľsky cencúľ) a najmä drevené ozdoby, keďže naše dve šelmy na Vianoce často zabúdajú, že sú interiérové, a prebúdzajú sa v nich pudy mačky divej, takže posledné roky sme od ručne maľovaných gúľ od mojej prababičky radšej upustili.

SPOLOČNÉ ÚSILIE PRE DOKONALÝ STROMČEK U PROJEKŤÁČKY LÍVIE


My doma stromček nemáme žiaden, lebo ešte pred sviatkami zvyčajne vycestujeme za rodinou a vraciame sa až začiatkom nového roka. Vianočnú atmosféru si doma navodíme halúzkami čečiny, ktoré odstrihneme v záhrade a po Vianociach ich zrecyklujeme (opäť použijeme v záhrade).

Ale u rodičov, kde Vianoce trávime máme stromček umelý, ktorý ozdobujeme všetci – celá rodina spoločne (dospelí aj deti) a na zdobenie používame úplne old-schoolové ozdoby ešte z čias ČSSR, ktoré moji rodičia opatrujú od našich úplne prvých Vianoc, kedy sme sa narodili. Sú to malé farebné guličky a svetielka hríbiky. A k nim zvykneme ešte v rámci spoločných vianočných aktivít vyrábať ozdoby z papiera alebo ovocia, takže výsledok je celkom veselý. 😊 Podobne je to u svokrovcov, ktorí majú ešte aj stromček z čias dávno minulých – typickú „metlu“, s ktorou máme ale vždy krásne Vianoce.😊

PROJEKŤÁČKA OLENA V ROLI HLAVNEJ DEKORATÉRKY


Stromček každý rok ozdobujem ja – vyberám ozdoby, farbu, dekorácie. V detstve sme mávali živý stromček, potom sme však prešli na umelý, ktorý používame až doteraz. Tento rok nás čaká stromček s bielymi ozdobami, ktoré poväčšine kupujeme. Niektoré ozdoby však majú viac ako 20 rokov a stále vyzerajú krásne.

STROMČEK VISIACI NA STENE U NAŠEJ VENDORKY SIMY


Náš stromček visí na stene. 🙂 Vyrábali sme si ho sami a je pre nás o to vzácnejší. Zdobíme ho zvyčajne víkend pred Vianocami a používame kombináciu kupovaných, hand-made a prírodných ozdôb.

hand-made vianočný stromček z dreva

U rodičov máme už od môjho detstva ten istý umelý stromček, ktorý sa vo svojej originálnej verzii týči od zeme až po strop (kúsok špičky treba dokonca ohnúť). Keďže sme s bratom už vyrástli, posledné roky používame už iba polovičnú časť. Na stromčeku visia ozdoby staré ako republika, z času na čas doplníme 1–2 nové ozdoby.

Ani na jednom vianočnom stromčeku nemôžu chýbať salónky. Platí však prísny zákaz ich vyjedania až do vianočnej večere! 🙂