NEZABUDNUTEĽNÉ VIANOCE


Každé Vianoce majú svoje čaro. Niektoré sa nám ale vpíšu do pamäti naveky.

Spomínate si na nejaké nezabudnuteľné Vianoce? Vtipnú príhodu, na ktorú neviete zabudnúť? Vrátili sme sa do detstva a nostalgicky sme sa preniesli do časov minulých.

NEZABUDNUTEĽNÉ VIANOCE V LEXIKE


Pre našu projektáčku Olenu sú sviatky s rodinou to naj

Pre väčšinu ľudí je trávenie Vianoc s najbližšou rodinou samozrejmosťou. Moji blízki však žijú na Ukrajine a len raz či dvakrát sa nám podarilo stráviť sviatky s nimi. Preto takéto výnimočné Vianoce považujem za nezabudnuteľné.

 

snehová kalamita v bratislave v roku 1987

Naša vendorka Eva nevie zabudnúť na štedrú nádielku snehu

Neboli to Vianoce ako také, avšak nezabudnem na snehovú kalamitu počas zimy 1987. Mala som iba 4 roky, avšak doteraz si pamätám, že napadlo toľko snehu, že sme sa hrali na parkovisku pred panelákom a behali sme po kapotách áut, ktoré boli kompletne zapadnuté snehom. Stavali sme si bunkre a iglu. Asi to nebola taká sranda, lebo nepremávala MHD a nechodilo sa ani do školy, ale my sme sa z toho vytešovali. Toto sa často v Bratislave nevidí, odvtedy som nič podobné nezažila. Ako sa hovorí, keď u nás napadne desať centimetrov snehu, Bratislavčania ho majú po krk.

 

Nezabudnuteľnú spomienku z detstva vyčaroval aj náš riaditeľ Michal

Vianoce strávené v Hoteli Spojár v Žiarskej doline, uprostred 80-tych rokov. Myslím, že nielen na ten čas mi pripadalo absurdné hromadne štedrovečerať v spoločnosti rekreantov pozbieraných z celej republiky… Pozitívum bolo veľké množstvo snehu, takže sme si s bratom robili nadzemné tunely, v ktorých sme sa hrali. 

 

Na obdobie adventu a Vianoc si nostalgicky zaspomínala aj pani Kmeťová, konateľka a hlavne duša Lexiky

Vianoce sa začínali adventom, chodievali sme na roráty. Tešili sme sa z nakúpených salóniek, na ktorých sme si potajomky pochutnávali. Stromček priniesol starý otec na štedrý deň z lesa. Vianoce boli zasnežené a po sviatočnej večeri nám prišli pod okno zaspievať susedia koledy. Celý večer sme sa radovali z darčekov. Cestu na polnočnú omšu s kamarátmi cez celú dedinu sme si krátili sledovaním vysvietených oblokov s ozdobenými stromčekmi a za zvukov vŕzgajúceho snehu.

 

Naša usmievavá Katka nám priblížila atmosféru Vianoc u nich doma

Keď som bola malá, u babky sme do poslednej chvíle nevideli stromček s darčekmi, ktorý bol za zavretými dverami. Po večeri sme sa hrali, prípadne kľačali pred dverami s prosebnými rukami, aby sme dostali nejaké darčeky. Keď sme započuli Ježiškov zvonček, vtedy sa mohlo vstúpiť do obývačky, kde v tme svietil stromček s množstvom darčekov.

A ako sa dozvedela pravdu o Ježiškovi?

Ježiško u mňa okrem darčekov, nosil aj vianočný stromček. Nepamätám si kedy presne, ale viem, že jedného dňa, keď som sa vrátila od suseda domov, bol v mojej izbe rozložený stromček a dostala som úlohu, aby som ho ozdobila. Vtedy sa skončili všetky úvahy o existencii Ježiška… 🙂