ŠTEDRÁ VEČERA


Štedrý večer sa blíži a s ním aj štedrá večera. Zasadnite spolu s nami (aspoň pomyselne) za vyzdobené stoly Lexikáčov a ochutnajte z ich sviatočného menu. Zistili sme, že nie u každého sa podáva „vianočná klasika“ ako ju poznáme.

Dobrú chuť! 😉

ČESKÁ ŠTEDRÁ VEČERA PREKLADATEĽKY PAVLY


Houbová polévka s bramborem a sádlovou zásmažkou, bramborový salát se šunkou a domácí majonézou a 3 druhy řízků – kapřík, prasátko, kuřátko (abychom měli na výběr nejen my, ale i sousedé, kteří k nám po večeři zavítají na nášup). Na stole nesmí chybět dostatek ovoce, ořechy, cukroví, vánočka, med a bílé polosladké víno od našeho vinaře z Mikulova.

MULTI-KULTI VEČERA U PROJEKŤÁČKY LÍVIE 


Keďže mama je Rusínka, otec Maďar a sestrin manžel Američan, máme z každého rožku trošku. Z jedla je takou zaujímavosťou „máčanka“ – omáčka zo šťavy z kyslej kapusty s hubami. Švagor ju nazval „jelly soup“. 😊 Okrem našej večere chystáme občerstvenie aj pre Santa Clausa a jeho sobov (k nám chodí Ježiško aj Santa) – mlieko, vodu a mrkvu na okno, ktoré potom musí niekto z dospelých tajne rýchlo vypiť a zjesť, čo po výdatnej večeri niekedy býva problém.

ŠTEDRÁ VEČERA NA DVA SPÔSOBY U PROJEKŤÁČKY PAULY


Keďže naše rodiny pochádzajú z rozličných regiónov, štedrovečerné menu má dva varianty. Na Štedrý večer máme pripravenú kapustnicu, ako aj rybaciu polievku. Ako hlavný chod sa podáva kapor, ktorý je buď pečený s varenými zemiakmi, alebo vyprážaný s tradičným zemiakovým šalátom.

U VENDORKY SIMY SA PODÁVAJÚ TRADÍCIE 


Štedrá večera sa u nás začína prípitkom. Všetci sa spoločne usadíme a od tohto momentu nikto nesmie vstať od stola, až kým posledný člen rodiny nedovečeria. Hlava rodiny prednesie prípitok a zaželá nám všetkým pevné zdravie a šťastie do nasledujúceho roku. Pokračujeme oplátkami s medom a cesnakom a po nich si každý vyberie z misky orech a rozlúskne ho. Ak je zdravý, budeme zdraví aj my (do misky preto vyberáme oriešky veľmi uvážlivo 😄). Nasleduje rozkrojenie jabĺčka – otec vezme jablko a rozdelí ho na toľko častí, koľko nás je pri stole. Potom sa už môžeme pustiť do hlavného chodu, ktorý u nás tvorí šošovicová polievka na kyslo a vysmážaná ryba so zemiakovo-cibuľovým šalátom.