Kedy je potrebné splnomocnenie na prepis auta a čo musí obsahovať?

Dominik Parajka Ciferník31.07.2023 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 2 min.
Splnomocnenie na prepis auta
Čas čítania 2 min

Od 1. 1. 2023 je prepis auta značne zjednodušený. Zmenu držby vozidla je možné vykonať na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte, nielen v mieste trvalého pobytu pôvodného, respektíve nového vlastníka. Stále však platí, že predávajúci a kupujúci musí byť vo väčšine prípadov osobne prítomný. Ak nie je, musí zastupujúca osoba predložiť splnomocnenie.

V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, čo by malo obsahovať splnomocnenie na úkony na dopravnom inšpektoráte a pri ktorých konkrétnych úkonoch ho môžete použiť.

Splnomocnenie z pohľadu kupujúceho

Keď si kúpite vozidlo, ktoré už bolo registrované na inú osobu alebo firmu, na dopravnom inšpektoráte musíte vykonať zmenu držby. Pri tomto úkone musíte byť ako kupujúci osobne prítomný, aby predávajúci mohol prepísať vozidlo na vás. Ak sa nemôžete dostaviť na dopravný inšpektorát, musíte predávajúcemu dať špeciálne splnomocnenie – súhlas s prevodom držby vozidla na kupujúceho.

Vzor tohto splnomocnenia nájdete na oficiálnej stránke Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Uvádzajú sa v ňom základné údaje o kupujúcom, predávajúcom a samotnom vozidle. Zároveň v ňom vyjadrujete súhlas s tým, že predávajúci vykoná prevod držby vozidla na vašu osobu alebo organizáciu, za ktorú ste oprávnený konať.

Nezabúdajte: Aby bolo splnomocnenie – súhlas s prevodom držby vozidla na kupujúceho platné, musí byť na ňom váš úradne overený podpis. Overiť ho môžete u notára alebo na matrike.     

Elektronické splnomocnenie

Ak nemáte chuť alebo možnosť ísť osobne k notárovi či na mestský úrad overovať podpis na papierovom splnomocnení, viete využiť elektronické služby Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Prostredníctvom portálu jednoducho vyplníte online formulár „Súhlas kupujúceho s prevodom držby vozidla na svoju osobu“ podpíšete ho svojím kvalifikovaným elektronickým podpisom a odošlete. Predávajúci následne môže na dopravnom inšpektoráte prepísať vozidlo na vás bez toho, aby mal papierové splnomocnenie.

Kedy nemusíte predkladať splnomocnenie?

Splnomocnenie nemusíte riešiť, ak prepis vozidla prídete spolu s predávajúcim vybaviť osobne na dopravný inšpektorát. Druhou výnimkou je prepis vozidla na blízku osobu. Ak bude novým držiteľom automobilu príbuzný v priamom rade – manžel alebo súrodenec – pôvodný držiteľ nemusí predkladať splnomocnenie.

Splnomocnenie na odhlásenie vozidla a iné úkony

V prípade, že predávate vozidlo alebo potrebujete vykonať iný úkon na dopravnom inšpektoráte, no nemôžete sa osobne dostaviť a zveríte túto úlohu inému človeku, budete potrebovať všeobecné splnomocnenie. Jeho vzor si stiahnete tu.

Výhodou tohto splnomocnenia je, že sa vzťahuje na široké spektrum úkonov. Inú osobu ním môžete splnomocniť napríklad na:

  • prepis vozidla,
  • odhlásenie vozidla,
  • trvalé alebo dočasné vyradenie vozidla z evidencie,
  • ukončenie leasingu,
  • úkony spojené s vydaním osvedčenia o evidencii,
  • vydanie duplikátu technického preukazu,
  • úkony spojené s výmenou poškodených evidenčných čísel,
  • zaevidovanie zmeny farby karosérie,
  • a mnohé ďalšie.

Čo musí obsahovať splnomocnenie?

Klasické splnomocnenie sa vzťahuje na úkony na dopravnom inšpektoráte spojené s konkrétnym vozidlom. Obsahovať musí základné osobné údaje splnomocnenca a splnomocniteľa:

  • meno a priezvisko,
  • adresu trvalého bydliska,
  • číslo občianskeho preukazu a
  • dátum narodenia.

Jeho súčasťou sú aj informácie o vozidle, predovšetkým:

  • druh vozidla,
  • továrenská značka,
  • VIN číslo karosérie a
  • rok výroby.

Aj v tomto prípade platí, že podpis na splnomocnení musí byť úradne overený.

Rada na záver: Ak často zverujete vybavenie úkonov na dopravnom inšpektoráte jednej osobe, splnomocniť ju môžete prostredníctvom generálneho splnomocnenia, ktoré nie je viazané na konkrétne vozidlo. Ušetríte si tak veľa času a nákladov spojených s úradným overovaním podpisov na viacerých individuálnych splnomocneniach. 

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *