Portské, korok a Cristiano Ronaldo. Vitajte v Portugalsku!

LEXIKA Ciferník17.07.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
Sintra, žltá električka, portské, portugalská vlajka
Čas čítania 3 min

Čo prvé vám napadne, keď sa povie Portugalsko? Je to futbal, víno, pláže alebo snáď pitie čaju? Toto všetko v Portugalsku má svoje miesto a my sme si to, samozrejme, nemohli nechať ujsť. Čítajte ďalej.

Milovníci futbalu, ale aj tí, ktorí ho vôbec nesledujú, určite poznajú slávneho portugalského futbalistu Cristiana Ronalda. Tento mladý fešák je niekoľkonásobným držiteľom Zlatej lopty za najlepšieho futbalistu Európy a Zlatej kopačky za najviac strelených gólov počas sezóny. V roku 2016 sa ako kapitán stal Majstrom Európy. Momentálne hviezdi v talianskom klube Juventus, a tak teší predovšetkým svojich fanúšikov v Taliansku.

Portské víno je ďalším zo symbolov Portugalska. Tento nesmrteľný mok sa vyrába z viniča pozdĺž rieky Douro, ktorá preteká cez mesto Porto. Práve podľa neho nesie víno svoj názov. Ide o červené fortifikované víno, do ktorého sa pridávajú prísady a arómy s alkoholom navyše. Niekedy sa portské označuje aj ako dezertné víno. Originalitu portského vína povýšila aj Európska únia, vďaka ktorej môže byť označenie „Porto“ s ochrannou známkou pôvodu použité iba na portugalských produktoch.

K vínu neodmysliteľne patrí aj kvalitná zátka, ktorým sa zatvára nielen portské víno, ale takmer polovica fliaš na svete. A práve Portugalsko je najväčším svetovým výrobcom korku. Korkové duby rastú na ploche viac ako 7 tisíc kilometrov štvorcových a denne sa tu vyrobí až neuveriteľných 30 tisíc zátok. Tajomstvo úspechu a jedinečnosti korku spočíva v tom, že kôra korkových dubov sa môže olúpať iba raz za 9 rokov, aby mali stromy dostatok času na regeneráciu.

Vínové zátky z korku

Pútnické miesta, jedlo a pláže

Zvažujete dovolenku v Portugalsku? Pri návšteve tejto neobyčajnej krajiny sa určite nebudete nudiť. To svoje si tam nájde každý. Napríklad známe pútnické miesto Fátima ročne navštívi státisíce pútnikov. Pritom ide „iba o malú dedinku“, ktorá kedysi nebola ničím výnimočná. Dnes je však  známa tým, že sa v nej trom malým pastierikom zjavila Panna Mária. Pre katolíka je toto pútnické miesto niečo podobné ako Mekka pre moslima.

Medzi ďalšie mestá, ktoré sa oplatí vidieť určite patrí Lisabon. Historické pamiatky v súlade s modernou architektúrou zanechajú u každého nezabudnuteľný pocit. Hlavné mesto Portugalska je druhým najstarším mestom v Európe a je známe predovšetkým úzkymi uličkami nad riekou Tajo a vežou Torre de Belém, ktorá je symbolom mesta. Medzi turistami je obľúbená aj tradičná lisabonská žltá električka. Okrem Lisabonu sa oplatí vidieť aj stredoveké mesto Sintra, ktoré je zapísané v svetovom dedičstve UNESCO a tretie najväčšie mesto Coimbra, ktoré je známe najprestížnejšou portugalskou univerzitou.

Palác v meste Sintra

Portugalsko okrem iného vyniká aj kvalitnou gastronómiou, ktorá je v porovnaní s inými krajinami aj cenovo dostupná. Medzi tradičné jedlá patrí bravčové mäso, rôzne polievky, treska a dary mora. Morské dobroty si môžete vychutnať aj na ostrovoch a plážach, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou Portugalska. Medzi najznámejšie ostrovy patrí Madeira, ktorý miestni nazývajú ostrovom kvetín alebo botanickým klenotom. Vychytené je aj letovisko Algarve, ktoré turistom ponúka nádherné čisté pláže a majestátne skalné útesy. O Portugalsku a jeho obyvateľoch sa hovorí, že sa môžu kúpať 364 dní v mori. Nečudo, keď len samotné pobrežie Portugalska meria 800 km.

Ďalšie „naj“ z Portugalska

Portugalsko je krajina s bohatou históriou, rozmanitou kultúrou, krásnou flórou a je nositeľom rôznych zaujímavostí, objavov a pikošiek. Jednou z nich je aj tradícia pitia čaju, ktorá sa pripisuje Angličanom. Nie je to však tak, ako sa zdá! Tento zvyk priniesla do Anglicka kráľovná Katarína z Braganzy, ktorá bola manželkou Karola II. Tá sa narodila v Portugalsku a do Anglicka si v 17. storočí so sebou zobrala aj zvyk pitia čaju presne tak, ako to robila aj portugalská šľachta. A odvtedy je touto tradíciou známe najmä Anglicko...

Čajník a šálky s čajom s kvetinovou dekoráciou

Medzi ďalšie „naj“ patrí aj to, že Portugalsko je historicky najstarším európskym  štátom, ktorý vznikol v roku 1139. Spolu s Anglickom má podpísanú najstaršiu spojeneckú dohodu v dejinách, ktorá je stále platná a trvá od roku 1373. Najstaršie na svete je napríklad kníhkupectvo v Lisabone. Bertrand bookstore bolo vybudované v roku 1732 a knihy v portugalčine si v ňom môžete zapožičať dodnes. Portugalsko sa môže chváliť aj tým, že ako prvá zo svetových koloniálnych veľmocí zrušilo otroctvo. No a v Portugalsku sa nachádza aj najdlhší most v Európe. Má dĺžku až 17 kilometrov a je pomenovaný po známom moreplavcovi Vascovi da Gama.

Ak niekedy navštívite Portugalsko, užite si ho naplno, pretože prekypuje zaujímavosťami, na ktoré nám ani tento článok nepostačí. Jednoducho ho treba vidieť a zažiť!

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *