Aké priezviská fičia vo svete? Nový muž, kováč alebo mlynár?

LEXIKA Ciferník29.05.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 2 min.
Kováč kuje železo
Čas čítania 2 min

Už ste sa niekedy zamysleli nad pôvodom vášho priezviska? Uvažovali ste vôbec nad tým, ako priezviská vznikajú? V tomto článku si povieme niečo o tom, aké sú najpoužívanejšie priezviská nielen u nás ale aj v Európe a tiež o tom, ako vznikli.

Novák – slovenské priezvisko s tradíciou vo svete

Najrozšírenejším slovenským priezviskom je Horváth. Pochádza od našich južných susedov a znamená „Chorvát“. Je preto, pochopiteľne, jedným z najpoužívanejších priezvisk aj v Chorvátsku.

Ďalším priezviskom, ktoré má široké zastúpenie v okolitých európskych krajinách ako sú Česko, Poľsko a Slovinsko, je Novák. Ide o slovanské priezvisko odvodené od slova „nový“. V minulosti označovalo nového človeka, nováčika, cudzinca. U nás sa toto priezvisko v rebríčku popularity nachádza až na jedenástej priečke. V Poľsku je modifikované podľa ich jazyka, píše sa Nowak. V Slovinsku sa toto priezvisko píše bez dĺžňa – Novak. Zaujímavosťou je, že na Balkáne môže byť Novak aj krstným menom. Jeho nositeľom je slávny a obľúbený srbský tenista Novak Djokovic.

Priezvisko Novak sa okrem Slovinska nosí Chorvátsku, Srbsku, Rusku, Bielorusku, Rumunsku a na Ukrajine. V Spojených štátoch amerických „prešlo“ drobnými úpravami a je známe ako Novak, Novac alebo Novack. Medzi nositeľmi tohto priezviska môžeme nájsť rôznych športovcov, politikov, umelcov, spisovateľov, žurnalistov a iných významných osobností zo všetkých kútov sveta. Medzi najznámejších patrí napríklad americký spisovateľ a herec B. J. Novak, moderátor televíznych talk show Bob Novak, herečka Kim Novak, producent Harry Novak, astronautka Lisa Nowak, spisovateľ Mark Nowak a ďalší.

Priezviská podľa remesla

Asi najviac priezvisk má pôvod v remesle. Napríklad Kováč a Mlynár patria v zahraničí medzi najpoužívanejšie. Kováč je najrozšírenejším priezviskom vo Veľkej Británii ako Smith a v nemecky hovoriacich krajinách ako Schmidt. Menej používané je Kovács v Maďarsku, Kovačič v Slovinsku, Kalējs v Lotyšsku, Kavaliauskac v Litve, Sepp v Estónsku, Kovačevič v Chorvátsku, Ferraro v Taliansku, Ferreira v Portugalsku, De Smet v Belgicku, Lefebvre vo Francúzsku, Bakker v Holandsku alebo Kowalski v Poľsku.

Mlynár je najfrekventovanejšie priezvisko v Nemecku a Švajčiarsku ako Müller a takisto aj na Ukrajine ako Melnyk. O čosi menej je známe v Dánsku a Nórsku ako Møller, vo Švédsku ako Möller a v Španielsku ako Molina.

Priezviská súvisiace s povolaním kňaza sú najviac používané v Rumunsku – Popa, Grécku – Papadopoulos, Čiernej Hore – Popovič a v Bosne a Hercegovine – Hodžič. Priezvisko baníka – Gruber je najviac rozšírené v Rakúsku.

Priezviská podľa mužských mien, farieb a vlastností

Tradícia priezviska podľa mena je najrozšírenejšia hlavne v Rusku, avšak v tomto prípade ide o stredné meno (Sergejevič, Pavlovič, Ivanov a podobne). Priezviská odvodené od krstných mien sú často používané v Nórsku – Hansen, Švédsku – Andersson, Dánsku – Nielsen, Bulharsku a Bielorusku – Ivanov.

Niektoré priezviská vychádzajú z názvov farieb. Napríklad v Taliansku je najviac vyskytujúce sa priezvisko Rossi, čo znamená červený. Výnimkou nie je ani priezvisko Bianchi, ktoré je zároveň jedným z najrozšírenejších vo Švajčiarsku. Medzi ďalšie známe „farebné“ priezviská patria anglické Brown, Green, Gray, Grey, Black alebo Blake.

Niektoré ľudské vlastnosti alebo prívlastky sa stali takisto motívom na vznik priezvisk. Medzi najznámejšie patria Smirnov v Rusku (mieromilovný), Nagy v Maďarsku (veľký), De Jong v Holandsku (mladý), Ylmaz v Turecku (nebojácny), Korhonen vo Fínsku (hluchý) alebo Dubois v Belgicku (drevený).

Nepodarené a vtipné priezviská

Na záver vám pre pobavenie prinášame výber zahraničných mien, ktoré v pôvodnom jazyku znejú ako bežné meno, no našom jazyku a význame sú nezávideniahodné. Existuje legenda, že ľudia s týmito menami skutočne existujú, či je to naozaj pravda je otázne. Tak si ich užite:

  • Vypiee Pivsson
  • Karol Nebehaj
  • Podechu Läpalla
  • Piivoa Rumpiem
  • Houkal Clackson
  • Dostalos Popapulis

Čerešnička na záver: v Amerike bol zatknutý muž s menom Beezow Doo-Doo Zopittybop-Bop-Bop. Toto meno mu, samozrejme, nenadelili jeho rodičia. Pre zmenu mena sa rozhodol sám. Nuž, proti gustu žiaden dišputát...

Ak stretnete niekoho so zaujímavým menom či priezviskom, určite nám dajte vedieť. 🙂

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *