Bratstvo trvajúce 100 rokov. Všetko najlepšie Česko a Slovensko!

LEXIKA Ciferník25.10.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 2 min.
Vlajky a spojená mapa česka a Slovenska
Čas čítania 2 min

Dátum 28. októbra 2018 je presne 100 rokov od vzniku prvého spoločného štátu Česka a Slovenska. Aj napriek tomu, že bratstvo medzi týmito dvoma štátmi už oficiálne neexistuje, môžeme smelo povedať, že neoficiálne trvá až dodnes. Dnes už Slovensko i Česko žijú svoje vlastné životy samostatne, vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť. Sem-tam si však ešte radi zaspomíname, aké to bolo, keď sme boli spolu...

Vzájomnú úctu, rešpekt a náklonnosť medzi Českom a Slovenskom môžeme vidieť nielen v politike, ale najmä v kultúre, literatúre, jazyku, histórii a spoločenskom, pracovnom či dokonca rodinnom živote. Takúto súdržnosť, ktorá je neviditeľne prepojená „pupočnou šnúrou“ nám závidia mnohé štáty na celom svete.

Čerešničkou na torte (pre nás Slovákov) je výnimočný štátny sviatok, ktorý pripadne na 30. októbra 2018. Takže, aby sme vedeli, čo si v tento deň pripomíname, prinášame vám krátky príbeh o vzniku Česko-Slovenska. Pohodlne sa usaďte a užite si výlet do minulosti.

Čo viedlo k vzniku Česko-Slovenska?

Píše sa rok 1914. V Sarajeve bol spáchaný atentát na rakúskeho arcivojvodu Františka Ferdinanda d´Este, pri ktorom zomrel aj so svojou manželkou Žofiou. Práve táto udalosť mala zapríčiniť vznik 1. svetovej vojny. Už v tomto čase vznikali snahy o vytvorenie samostatného štátu Česka a Slovenska, a to vznikom česko-slovenskej družiny v ruskom vojsku. V roku 1915 sa začali prvé vážne debaty o samostatnom štáte, ktoré viedli predovšetkým Tomáš Garrigue MasarykMilan Rastislav ŠtefánikVo februári 1916 bola v Paríži oficiálne založená Česko-slovenská národná rada.

1. mája 1918 bola v Liptovskom Sv. Mikuláši prijatá Mikulášska rezolúcia o podpore práva na sebaurčenie národov a myšlienky vzniku Česko-Slovenska. Dňa 22. mája 1918 vo Veľkej Británii uznal lord Robert Cecil právo česko-slovenského národa na samostatnosť. O 8 dní neskôr podpísali v USA predstavitelia Slovenskej ligy v Amerike, predstavitelia Českého národného združenia a predseda Česko-slovenskej národnej rady T. G. Masaryk Pittsburskú dohodu o spojení Slovákov a Čechov v samostatnom štáte. Dňa 3. septembra 1918 vláda USA uznala vojenský stav medzi Česko-Slovenskom a nemeckým a rakúskym cisárstvom. Následne bola 18. októbra 1918 vo Washingtone vydaná deklarácia česko-slovenskej samostatnosti vypracovaná T. G. Masarykom.

Vznik Česko-Slovenska

Dňom „D“ bol 28. október 1918. Manifestom Národného výboru sa v Prahe zriadil Národný výbor Česko-Slovenský, ktorý od tohto dňa prevzal vládu a prijal aj prvý zákon o vzniku ČSR. Manifest podpísali Vavro Šrobár (ako jediný Slovák), Anton Švehla, Alojs Rašín, František Soukup a Juraj Stříbrný. Týmto aktom oficiálne vznikla Česko-Slovenská republika (ČSR).

O pár dní neskôr, 30. októbra 1918, sa na zasadnutí v Martine vytvorila Slovenská národná rada (SNR), ktorá prijala Deklaráciu slovenského národa. V nej sa stotožnila so spoločnou republikou Čechov a Slovákov.

Dňa 13. novembra 1918 prijal Národný výbor Dočasnú ústavu, ktorej cieľom bolo čo najskôr ukotviť základný zákon a princípy fungovania najvyšších štátnych úradov. O necelé dva roky neskôr bola nahradená oficiálnou ústavou s názvom Ústavná listina Československej republiky, ktorá vstúpila do platnosti 6. marca 1920.

Najsmutnejším dňom, ktorý úzko súvisel s týmito udalosťami bol 4. máj 1919. Pri leteckom nešťastí blízko vajnorského letiska v Bratislave tragicky zahynul Milan Rastislav Štefánik, ktorý sa spolu s Edvardom Benešom a Tomášom G. Masarykom najviac zaslúžil o vznik samostatnej Česko-Slovenskej republiky.

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *