Februárové novinky z jazykových technológií

LEXIKA Ciferník24.02.2015 Zaujímavosti o prekladoch Čas čítania: 2 min.
Šálka kávy, zápisník, pero a mobil na stole
Čas čítania 2 min

Odfoťte si preklad s Google Prekladačom

Spoločnosť Google znovu posúva preklad na ďalšiu úroveň. Nielenže si vďaka aplikácii Google Prekladač môžete odfotiť text a preložiť ho do 36 jazykov, najnovšie je možné prekladať pomocou fotoaparátu v reálnom čase. V aplikácii namierte hľadáčik na znaky alebo text, ktorý chcete preložiť, a preklad sa okamžite zobrazí na obrazovke dokonca aj bez pripojenia na internet. V súčasnosti sa dá prekladať z a do angličtiny v kombinácii s francúzštinou, nemčinou, taliančinou, portugalčinou, ruštinou a španielčinou.

Pracuje sa aj na ďalších kombináciách. Od polovice januára funguje aj audio preklad. Stačí len ťuknúť na ikonu mikrofónu a začať rozprávať vo zvolenom jazyku. Keď znovu ťuknete na mikrofón, Google Prekladač automaticky rozozná, že váš partner hovorí druhým jazykom. Takto prispieva k plynulejšej konverzácii. Ak si chcete pozrieť, ako vyzerá audio preklad v reálnom čase, kliknite na tento odkaz.

Twitter konečne objavil Bing

Po niekoľkých rokoch váhania Twitter konečne oficiálne implementoval Bing Translator na svojej stránke, do mobilnej aplikácie pre Android a iOS a do nástroja TweetDeck. Po aktivácii v nastaveniach účtu sa bude pri tweetoch v iných jazykoch zobrazovať ikonka zemegule. Keď na ňu používateľ klikne, pod textom sa objaví preklad. Keďže 77 % používateľov Twitteru pochádza z krajín mimo USA, je prekvapivé, že spoločnosti trvalo spustenie nástroja tak dlho. Facebook túto službu využíva od roku 2011.

Nový hlas pre Facebook

Facebook získal Wit.ai, poskytovateľa rozhrania na programovanie aplikácií (API) slúžiacich na rozpoznávanie prirodzených jazykov. Spoločnosť bola založená v roku 2013 s cieľom vybudovať otvorenú, komunitnú platformu, kde by vývojári mali priestor vytvárať aplikácie na rozoznávanie reči. Vďaka API si nemusia platformu vytvárať od nuly, pričom integrácia s akoukoľvek aplikáciou na profesionálne spracovávanie prirodzeného jazyka je v priebehu niekoľkých minút zaručená. Wit.ai svojím otvoreným prístupom prilákala značný počet používateľov a Facebook ju môže posunúť na ďalšiu úroveň.

Blíži sa éra video strojového prekladu?

Etiópčan Binyam Gebrekidan Gebre študujúci v Európe v rámci svojej dizertačnej práce spolupracoval s Inštitútom pre počítačovú vedu a informatiku Radboudskej univerzity na počítačovom programe, ktorý dokáže rozoznávať znakovú reč. Na vytvorenie podobného programu je najprv potrebné vytvoriť rozsiahlu databázu údajov, no spracovávanie videí je časovo náročné a drahé.

Psycholingvistický inštitút Maxa Placka v holandskom meste Nijmegen pracuje na projekte automatizácie prepisu znakovej reči. Pri programovaní treba myslieť aj na to, že je potrebné odlíšiť znaky od mimovoľných gest, napr. škrabania sa na nose. Rovnako, ako v prirodzenom jazyku existuje viacero znakových rečí. Biynamov program dokáže s presnosťou na 84 % rozoznať 6 rôznych znakových rečí.

Učme sa jazyk hrou

Do škôl prichádza aplikácia, ktorá učí deti jazyk hrou a okrem toho sa dokáže sama zlepšovať na základe zozbieraných údajov – Duolingo. Hoci niektorí učitelia už pracovali s bezplatnou verziou, nová platená verzia prináša vylepšenia, ako napríklad štruktúru a prehľad výsledkov. Takže učiteľ je informovaný o tom, ako sa žiakom darí a v čom sa potrebujú zlepšiť. Do škôl však bude distribuovaná bezplatná verzia, ktorú učitelia môžu zapojiť do hodín bez zdĺhavej byrokracie.


Zdroje
http://googletranslate.blogspot.de/2015/01/hallo-hola-ola-to-new-more-powerful_14.html
https://techcrunch.com/2015/01/23/tweet-the-rainbow/
https://www.programmableweb.com/news/facebook-acquires-voice-recognition-api-provider-wit.ai/2015/01/06
https://www.healthcanal.com/brain-nerves/59540-a-machine-can-learn-to-identify-sign-languages.html
https://gigaom.com/2015/01/08/language-learning-app-duolingo-introduces-program-for-classrooms/
 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *