Ostrov s neskrotnou prírodou, ale bez lesov. Vitajte na Islande!

LEXIKA Ciferník11.09.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 4 min.
zelená polárna žiara nad sopkou
Čas čítania 4 min

Príroda. Práve kvôli nej sa z Islandu stala jedna z najnavštevovanejších turistických destinácií nielen v Európe, ale aj na svete. Táto ostrovná krajina ležiaca pod polárnym kruhom v Atlantickom a Severnom ľadovom oceáne sa môže pochváliť napríklad tým, že sa v nej ukrývajú pozostatky doby ľadovej v podobe masívnych ľadovcov. Island si tiež môže kedykoľvek „vystreliť“ aj z leteckej dopravy! Je totiž posiaty množstvom sopiek, ktoré vybuchujú každé štyri roky, no a tie môžu úplne zastaviť lety do celého sveta.

Bublajúce gejzíry, chvejúce sa sopky a magické vulkány sú akýmisi národnými symbolmi obyvateľov Islandu. Ich láska k prírode sa premietla aj do islandskej vlajky, na ktorej červená farba symbolizuje aktívne sopky, biela reprezentuje sneh a ľad a modrá znázorňuje oceán, ktorý obklopuje tento ostrovný štát.

islandská vlajka - červeno-biely kríž na modrom pozadí

K ďalším drahokamom islandskej prírody patria rieky, jazerá a termálne pramene, ktorých je tu najviac na svete a slúžia ako zdroj energie na vykurovanie. A azda tým najväčším pokladom je čarovná Modrá lagúna. Nie, nejde o známy dobrodružno-romantický príbeh dvoch zaľúbencov, ale o najkrajší prírodný geotermálny bazén, ktorý patrí medzi svetové unikáty. Teplá termálna voda pôsobí ako balzam na dušu a nejeden návštevník by sa tu vedel kúpať celé hodiny, dni, týždne...

K ďalším prírodným zázrakom, ktorý môžete na Islande vidieť, patrí aj polárna žiara, za ktorou sa určite oplatí cestovať. Prečítajte si, odkiaľ možno polárnu žiaru sledovať.

Život na Islande má aj ďalšiu výhodu a síce, že na ňom nie sú komáre, čo je skvelá správa pre tých, ktorí sú každoročnými obeťami týchto dotieravých vyciciavačov.

Island je skrátka nádherný, ale niečo mu predsa len chýba. Možno ste to ani netušili, ale na Islande nenájdete žiadny les! Väčšinu stromov na Islande vyklčovali pred vyše 1000 rokmi Vikingovia. V súčasnosti les pokrýva necelé 1 percento ostrova. No aj v tých nájdete iba trpasličie vŕby, brezy alebo borievky.

Pohľad na malé mestečko na Islande

Raj na zemi a svetový mier

Tak čo, vedeli by ste si predstaviť život v sopečnom poli, v termálnom kúpeli, bez stromov a komárov? Ak vám k tomu ešte niečo chýba určite to bude svetový mier. A pivo! Island dlhodobo figuruje na poprednom mieste najmierumilovnejších štátov na svete. A od roku 1989, kedy legalizovali pitie piva, je pre mnohých rajom na zemi...

V roku 2017 sa Island stal po ôsmykrát za sebou najpokojnejšou krajinou sveta. Nečudo, keď policajti počas celej histórie zastrelili iba jedného človeka, a aj to sa udialo až v roku 2013. Navyše, v krajine neexistuje žiadna armáda, námorníctvo a ani policajti nie sú v službe ozbrojení. Načo aj, keď miera korupcie, fungovanie vlády a akceptovanie ľudských práv patria medzi tie najlepšie na svete. V tomto im môžeme len v tichosti závidieť...

Demokracia sa tu taktiež nosí už veľmi dlho, konkrétne od roku 930. Dôkazom toho je napríklad aj fakt, že Islanďania si ako prví na svete zvolili v demokratických voľbách za svojho prezidenta ženu – prezidentku Vigdís Finnbogadóttir. Ďalšou ženou v islandskej vláde bola premiérka Jóhanna Sigurðardóttir, ktorá sa navyše netajila tým, že je homosexuálka.

fotografia islandskej prezidentky v súčastnosti a v minulostiBývalá islandská prezidentka Vigdís Finnbogadóttir (zdroj: twitter.com/IcelandInUS)

Mimochodom, všimli ste si na menách týchto dvoch významných dám niečo podozrivé? Obe priezviská sa končia koncovkou „dóttir“, čo v preklade z islandčiny znamená dcéra. Samozrejme, má to svoj dôvod. Na Islande sa nepoužíva klasický systém dedenia priezviska z generácie na generáciu. Používajú takzvaný severský systém, podľa ktorého dieťa dedí prvé meno svojho otca (prípadne matky) ako svoje priezvisko. K nemu sa ešte pridá koncovka „son“, teda syn, alebo „dóttir“, čiže dcéra.

Ako by na Islande znelo Vaše priezvisko? 🙂

Elfovia bez McDonaldu, ale s Coca Colou

Island je krajina plná zaujímavostí, kuriozít a pikošiek, ktoré na nás môžu pôsobiť ako bezodná nádoba. Skúste sa napríklad na Islande opýtať, koľkí z obyvateľov veria na Elfov a výsledok vás možno skutočne prekvapí. Podľa prieskumov viac ako polovica Islanďanov verí v mytologické neviditeľné bytosti – Elfov. Na Islande dokonca v súvislosti s nimi vznikla jedna kuriozita: islandské ministerstvo dopravy raz pri výstavbe cesty poskytlo občanom takéto oficiálne vyhlásenie: „Výstavba bude odložená do tej doby, kým sa Elfovia a škriatkovia nepresunú do inej oblasti.“ No čo na to hovoríte, uletené alebo milé?

No a na záver si ešte oddýchneme pri jednej pikoške, týkajúcej sa amerických biznis velikánov. Reč je o obľúbenej sieti rýchleho občerstvenia McDonald’s, ktorú pozná takmer každý a ktorá sa nachádza v každom štáte, okrem siedmich. Jednou z nich je Island. Avšak na rozdiel od ostatných krajín, v tejto už fungovali tri reštaurácie, ktoré po kolapse islandskej koruny v roku 2009 museli nútene zatvoriť. Naopak americkému biznis velikánovi Coca-Cola sa na Islande mimoriadne darí. Spotreba Coca-Coly na obyvateľa je tu vyššia ako v ktoromkoľvek štáte na svete. No ak si budete chcieť dať Colu s ľadom, vedzte, že ten dostanete jedine z dovozu. Naozaj!

vnútorné priestory ľadovej jaskyne

Takže: Skál! Na zdravie! Na Island!

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *