Švédsko a jeho slávne tri korunky

LEXIKA Ciferník12.12.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
Koruna na Skeppsholmsbronskom moste
Čas čítania 3 min

Aj dnes sme vytiahli mapu a poobzerali sme sa, kam by sme vás mohli zobrať na „návštevu“. Keďže sme sa nevedeli narýchlo rozhodnúť, zobrali sme si na pomoc kompas a ten nám (ako vždy) ukázal sever...

Vybrali sme sa do Švédska – do krajiny troch koruniek, ktorej prischlo takéto neformálne pomenovanie. A prečo sú symbolom Švédska práve tri korunky?

Možno to mnohí z nás nevedia, no ich pôvod pravdepodobne pochádza z biblického príbehu, aj keď ten sa počas mnohých rokov rôznil. Niektorí tvrdili, že symboly, ktoré sú vyznačené v štátnom znaku označujú tri časti Švédska. Mnohí zas tvrdia, že označujú spojenectvo troch kráľovstiev Švédska, Nórska a Dánska.

O čosi uveriteľnejšia môže byť verzia pôvodu troch koruniek pochádzajúca z Biblie. Symbol kráľovských korún bol v časoch dávno minulých veľmi obľúbený najmä medzi panovníkmi a šľachtou. Podobne to bolo aj s kráľom Magnusom Erikssonom, ktorý symboliku troch korún začal používať na konci 13. storočia a povýšil ich na národný symbol. Tri koruny v tomto prípade predstavovali troch kráľov, mudrcov z východu, ktorí sa podľa biblického príbehu prišli pokloniť malému Ježiškovi do Betlehema. Švédske tri korunky teda symbolizujú troch svätých, ktorí sú zároveň patrónmi Švédska.

Švédske trio – Hokej, hudba a slávne značky

V našich zemepisných šírkach sa so Švédskom úzko spája jeden z najobľúbenejších kolektívnych športov – hokej. Táto zimná „naháňačka za pukom“ je vo Švédsku športom číslo jedna. Švédske Tre Kronor patrí medzi najúspešnejšie mužstvá v ľadovom hokeji. Vo svojej bohatej zbierke majú 9 medailí zo zimných olympijských hier, na ktorých sa dvakrát tešili zo zlata a neuveriteľných 44 medailí z majstrovstiev sveta, z ktorých je až 11 zlatých.

Švédsko je unikátom aj v oblasti popovej a rockovej hudby. Medzi hudobné fenomény patrí jedna z najpopulárnejších hudobných skupín všetkých čias ABBA, ktorej úspech mnohí prirovnávajú ku kapele Beatles. K ďalším hudobným pokladom Švédska patrí rocková skupina Europe, ktorá sa preslávila hitom The Final Coutdown alebo dvojčlenná pop rocková skupina Roxette, ktorá svojimi nesmrteľnými piesňami zabáva ľudí po celom svete až do dnešného dňa.

Poslednými z uvedeného švédskeho tria sú firmy a značky, ktoré dokonale reprezentujú krajinu svojho pôvodu. Asi nikomu netreba nijako špeciálne predstavovať nábytkársku firmu IKEA, ktorá sa môže pochváliť vyše štyrmi stovkami pobočiek po celom svete. Áno, presne vieme, čo vám v tejto súvislosti napadlo – typické mäsové guľky! Ale kde sa vlastne vzali? Recept na mäsové guľky si priniesol kráľ Karol XII. na začiatku 18. storočia až z ďalekého Turecka.

svedske masove gulky na tanieri so zástavou

Za zmienku stojí aj slávna automobilka Volvo, ktorá vymyslela trojbodový bezpečnostný pás, dnes bežne používaný v autách. Automobilka poskytla tento patent ostatným výrobcom áut úplne zadarmo s cieľom, aby sa na cestách zvýšila bezpečnosť. Vďaka tomu bezpečnostný pás zachráni v priemere 1 ľudský život každých 6 minút.

Ďalšie zaujímavosti zo Švédska

Švédske kvapky, švédske stoly, švédska debna ani švédska utierka to síce nebudú, avšak je toho naozaj veľa, čo by sme vám o Švédsku mohli povedať. Vyberieme aspoň niektoré zaujímavosti, ktoré stoja za to:

  • Štokholm – hlavné mesto Švédska sa rozprestiera na 14 ostrovoch.

panoráma Štokholmu

  • Vo Švédsku sú od roku 1979 zakázané akékoľvek fyzické tresty.
  • Zakázané je aj dať dieťaťu meno Ikea alebo Elvis.
  • Medzi dvadsiatimi najpoužívanejšími švédskymi priezviskami sa len jedno nekončí na „SON“.
  • Až 87% obyvateľov tu má stredoškolské vzdelanie.
  • Až 89% Švédov rozpráva po anglicky.
  • Švédsko zrušilo cenzúru ako prvá krajina na svete.
  • Švédsko sa môže pochváliť najväčším modelom Slnečnej sústavy na svete.
  • Vo švédskej dedinke Jukkasjärvi sa nachádza najstarší a zároveň najväčší ľadový hotel. Vznikol vlastne náhodou po výstave iglu, ktorá sa tu konala v roku 1989. Niektorým návštevníkom galérie sa iglu natoľko zapáčilo, že v ňom strávili noc. To stačilo na to, aby sa zrodila myšlienka ľadového hotela. 🙂najstarší ľadový hotel

Ak aj váš kompas zamieri na sever, poriadne si užite túto krásnu krajinu, pretože sa v nej naozaj má na čo pozerať!

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *