Ako písať čiarky 2: Čiarka pred „alebo“

Lukáš Slovák Ciferník31.03.2021 Lexika spisovne – jazykové okienko Čas čítania: 2 min.
pisanie ciarky pred spojkou alebo
Čas čítania 2 min

V druhej časti série Lexika spisovne o čiarkach sa pozrieme na ďalšie problematické situácie. Tentokrát si posvietime na to, či a kedy píšeme čiarku pred spojkou alebo.

Kedy sa píše čiarka pred spojkou „alebo“?

Ak je medzi rovnocennými vetami evidentný stupňovací, odporovací alebo vylučovací významový vzťah, čiarka sa pred spojkou alebo môže i nemusí písať, lebo na signalizovanie tohto vzťahu nie je potrebná.

  • „Prídem dnes na obed alebo až večer./ Prídem dnes na obed, alebo až večer.“

Čiarka pred alebo – alebo, buď – alebo

Ak vo viacnásobnom vetnom člene použijeme rovnakú alebo inú priraďovaciu spojku (i, aj , ani, alebo, či), napíšeme pred druhou (a každou ďalšou) spojkou čiarku.

  • „Alebo sa naučíš taliansky, alebo španielsky.“
  • „Buď vám zavolám, alebo sa zastavím osobne.

Podobne aj: „Učili sme sa angličtinu, aj nemčinu, aj taliančinu.“, „Nepáči sa mi ani angličtina, ani francúzština, ani poľština.“

Čiarka pred či – alebo

V tomto prípade, je princíp písania čiarky o niečo zložitejší. Môžu totiž nastať dva prípady.

Čiarku píšeme pred druhou a každou ďalšou spojkou, keď sa vo viacnásobnom vetnom člene (napr. podmete) opakuje zlučovacia spojka a uvádzajú sa po nej rôzne varianty.:

  • „Či do angličtiny, alebo do nemčiny, radi vám s prekladom pomôžeme.“
  • „Či chceš byť jazykovedec, či prekladateľ, alebo lektor, mal by si dokonale ovládať gramatiku.“

Čiarku pred „alebo“ nepíšeme, ak spojka či uvádza vedľajšiu vetu:

  • „Neviem, či sa učiť nemčinu alebo francúzštinu.“
  • „Rozmýšľam nad tým, či budem v kurze pokračovať alebo odídem.“

Ako zistíte, že spojka „či“ začína vedľajšiu vetu? Jednoducho – hlavná veta bez nej nedáva zmysel. V našom príklade slovo „Neviem“ (samozrejme v rámci kontextu a zámeru rečníka danej výpovede) o ničom nevypovedá, preto pred „alebo“ čiarku nebudeme písať.

Prístavok a vedľajšia vsunutá veta

Podobne, ako sme si vysvetlili pri písaní čiarky pred spojkou „a, to platí aj v tomto prípade. Ak spojka „alebo“ nasleduje za prístavkom alebo vedľajšou vsunutou vetou, napíšeme čiarku.

  • Prístavok: „Zapíšeme sa na kurz angličtiny, najpoužívanejšieho jazyka, alebo francúzštiny.“
  • Vedľajšia vsunutá veta: „Vysvetlíš mi, čo sa deje, alebo mám hádať?“

Máte v písaní čiarok o niečo jasnejšie? Pre ďalšie informácie o slovenčine a písaní čiarok sledujte náš blog, stránku na Facebooku alebo sa prihláste na odber newslettra 👇. 

 
Lukáš Slovák
Lukáš Slovák
Project manager

V LEXIKE som svoju kariéru začal v roku 2016 ako asistent projektových manažérov a s prestávkami na pracovno-jazykové pobyty v USA a Taliansku som postupne dokončil štúdium prekladateľstva a tlmočníctva v kombinácii angličtina-taliančina. Následne som prešiel na pozíciu projektového manažéra. Prekladaniu a prekladom som sa aktívnejšie venoval od roku 2014, momentálne však na ne neostáva priestor, tak si radšej prečítam dobre preloženú (či nepreloženú) knihu. Moje pozadie mi umožňuje detailne spracovať a riadiť projekty a vyhovieť i netradičným požiadavkám našich klientov. S prekladateľmi sa rád pozhováram aj na/o niektorej z „jazykových“ rovín.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *