Ako pracovať s počítačom efektívnejšie? Ušetrite čas vďaka týmto tipom

Dominik Parajka Ciferník09.11.2022 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 3 min.
ako pracovať efektívne s pc
Čas čítania 3 min

Pracujete s počítačom každý jeden deň, no zdá sa vám, že niektoré procesy vám zaberajú veľa času, prípadne sú neefektívne? Vo svete technológií sa dá prakticky každá činnosť vylepšiť či optimalizovať. A to platí taktiež pre bežnú prácu s PC.

Nemusíte byť študovaný „IT-čkar“, aby ste ušetrili desiatky minút denne. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame niekoľko užitočných tipov.

5 tipov, ako zefektívniť prácu s počítačom

Hneď prvým krokom, ktorý významne zvýši vašu efektivitu práce, je zaobstaranie si kvalitného počítača s modernými technológiami. Častým „zabijakom“ času je totiž stará technika, ktorá pracuje pomaly. Ak váš notebook či stolový počítač dlho načítava jednotlivé aplikácie a aj jednoduché operácie mu trvajú zbytočne dlho, nikdy nedokážete pracovať dostatočne produktívne.

Avšak ani úplne nový počítač nezaručí, že budete pracovať maximálne efektívne. Práve preto sa oplatí poznať aj týchto 5 tipov, ktoré významne prispejú k vašej produktivite.

1. Používajte klávesové skratky

Myši a touchpady sú skvelí pomocníci, no ich používanie v skutočnosti nie je vždy úplne efektívne. Oveľa rýchlejším spôsobom, ako otvárať aplikácie, spraviť niektoré úkony či napísať netradičný znak, je používanie klávesových skratiek. Tie vám jednorazovo ušetria možno sekundu alebo dve, no ak ich používame niekoľkokrát denne prinášajú významnú časovú úsporu.

Príklad: Namiesto otvárania nového okna v internetovom prehliadači myšou môžete použiť skratku „Ctrl + N“(respektíve, „command + N“ na počítači s operačným systémom macOS).

Pozrite si najužitočnejšie klávesové skratky pre najpoužívanejšie úkonyšpeciálne znaky a písmená.

2. Naučte sa písať 10 prstami

Vynikajúcim spôsobom, ako si urýchliť prácu na počítači, je efektívnejšie písanie. Priemerný človek napíše okolo 35 slov za minútu, pričom obvykle používa len ukazováky či prostredníky. Naopak, skúsení používatelia PC, ktorí využívajú všetkých 10 prstov, dokážu za minútu napísať aj 120 slov. Navyše oveľa prirodzenejšie používajú klávesové skratky.

Čo to znamená v praxi? Ak sa naučíte písať všetkými 10 prstami, bez toho, aby ste sa pozerali na klávesnicu, dokážete pracovať až 3-krát rýchlejšie. Ak písaním strávite 1 hodinu denne, mesačne môžete ušetriť približne 7 hodín času. Investícia do tréningu písania tak rozhodne stojí za to.

Tip: 10 prstovú metódu písania sa dá naučiť aj pomocou online aplikácií. Potrénovať môžete napríklad na stránke strojopisonline.sk.

Na začiatku tréningu budete pravdepodobne písať pomalšie, než doposiaľ. Ak však vytrváte a budete trénovať pravidelne, výsledky so dostavia. Svoj pokrok v rýchlosti a presnosti písania si môžete otestovať napríklad tu.

3. Organizácia priečinkov

Aj vám sa stáva, že potrebujete rýchlo otvoriť nejaký súbor, avšak neviete ho nájsť a jeho hľadanie v jednotlivých priečinkoch vám následne trvá niekoľko minút? Tomuto problému môžete predísť tak, že si dáte záležať na dobrej organizácii úložiska vo vašom PC.

Vytvorte si priečinky a nazvite ich podľa obsahu. Vždy, keď si uložíte nejaký súbor, zaraďte ho do relevantného priečinka. Rovnako tak aj samotné súbory nazývajte výstižne a štruktúrovane. Akonáhle si vybudujete tento zvyk, ušetríte veľa času.

Aby ste mali najpoužívanejšie priečinky vždy poruke, pripnite si ich na panel Rýchly prístup (platí pre Windows).

Panel Rýchly prístup v OS windows

Tip: Na rýchle vyhľadanie priečinka alebo súboru môžete využiť aj vyhľadávacie pole v spodnej lište alebo v Prieskumníku. 

Vyhľadávacie pole v spodnej lište (Windows)

Vyhľadávacie pole v spodnej lište (Windows)

 

Vyhľadávacie pole v Prieskumníku

Vyhľadávacie pole v Prieskumníku (Windows)

4. Využívanie efektívnych aplikácií

To, čo vám v jednej aplikácii bude trvať 10 minút, viete v inej vykonať možno jedným klikom za pár sekúnd. Pri používaní počítača si preto skúste zanalyzovať, ktoré procesy vám zaberajú najviac času. Vytvorte si zoznam aplikácií a programov, s ktorými pracujete najčastejšie.

Následne pohľadajte na internete, či neexistujú výhodnejšie alternatívy k týmto programom. V mnohých prípadoch sa oplatí kúpiť platený softvér. Ten síce vyžaduje určitú vstupnú investíciu, avšak tá sa vám dokáže pomerne rýchlo vrátiť v podobe ušetreného času.

5. Využite plochu displeja naplno

Naučte sa využívať celú plochu displeja vášho notebooku či stolového počítača. Vďaka tomu dokážete jednoduchšie pracovať vo viacerých aplikáciách naraz bez toho, aby ste prácne prepínali množstvo okien. Ak potrebujete mať naraz spustených viac softvérov, zainvestovať sa oplatí aj do druhého monitoru.

Skúsili ste niektorý z uvedených tipov? Máte vlastné rady, ako pracovať rýchlejšie? Podeľte sa o ne v komentároch.

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *