Kliky alebo kľuky? Čím začínate svoje ráno?

Simona Pralovska Ciferník24.10.2022 Lexika spisovne – jazykové okienko Čas čítania: < 1 min.
Kliky alebo kľuky
Čas čítania < 1 minúta

V tomto článku si precvičíme jednu z najpoužívanejších častí nášho tela. Návod na to, ako správne cvičiť kliky, vám však dávať nebudeme. To by ani nedávalo zmysel. Prečo? Čítajte ďalej.

Ako správne na kliky

Ak ráno začínate pohybovou aktivitou, ktorá spočíva v dvíhaní tela zo zeme za pomoci rúk, máte náš obdiv. Rozhodne však takto kliky necvičíte správne. Spisovná slovenčina totiž pozná slovo klik vo významoch „stlačenie tlačidla na počítačovej myši“ alebo „krátky tichý zvuk vyvolaný jemným šťuknutím“.

Klasické, ženské, na jednej ruke...

Nech ich už robíte akokoľvek, na pomenovanie vyššie spomenutého cviku, použite výraz kľuk, v množnom čísle kľuky. No a ak sa vám toto slovo nepozdáva, slovenčina ponúka alternatívu: podpor alebo vzpor ležmo. Pojem klik v tomto kontexte spadá do tzv. športového slangu.

Čerešnička na záver – ten kľuk a tá kľuka

Cesty slovenčiny sú kľukaté. Stačí k slovu prihodiť písmenko a dostaneme úplne iný význam. Tak je to aj s výrazmi kľuk kľuka. Slovo kľuka označuje páku na ručné otáčanie niečoho, napríklad kľuka na bicykel či kľuka na studni. Spoločným znakom je, že aj pri používaní kľuky sa môžete zapotiť.

Veríme, že pri tejto „lekcii“ spisovnej slovenčiny ste sa nespotili. A ak sa vám tento článok páčil, kliknite aj na ďalšie z rubriky Lexika spisovne.

 
Simona Pralovska
Simona Pralovska
Vendor manager

Svoju púť v LEXIKE som začala ešte počas študentských čias v roku 2017. Odvtedy mi LEXIKA, ľudia v nej i prekladateľské odvetvie prirástli k srdcu. Medzi moje každodenné výzvy patrí vyhľadávanie prekladateľských talentov. Popri tom sa venujem rozvíjaniu dobrých a otvorených vzťahov s našimi stálymi prekladateľmi, vďaka ktorým môžeme robiť to, čo nás napĺňa. Postupne sa k mojej náplni práce pričlenili aj marketingové aktivity a interné HR. Stereotyp mi teda v práci rozhodne nehrozí a každý deň sa naučím niečo nové. 🙃

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!
Diskusia k článku
  1. Katarína Lalíková píše:

    Dobrý deň,
    ďakujem za skvelé články a chcem upozorniť na chybičku vo vete: Hoci spoločným znakom je, že aj pri používané (používaní) kľuky sa môžete zapotiť.

    1. LEXIKA píše:

      Dobrý deň, Katarína. Ďakujeme za upozornenie, chybička je opravená. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *