Ako vybaviť rodný list? Všetko, čo by ste mali vedieť

Dominik Parajka Ciferník28.04.2023 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 2 min.
Ako vybaviť rodný list
Čas čítania 2 min

Rodný list je azda najdôležitejším dokumentom v živote človeka. Ide o úradný výpis z knihy narodení so základnými údajmi o dieťati a rodičoch. Ako prebieha jeho vydanie? Prinášame vám prehľad všetkých úkonov a špecifík, ktoré je dobré poznať.

Ako prebieha vybavenie rodného listu?

Rodný list vydáva matričný úrad v mieste narodenia dieťaťa. Buď vám ho zašle poštou do vlastných rúk, zvyčajne do 4 – 5 dní po narodení vášho potomka, alebo si ho môžete vyzdvihnúť osobne na príslušnej matrike.

Zaujímavosť: Ak sa dieťa narodí v dopravnom prostriedku, vydanie rodného listu bude mať na starosti matrika v obvode, v ktorom bol váš potomok vyložený z dopravného prostriedku.

Aby vám matričný úrad automaticky vydal rodný list, musíte vopred podpísať dokument „Dohoda rodičov o mene a priezvisku dieťaťa“. Ten môžete podpísať ešte počas tehotenstva, prípadne priamo v pôrodnici. Využiť môžete tiež službu elektronického podania, ktorá nie je spoplatnená. Dokument podpíšete svojím kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Oznámenie o narodení dieťaťa

Narodenie dieťaťa oznámi matrike zdravotnícke zariadenie, v ktorom váš potomok prišiel na svet. Ak ste rodili doma, oznámenie musíte podať sami, a to najneskôr do 3 pracovných dní po narodení dieťaťa. Zákon umožňuje matke splniť oznamovaciu povinnosť aj neskôr, hneď, ako je po pôrode schopná podať toto oznámenie.

Čo ak sa dieťa narodí v zahraničí?

V prípade, že sa dieťa narodí v zahraničí, bude rodný list vydaný matričným úradom na mieste pôrodu. Samozrejme, ak je matka občanom SR, dieťa bude mať slovenské občianstvo. Aby ste ale získali slovenský rodný list, musíte sa obrátiť na zastupiteľa osobitnej matriky. Napríklad, na matričný úrad vo vašom aktuálnom alebo bývalom mieste trvalého bydliska na Slovensku, prípadne na zastupiteľský úrad SR v zahraničí.

Nezabúdajte: Pri žiadaní o vydanie slovenského rodného listu budete potrebovať úradný preklad zahraničného rodného listu do slovenčiny.  

Doklady pri osobnom vyzdvihnutí rodného listu

Ak si pôjdete rodný list prebrať na matriku osobne, musíte mať so sebou vyhlásenie o mene dieťaťa, ktoré matka podpisuje v pôrodnici a otec priamo na matrike. Okrem toho je potrebné hlásenie o narodení dieťaťa, ktoré matrike posiela pôrodnica.

Naša rada: Ak rodný list nie je zaslaný poštou a otec si ho nemôže prísť vyzdvihnúť, matka alebo splnomocnená osoba musí na matrike predložiť vyhlásenie otca, že súhlasí s menom, s úradne overeným podpisom.

V prípade, že sa dieťa narodilo v platnom manželstve, otec musí predložiť sobášny list a preukazy totožnosti oboch rodičov. Ak je matka slobodná, pri vyzdvihnutí rodného listu predloží doklad totožnosti a vyhlásenie o osobnom stave. Pokiaľ chce určiť otcovstvo, je potrebná aj prítomnosť otca, ktorý predloží občiansky preukaz.

Špecifické prípady pri vyzdvihnutí rodného listu

Ak sa dieťa narodilo rozvedenej matke alebo vdove, pri vyzdvihnutí rodného listu predloží matka preukaz totožnosti a právoplatný rozsudok o rozvode, respektíve, úmrtný list manžela. Zo zákona je do 300 dní od právoplatného rozsudku o rozvode či smrti manžela do matriky ako otec ešte zapísaný bývalý alebo zosnulý manžel.

Čo obsahuje rodný list?

Rodný list obsahuje nasledovné náležitosti:

  • pohlavie dieťaťa,
  • meno a priezvisko dieťaťa,
  • deň, mesiac, rok a miesto narodenia,
  • rodné číslo,
  • mená, priezviská, rodné priezviská, dátumy a miesta narodenia, štátne občianstva a rodné čísla rodičov,
  • dátum vyhotovenia rodného listu, podpis s uvedením mena, priezviska a funkcie oprávnenej osoby, plus pečiatku matričného úradu,
  • označenie matričného úradu, ktorý vydáva rodný list.

Aktuálny vzor rodného listu nájdete TU.

Koľko stojí vydanie rodného listu?

Vydanie prvého originálu rodného listu je bezplatné. V prípade, že svoj rodný list stratíte alebo potrebujete rodný list vašich rodinných príslušníkov – rodičov, starých rodičov, detí, manžela alebo manželky – môžete požiadať o vydanie duplikátu. Na matrike zaplatíte poplatok 5 €, pokiaľ však podáte žiadosť elektronicky, bude vás to stáť len 2,5 €.

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!
Diskusia k článku
  1. Jana píše:

    Dobrý den mne ukradli v Česku rodný list a potřebují si vybavit občánků pokial nebudu mít rodný list bez teho mi neudělají občánků děkuji Kopasova Jana

    1. LEXIKA píše:

      Dobrý deň, na matrike Vám vydajú duplikát rodného listu. Stačí si podať žiadosť a zaplatiť poplatok.

  2. Martina píše:

    Dobrý večer, chcem sa opýtať, som Slovenka žijem v Českej republike a mam tu trvalý pobyt a chcela by som vybaviť deťom slovenský rodný list a pas . Je to možné? Ako mam postupovať? Ďakujem za odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *