6 príkladov, ako vám znalosť cudzieho jazyka pomôže uspieť v práci

Dominik Parajka Ciferník15.09.2022 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 2 min.
znalosť jazyka v práci
Čas čítania 2 min

Znalosť cudzieho jazyka sa dnes stáva čoraz dôležitejšou, a to nielen v súkromnom, ale aj v pracovnom živote. Schopnosť dorozumieť sa v angličtine je už dnes v mnohých odvetviach považovaná za samozrejmosť. Veľkým benefitom je preto znalosť 3. jazyka.

Či už ovládate jeden alebo viacero cudzích jazykov, môže vám to priniesť cenné výhody. Aké?

Ľahšia uplatniteľnosť na trhu práce

Nezáleží na tom, či sa chcete zamestnať na Slovensku alebo v zahraničí. V oboch prípadoch vám znalosť cudzieho jazyka dokáže významne rozšíriť možnosti uplatnenia sa. Aj u nás pôsobia mnohé prestížne zahraničné spoločnosti, ktoré hľadajú zamestnancov ovládajúcich nielen angličtinu, ale napríklad aj nemčinu, francúzštinu, maďarčinu či čínštinu.

Praktický tip: Keď si vytvárate životopis, znalosť jednotlivých cudzích jazykov uvádzajte podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazykové znalosti (SERR).

Viac možností v podnikaní

Pokiaľ podnikáte a uvažujete o expanzii vášho biznisu, s veľkou pravdepodobnosťou sa nevyhnete komunikácii so zahraničnými dodávateľmi, obchodnými partnermi alebo zákazníkmi. Bez znalosti cudzieho jazyka môžete prísť o množstvo jedinečných ponúk.

Naopak, keď dobre ovládate jazyk, ktorým hovoria vaši kľúčoví partneri, máte šancu vyjednať si lepšie podmienky. Ľahšie vyriešite prípadné problémy a fungovanie vášho podnikania bude oveľa efektívnejšie.

Lepšie finančné ohodnotenie

Podľa štatistiky z roku 2019 vám znalosť druhého jazyka dokáže zabezpečiť o 11 – 35 % vyšší plat. Najväčšiu výhodu získate, keď ovládate menej bežný cudzí jazyk, ktorý je však pre danú spoločnosť kľúčový. Napríklad sa zamestnáte u slovenského importéra produktov, ktorý spolupracuje s čínskymi dodávateľmi. Na našom území nie je veľa ľudí ovládajúcich čínštinu. Keď sa ju naučíte, môžete si významne finančne prilepšiť.

Vo všeobecnosti platí, že veľké percento spoločností vníma nedostatočnú adaptáciu na medzinárodný obchod ako významnú brzdu ďalšieho rozvoja. Práve preto v dnešnej dobe firmy čoraz viac kladú dôraz na hľadanie zamestnancov ovládajúcich cudzie jazyky. A za ich znalosti sú ochotné priplatiť.

Možnosť vycestovať do zahraničia

Mnohé spoločnosti ponúkajú svojim najlepším zamestnancom možnosť vycestovať do zahraničia a pracovať pre materskú alebo partnerskú firmu. Či už krátkodobo alebo dlhodobo. Pokiaľ dobre ovládate cudzí jazyk, môžete sa vo svojej práci ľahšie posúvať ďalej a získate veľa nových skúseností.

Nehovoriac o tom, že znalosť cudzích jazykov je prospešná aj z hľadiska služobných ciest. Keď váš zamestnávateľ vie, že výborne hovoríte po anglicky a španielsky, rád vás vyšle na zaujímavé prezentácie či stretnutia so zahraničnými partnermi. Získate tak možnosť spoznávať svet.

Rýchlejšie budovanie kariéry

Kým na nižších pozíciách v spoločnostiach nemusí byť znalosť cudzieho jazyka nevyhnutná, na vyšších je obvykle kľúčová. Pokiaľ teda chcete budovať svoju kariéru a rýchlejšie napredovať, mali by ste ovládať aspoň angličtinu, ideálne však aj tretí jazyk. Keď si bude váš zamestnávateľ vyberať, koho povýši, je väčšia pravdepodobnosť, že dá šancu práve vám.

Lepšie fungovanie mozgu

Podľa článku v The New York Times, ale aj mnohých vedeckých výskumov, mozog bilingválneho človeka pracuje efektívnejšie. Je schopný lepšie plánovať, flexibilne sa prispôsobovať zmenám, riešiť problémy či psychicky náročné zadania. Toto všetko sú benefity, ktoré pravdepodobne oceníte aj vo svojom zamestnaní alebo podnikaní.

Jednoducho, učenie sa cudzích jazykov udrží váš mozog aktívnym aj v pokročilom veku. Vďaka tomu sa budete cítiť lepšie a dokážete v živote ľahšie napredovať.

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *