Kráľovná Alžbeta II. alebo Elizabeth II.: Ako sa prekladajú mená britskej kráľovskej rodiny?

Simona Pralovska Ciferník09.09.2022 Lexika spisovne – jazykové okienko Čas čítania: < 1 min.
kraľovna alžbeta II vs elizabeth II
Čas čítania < 1 minúta

Dnešnú rubriku Lexika spisovne venujeme spomienke na nedávno zosnulú britskú kráľovnú Alžbetu II.

Jej občianske meno je Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Prečo ju teda v slovenčine poznáme ako kráľovnú Alžbetu II.?

Kráľovná Alžbeta II. alebo Elizabeth II.

V slovenčine sa mená všeobecne známych panovníkov spravidla prekladajú. Preto je na Slovensku používaná slovenská podoba mena Elizabeth, teda Alžbeta.

Podobne platí táto tradícia aj pri menách pápežov. Spomeňme napríklad pápeža Františka či pápeža Benedikta XVI.

V súčasnosti sa od tejto tradície do istej miery upúšťa. Preto napríklad mená britských princov používame v pôvodnom znení, teda Andrew, William alebo Harry.

Kráľ Karol III. alebo Charles III.

Hoci doposiaľ sme používali pôvodnú podobu – princ Charles, podľa protokolu by sa mená mali prekladať v momente korunovácie kráľa, resp. kráľovnej. Z princa Charlesa (celým menom Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor) sa tak stáva kráľ Karol III.

Preklady mien nie len na Slovensku

Prekladanie mien panovníkov nie je slovenským unikátom. Táto tradícia je zaužívaná aj v iných krajinách sveta. Kráľovnú Alžbetu II. poznali v nemčine ako Elisabeth II., taliančine ako Elisabethu II., v poľštine ako Elżbietu II., v maďarčine ako II. Erzsébet a v češtine ako Alžbětu II. 

 
Simona Pralovska
Simona Pralovska
Vendor manager

Svoju púť v LEXIKE som začala ešte počas študentských čias v roku 2017. Odvtedy mi LEXIKA, ľudia v nej i prekladateľské odvetvie prirástli k srdcu. Medzi moje každodenné výzvy patrí vyhľadávanie prekladateľských talentov. Popri tom sa venujem rozvíjaniu dobrých a otvorených vzťahov s našimi stálymi prekladateľmi, vďaka ktorým môžeme robiť to, čo nás napĺňa. Postupne sa k mojej náplni práce pričlenili aj marketingové aktivity a interné HR. Stereotyp mi teda v práci rozhodne nehrozí a každý deň sa naučím niečo nové. 🙃

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *