Ugrofínske jazyky: ktoré to sú a čím sú zaujímavé?

Dominik Parajka Ciferník31.08.2022 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
ugrofínske jazyky
Čas čítania 3 min

Čo si predstavíte, keď počujete pojem „ugrofínske jazyky“? Fínčinu? Alebo možno maďarčinu? Vedeli ste však, že do tejto jazykovej skupiny patrí taktiež estónčina, laponské jazyky či menej známa karelčina? V nasledujúcich riadkoch vám prinášame prehľad historického vývoja ugrofínskych jazykov, ich rozdelenie a taktiež niekoľko zaujímavostí.

Ugrofínske jazyky tu boli 4000 rokov pred Kristom

História ugrofínskych jazykov sa začala písať približne v roku 4000 pred Kristom, keď sa ugrofínske kmene odčlenili od samodijských. Presunuli sa do oblasti medzi riekami Sajan a Altaj, kde sa zdržovali niekoľko storočí. Postupne sa však začali rozširovať aj ďalej, smerom na východ od Uralu.

Rozmach ugrofínskych kmeňov nakoniec vyústil do toho, že jednotná jazyková vetva sa rozdelila na ugorskú a fínsko-permskú podskupinu. Ugorská zostala v juhozápadných oblastiach. Fínsko-permská sa usadila v severozápadných východne od Uralu. Ďalší vývoj podskupín bol do značnej miery ovplyvnený jazykmi ich geografických susedov.

Fínsko-permská podskupina

Do tejto podskupiny patrí viacero jazykových vetiev. Azda najznámejšie sú baltsko-fínske jazyky, ktorých súčasťou je estónčina, fínčina, meänkieli, karelčina či livčina. Taktiež sa sem radia laponské jazyky. Väčšina z nich je vymretá, avšak zachovalo sa viacero foriem saamčiny.

Súčasťou fínsko-permskej podskupiny je taktiež marijčinamordviančina. Medzi permské jazyky patrí komijčinaudmurtčina. Radia sa sem aj ďalšie jazyky, avšak väčšina z nich je už vymretá, respektíve sú považované za dialekty.

Ugorská podskupina

Príslušníci ugorskej podskupiny sa pôvodne vyskytovali medzi riekami Tobolu, Išim a Irtiš. Pôvodne jednotná jazyková vetva sa okolo roku 1000 pred Kristom rozpadla na maďarčinu obsko-ugorské jazyky, medzi ktoré patrí chantyjčinamansijčina.

Podobnosť ugrofínskych jazykov

Medzi fínsko-permskou a ugorskou podskupinou existujú pomerne veľké rozdiely a jednotlivé jazyky navzájom nie sú dobre zrozumiteľné.

Na ugorskú podskupinu vplývali iránske, slovanské, ale sčasti aj románskegermánske jazyky. Naopak fínsko-permská podskupina bola najviac formovaná baltskými a germánskymi kmeňmi. Od nich pochádza značná časť slovnej zásoby.

Najznámejšie ugrofínske jazyky

Medzi najznámejšie ugrofínske jazyky sa radí najmä maďarčina, fínčina a estónčina. A práve o nich vám prezradíme niekoľko zaujímavostí.

Maďarčina

Napriek tomu, že maďarčinu mnohí považujú za mimoriadne náročný jazyk, v skutočnosti je na približne rovnakej úrovni ako čeština. Viacerí odborníci ju označujú za 5. najnáročnejší jazyk v Európe. Zaujímavosťou je, že mnohé slová si požičala práve zo slovanských jazykov. Konkrétne viac ako 600.

Vedeli ste, že: Maďarčina je jediným jazykom v strednej Európe, ktorý nepatrí do indoeurópskej jazykovej rodiny?

V dnešnej dobe po maďarsky hovorí približne 15 miliónov ľudí, pričom približne 10 miliónov žije v Maďarsku. Samotná maďarčina má 8 dialektov. Špecifickou skupinou sú Čangóovia, ktorí používajú nárečie podobné stredovekej maďarčine.

Fínčina

Fínčinou hovorí vo svete približne 5,5 milióna ľudí. Používa sa nielen vo Fínsku, ale aj v Karelsku a stretnete sa s ňou taktiež vo Švédsku, Nórsku a viacerých ďalších krajinách.

Vedeli ste, že: Fínčina sa zapisuje špeciálnym fínskym variantom latinky, ktorý neobsahuje písmená F, Q, W, Z, B a C.

Fínčina má niekoľko zaujímavých prísloví. Jedným z nich je napríklad „nostaa kissa pöydälle“, čo v preklade znamená „zdvihnúť mačku na stôl“. Fíni mačku dvíhajú na stôl vtedy, ak sa chystajú hovoriť o niečom nepríjemnom, po slovensky by sme mohli to mohli prirovnať k „vyjsť s pravdou na svetlo“.

Estónčina

Z ugrofínskych jazykov je estónčina najviac príbuzná s fínčinou. Hovorí ňou približne 1,1 milióna ľudí. Neexistuje v nej gramatický rod mien a zapisuje sa upravenou latinkou, ktorá nemá písmená C, F, X a Y. Tie sa využívajú jedine v cudzích slovách.

Vedeli ste, že: Estónčina využíva 3 druhy hlások – krátke, predĺžené a dlhé.

A keď už sme pri tých hláskach. V estónčine nájdete slová obsahujúce pokojne aj 4 rovnaké samohlásky po sebe. Napríklad „kuuuurija istus töööös jääääres“, čo by sme mohli preložiť ako hvezdár počas nočnej zmeny sedel na okraji ľadovca. A ak toto nie je pre vás dostatočná výzva vo forme jazykolamu, pridávame ešte jeden bonusový: „õeäärne õueaiamaa“, teda záhrada na brehu rieky.

Dajte nám vedieť, ako sa vám pri ich vyslovovaní darilo. 😉 Nabudúce sa pozrieme na ďalšie zaujímavé jazyky.

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *