Románske jazyky: čím sú charakteristické a ako sa delia?

Dominik Parajka Ciferník21.07.2022 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 2 min.
románske jazyky_taliančina
Čas čítania 2 min

Sú považované za najromantickejšie na svete. Patria do indoeurópskej jazykovej rodiny a po celom svete nimi hovorí viac ako 800 miliónov ľudí. Ktoré zaujímavosti o románskych jazykoch je dobré vedieť?

Vznik románskych jazykov

Románske jazyky sa vyvinuli z ľudovej latinčiny, ktorou sa hovorilo v Rímskej ríši. Tá sa postupe rozširovala do mnohých častí Európy, ale počas kolonizácie sa dostala napríklad aj do Ameriky či Afriky. Rýchly rozmach spôsobil vznik viacerých dialektov, a práve tie sa stali základom jednotlivých románskych jazykov. Odborníci odhadujú, že k odčleňovaniu samostatných jazykov od ľudovej latinčiny dochádzalo v 3. – 9. storočí.

Zaujímavosť: Napriek tomu, že románske jazyky sa vyvinuli z latinčiny, tá medzi ne nepatrí. Radí sa medzi italické jazyky, ktorými sa hovorilo v staroveku.

Výskyt románskych jazykov

S románskymi jazykmi sa môžete najčastejšie stretnúť v južnej a juhozápadnej Európe. Významné zastúpenie majú taktiež v Rumunsku a Latinskej Amerike, kam sa dostali počas kolonizácie.

Vývoj jednotlivých jazykov bol ovplyvnený najmä okolitými krajinami. Napríklad, približne 66 % rumunskej slovnej zásoby tvorí latinčina, ale keďže sa vyvíjala v blízkosti slovanských jazykov, až 20 % všetkých slov pochádza z nich.

Delenie románskych jazykov

Jazykovedcom spôsobuje delenie románskych jazykov pomerne veľké problémy. Kým najväčšie sú jednoznačne identifikovateľné, pri menších často nie je jasné, či ide o samostatný jazyk alebo o nárečie. Medzi jednotlivými jazykmi je však badateľná výrazná podobnosť. Najviac spoločných znakov nesú jazyky susedných krajín, s narastajúcou vzdialenosťou množstvo rozdielov stúpa.

Predpokladá sa, že v dnešnej dobe existuje približne 32 románskych jazykov. Tie sa najčastejšie sa delia do nasledovných podskupín.

Taliansko-románske

Do tejto skupiny sa radí taliančina, sardínčina, neapolčina, dalmáčtina, korzičtina či toskánčina.

Ibero-románske

Táto skupina je tvorená portugalčinoušpanielčinou, ale patrí do nej taktiež katalánčina, galícijčina, astúrčina, leónčina či mirandčina.

Galsko-románske

Súčasťou galsko-románskej skupiny je francúzština, frankoprovensalčina, okcitánčina, provensalčina či valónčina.

Rétorománske

Niekedy považujú za súčasť galsko-románskych jazykov, keďže s nimi zdieľa mnohé podobné znaky. Patrí do nej rétorománčina, friulčina a ladinčina.

Balkánske románske

Medzi balkánske románske jazyky patrí rumunčina, moldavčina, arumunčina, istrorumunčina, dalmatínčina či istrijčina.

Vedeli ste, že: Špecifickou kategóriou románskych jazykov sú taktiež severoafrické románske jazyky? Tie sú len slabo preskúmané a do Afriky sa dostali počas kolonizácie.

Najvýznamnejšie románske jazyky a ich zaujímavosti

Románske jazyky patria medzi najpoužívanejšie na svete. Tieto sú najznámejšie.

Španielčina

Španielčina je druhým najrozšírenejším jazykom na svete, pričom hovorí ňou viac ako 500 miliónov ľudí. Používa sa nielen v Španielsku, ale vo veľkej miere aj v Amerike.

Viete, prečo sa na začiatkoch viet v španielčine používa obrátený otáznik (¿)? Slúži na uľahčenie čítanie textu. Vďaka nemu čitateľ vopred rozlíši, že ide o otázku a nie oznamovaciu vetu. Ak je otázka súčasťou dlhšej vety, obrátený otáznik sa píše pred prvým slovom časti, ktorá otázku obsahuje (teda nie na začiatku vety). Napríklad: „José, ¿adónde vas?” (José, kam ideš?).

Portugalčina

Je materinským jazykom viac ako 210 miliónov ľudí.

Paradoxne, zo všetkých ľudí hovoriacich portugalčinou je ich najmenej práve v Portugalsku. Viac by ste ich našli v Brazílii či Mozambiku.

Taliančina

Taliančina sa od väčšiny dnešných románskych jazykov líši využívaním tzv. dlhých (teda zdvojených) spoluhlások. Je zároveň najvernejšia jazyku, z ktorého vznikla – latinčine. Spomedzi románskych jazykov sú si najviac gramaticky podobné a tiež v nej nájdeme najviac latinských slov.

Francúzština

Podľa mnohých ide o najromantickejší jazyk sveta. No ak sa francúzštinu len začínate učiť a trápite sa s výslovnosťou, výnimkami a počítaním podľa dvadsiatkovej a desiatkovej sústavy, zrejme sa vám v hlave občas vynoria aj menej romantické slová.

Rumunčina

Úradný jazyk Rumunska a Moldavska. Od vyššie spomenutých jazykov sa odlišuje tým, že určitý člen sa pripája na koniec slova. Nestojí pred slovom. Napríklad: bărbat (muž) – bărbatul (ten muž), femeie (žena) – femeia (tá žena). 

Dorozumiete sa niektorým z románskych jazykov? Ktorý vašim ušiam lahodí najviac?

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!
Diskusia k článku
  1. Lubomira Nedbalova píše:

    Kde by ste zardili cigansky jazyk ,mne to pripomina taliancinu ,ved cigani etnicky pochadzaju z Indie ja som tam bola a aj sme stretli skupiny Ciganov a ti sa svojim zivotnym stylom odlisuju od samostatnych Indov .V Bratislave sprevadzam aj Indov a ked zacnu v autobuse medzi sebou konverzovat je to podobne ako sa nasimi Ciganmi / Romami,dobre nahlas a s gestikulaciou.

    1. LEXIKA píše:

      Rómčina patrí do rodiny indoeurópskych jazykov, do vetvy indoiránskych jazykov a skupiny indoárijských jazykov. Sem rovnako patrí aj hindčina – jazyk používaný v Indii. Istú podobnosť ste teda zachytili správne. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *