Business etiketa: Čo si obliecť na rôzne druhy stretnutí?

Dominik Parajka Ciferník07.02.2024 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 2 min.
Business Etiketa - dress code
Čas čítania 2 min

Významnú časť biznis etikety a celkovej prezentácie každého zástupcu spoločnosti tvorí práve oblečenie. Preto ak chcete u vašich obchodných partneroch vzbudiť správny dojem, rozhodne ho nepodceňujte. Čo by si mali na jednotlivé typy stretnutí obliekať dámy a čo páni?

(Ne)súď knihu podľa obalu

Nesúď človeka podľa oblečenia je pravidlo, ktoré v biznis etikete neplatí. Svojím oblečením totižto dávate najavo nielen vaše postavenie v spoločnosti, ale hlavne to, že vám na stretnutí skutočne záleží. Ak prídete na formálne stretnutie v rifliach a tričku, na obchodných partnerov neurobíte dojem. Minimálne nie dobrý.

Zapamätajte si: Obchod je podľa mnohých odborníkov z 80 % o emóciách a z 20 % o racionálnych argumentoch. Môže sa tak ľahko stať, že zaujímavá spolupráca sa neuskutoční len kvôli tomu, že ste svojím nevhodne zvoleným oblečením zanechali zlý dojem.

Neformálny pracovný obed

Ak sa chystáte na pracovný obed, je dobré zvoliť trochu uvoľnenejší dress kód. Pre pánov bude skvelou voľbou napríklad svetlý oblek bez kravaty. Dámy si zas môžu obliecť blúzku so sakom, krátke šaty alebo kostým. Rovnakého dress kódu sa môžete držať aj pri stretnutí v kaviarni.

Nezabúdajte: Oblečenie na pracovné stretnutie prispôsobte nielen miestu a času, ale najmä vašej pracovnej pozícii. Ak ste vysoko postavený riaditeľ a celý deň chodíte v tmavom obleku, pokojne v ňom môžete ísť aj na neformálny pracovný obed.

Večerné pracovné stretnutie

Večerné pracovné stretnutia sa obvykle nesú v ešte uvoľnenejšej atmosfére ako neformálne obedy. Napriek tomu by však páni mali prísť v obleku, na večeru sú ideálnou voľbou tmavšie farby – čierna alebo tmavá modrá.

Dámy si na večerné pracovné stretnutia môžu obliecť napríklad kostým, decentné spoločenské šaty alebo blúzku s dlhým rukávom. Najvhodnejšou obuvou sú elegantné lodičky. Odporúčame voliť minimalistické šperky.

Praktický tip: Ak sa chystáte na pracovné stretnutie, nepreháňajte to s make-upom, očnými tieňmi, rúžom, či výraznými farbami nechtov. Aj v tomto smere platí, že by ste mali uprednostniť decentný štýl.

Stretnutie v kancelárii

Pracovné stretnutia v zasadačkách alebo kanceláriách majú zvyčajne formálny charakter, preto sa držte striktnejšieho dress kódu. Pre pánov je najlepšou voľbou formálny oblek s vhodnou oblekovou košeľou a chýbať by nemala ani kravata. Zvoľte decentnejšie farby a vyhýbajte sa žiarivým odtieňom, ktoré v biznis dress kóde nemajú čo hľadať. Nezabúdajte na formálne, čisté topánky a vhodne zladené ponožky.

Dámy majú o niečo väčšiu voľnosť vo výbere oblečenia. Rozhodnúť sa môžu pre formálny nohavicový alebo sukňový kostým, prípadne blúzku a sukňu strednej dĺžky. Najistejšou voľbou sú kúsky v neutrálnych farbách, ale nič nepokazíte ani decentnými odtieňmi ružovej, bledomodrej či krémovej. Do biznis dress kódu patria aj pančuchy vhodnej farby a minimalistické doplnky – náušnice, hodinky alebo náhrdelník.

Stretnutia na firemných akciách

Ak vás partner pozve na firemnú akciu, vždy si vopred zistite, aký na nej bude dress kód. Veľmi častý je smart casual. V tomto prípade nie je vhodné, aby ste prišli vo formálnom obleku. Páni si môžu obliecť napríklad formálne dlhé nohavice a košeľu bez saka a kravaty. Dobrou voľbou je aj ľahké športové sako. Povolené sú tiež menej decentné farby, ale nie je vhodné, aby ste to preháňali s príliš žiarivými odtieňmi.

Dámy sa môžu obliecť do kostýmov, šiat, blúzok či sukní voľnejších strihov či výraznejších farieb. Obľúbenou voľbou sú tiež dámske košele, hnedé alebo modré nohavice či elegantné polokošele.

„Podarilo“ sa vám niekedy na stretnutí faux pas súvisiace s oblečením? Alebo pravidlá dress kódu ovládate? Napíšte nám do komentárov. 

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *