Naučte sa správne písať dátumy v cudzích jazykoch

Dominik Parajka Ciferník20.02.2024 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 2 min.
Dátumy v rôznych jazykoch
Čas čítania 2 min

Hoci by sa mohlo zdať, že čísla sa budú vo všetkých jazykoch sveta písať rovnako ako v slovenčine, v skutočnosti má aj táto oblasť svoje špecifiká. Významné rozdiely nastávajú najmä pri písaní dátumov a rokov.

Pozor na nedorozumenia

Pokiaľ často komunikujete v cudzom jazyku, ovládať správne písanie dátumov, rokov a ďalších číselných údajov je veľmi dôležité. Ak napíšete numerický údaj v našom formáte, v niektorých krajinách to pochopia, v iných však môže dôjsť k značným nedorozumeniam.

Ako sa píšu dátumy v rôznych jazykoch?

Preto sme sa rozhodli, že vás trochu ponoríme do tajov písania dátumov. Vybrali sme niekoľko jazykov sveta, ktoré majú v tomto smere špecifické pravidlá a prinášame vám stručný prehľad, ako správne uvádzať numerické údaje.

V ktorých jazykoch sa píšu dátumy tak ako v slovenčine?

Vezmime si dátum 1. január 2024. Za číslom označujúcim deň je bodka a názov mesiaca začína malým písmenom. Rovnakým spôsobom ho napíšete napríklad aj v chorvátčine, slovinčine, dánčine, estónčine alebo češtine.

Písanie dátumu bez bodky

V mnohých krajinách sveta sa za číslom, ktoré označuje deň mesiaca, bodka nepíše. Formát tak vyzerá nasledovne – 1 január 2024. Týmto spôsobom sa dátumy píšu napríklad bulharčine, katalánčine, holandčine alebo rumunčine.

Mesiac s veľkým začiatočným písmenom

Niektoré jazyky sveta si názvy mesiacov vážia natoľko, že ich píšu s veľkým začiatočným písmenom. Dátumy tak majú podobu 1. Január 2024. Tento spôsob písania sa využíva napríklad nórčine alebo nemčine.

Bez bodky a s veľkým začiatočným písmenom názvu mesiaca

Do tretice, v mnohých jazykoch sa dátumy píšu v nasledovnom formáte – 1 Január 2024. S takýmto spôsobom písania sa môžete stretnúť napríklad v afrikánčine, indonézštine, luxemburčine alebo svahilčine.

Dátumy s horným indexom

V niektorých jazykoch sa za dňom mesiaca môže uvádzať horný index. Ide napríklad o francúzštinu (1er janvier 2024), írčinu (1ú Eanáir 2024) alebo taliančinu (1º gennaio 2024).

Písanie dátumov v angličtine

Angličtina je špecifická tým, že dátumy sa inak píšu v Británii a inak v USA.

Písanie dátumov v britskej angličtine

Britská angličtina využíva podobný formát písania dátumov ako slovenčina, teda najprv sa uvádza deň, potom mesiac a následne rok (1 January 2024). Môžete sa stretnúť aj s používaním označenia radových čísloviek príponu -th, respektíve -st (keď číslovka končí číslom 1), -rd (keď číslovka končí číslom 3) a -nd (keď číslovka končí číslom 2). Dátum sa tak píše nasledovne – 1st January 2024.

V niektorých prípadoch sa prípony -th, -st, -rd a -nd uvádzajú aj ako horný index.

Písanie dátumov v americkej angličtine

americkej angličtine sa využíva poradie mesiac, deň a rok. Zápis tak vyzerá nasledovne – January 1, 2024.

Nezabudnite: Rozdiel je aj v čisto numerickom písaní dátumov. V britskej angličtine sa využíva formát 19.1.2024, v americkej 1.19.2024.

Dátumy v maďarčine

Maďarčina je špecifická tým, že pri písaní dátumov sa najprv uvádza rok, potom mesiac a deň. S tým, že za rokom a dňom sa píše bodka. Napríklad, 2024. augusztus 1. V čisto numerickom ponímaní vyzerá zápis nasledovne – 2024. 08. 01.

Podobný formát zápisu dátumu (2024 August 1) sa využíva aj vo švédčine, litovčine či viacerých ázijských krajinách.

Dátumy v čínštine

Zaujímavosťou je, že v čínštine roky, mesiace a dni nie sú označované samostatným menom. Namiesto nich sa používajú číselné pomenovania. Napríklad 31. júl 2004 sa uvedie ako „2004 rok 7 mesiac 31 deň“. Špeciálne názvy sa nepoužívajú ani v prípade dní, sobota sa jednoducho vyjadrí ako 6. deň v týždni. Podobným spôsobom sa dátumy a dni uvádzajú aj vo vietnamčine.

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *