Cyklisti sa vrátili zo svojej prekladateľskej cesty Baltic Loop

LEXIKA Ciferník09.05.2014 Pre prekladateľov Čas čítania: 3 min.
Muž na bicykli
Čas čítania 3 min

Spomínate si na náš marcový článok o prekladateľoch, ktorí robia svet lepším miestom na život? V tom prípade si isto spomínate aj na „cyklistov” zo spoločnosti TextPartner, tých, čo sa vydali na dobročinnú okružnú cestu nazvanú Baltic Loop.

cyklisti

Cyklisti zo spoločnosti TextPartner sa 3. mája úspešne vrátili naspäť do Poľska a zavŕšili ich charitatívnu okružnú cestu pobaltím. Cestou sa zastavili na jarných networking days organizácie ELIA v Rige. Ich cesta merala viac ako 2300 kilometrov z Poľska cez Litvu, Lotyšško, Estónsko, Fínsko a Švédsko. Postupne sa k nim pridávali jazdci z ďalších krajín, ktorými prechádzali, a neskôr sa do radov bicyklujúcich pripojili aj iní sponzori tejto charitatívnej jazdy.

Ich túra pomohla k 7. máju 2014 vyzbierať 8 805 USD (aktualizácia: k 19.5.2014 dosiahla vyzbieraná suma 10 025 USD (cca 7 300 €), ktoré jednotliví sponzori zasielali priamo na účet organizácie Translators Without Borders. Takto vyzbierané prostriedky sa použijú na program Fund a Translator (Sponzoruj prekladateľa) na podporu vzdelávania prekladateľov v africkej Keni. Vyzbieraných 10 tisíc dolárov umožní celoročné vzdelávanie pre 10 budúcich prekladateľov.

Pozrite si rozhovor so školiteľom z tréningového centra v Nairobi:

Interview with Paul Warambo, Manager at TWB Kenya

Ročné náklady na školenie, počítačové vybavenia a pripojenie na internet pre jedného prekladateľa v tréningovom centre v Keni činia 1 000 USD ročne. Tento projekt má priamy pozitívny vplyv na kvalitu života ľudí v regióne. Preklady do miestnych jazykov doslova zachraňujú životy. Obyvatelia majú lepšie informácie o prevencii chorôb, zdravotnej starostlivosti, sprístupňujú im informácie o ich občianskych právach a znižujú riziko etnických konfliktov.

A takto vyzerala cesta Baltic Loop z pohľadu cyklistov:

chatka pri rieke

cyklista

dedina

oddych na námestí

lokomotívariekapobrežiekostolkostolcesta domov

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *