Jelenice, parfumy a kľuky – Lexika spisovne

LEXIKA Ciferník05.05.2014 Lexika spisovne – jazykové okienko Čas čítania: < 1 min.
Jelenica
Čas čítania < 1 minúta

Vedeli ste, že keď si zacvičíte, spravíte niekoľko klikov, potom sa naparfémujete a dáte si napríklad obed v Centrále, spravili ste všetko zle? Samozrejme, nie doslova. Povieme si čo-to o spisovných tvaroch týchto slov a nezabudneme ani na čerešničku na záver.

V Centráli a v Centrale

Boli ste už v bratislavskom obchodnom dome Central? Kedysi na jeho mieste stál kúpeľný komplex Centrál. V jeho blízkosti bolo Centrálne trhovisko, dnešné Trnavské mýto. Návštevníci tohto obchodného domu i tlač však začali používať dve odlišné verzie skloňovania. Tvary Centrál i Central sa skloňujú podľa vzoru dub. Slovo Centrál má však v lokáli jednotného čísla tvar v Centráli, pričom Central je považované za cudzie slovo. A cudzie slová s príponou –al majú potom lokálový tvar –e, t.j. v Centrale.

Pravopis i skloňovanie týchto dvoch názvov sa odlišujú a zatiaľ ostávajú nejednotné.

Parfum, nie parfém

Slovensky hovoríme koncentrovanej voňavke parfum. Všeobecne sa nesprávne používa bohemizmus parfém. Mimochodom, v minulosti sa parfumu hovorilo aj parfín.

Samica jeleňa – jelenica či laň?

Slovo jelenica vyvolalo rôzne polemiky, či patrí medzi spisovné výrazy. Ľudia toto slovo poznajú ako pomenovanie pre vypracovanú kožu jeleňa alebo srnky. Pomenúvajúc samicu jeleňa je síce najpoužívanejší tvar laň, ale pokojne môžete používať aj jelenica (rovnako ako levica, slonica, tigrica).

Kľuk a klik

Slovo kliky je športovcom istotne povedomé. Počas dvíhania sa tesne nad zemou však po celý čas robili kľuky. Klik je rozšírenou a nespisovnou verziou tohto cviku a opäť je to bohemizmus. Klik je spisovným klikom iba vtedy, keď stlačíte tlačidlo na myši.

Čerešnička na záver

V historickej lexike sme našli slovo opina. Vedeli ste, že znamená niečím obkľúčený alebo obkolesený priestor? Toto slovo vzniklo od koreňa op- a pripojila sa k nej prípona –ina (ako napr. dolina, výšina). Osada obkolesená pahorkami, tak vznikol názov obce v košickom kraji Opiná.

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *