Iný kraj, iný Nový rok

Lucia Švecová Ciferník20.12.2019 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
Oslovany nového roka vo svete
Čas čítania 3 min

Vianoce sa nezadržateľne blížia a ruka v ruke s nimi aj Nový rok. Teda, aspoň u nás. Tak ako Vianoce, aj Nový rok sa v rôznych kútoch sveta oslavuje v inom ročnom období a sprevádzajú ho iné tradície.

Juliánsky Nový rok

Kedy: 14. január 2020
Kde: Rusko, Macedónsko, Srbsko, Ukrajina

Starší, juliánsky kalendár je oproti nášmu, gregoriánskemu posunutý o 13 dní a pravoslávni veriaci preto oslavujú Vianoce 6. januára  a Nový rok 14. januára. Táto slávnosť sa zvykne označovať aj ako „starý“ Nový rok, pretože vychádza zo staršieho kalendára a predstavuje najmä rodinný sviatok. 1. január zase sa podľa novšieho kalendára nazýva aj „nový“ Nový rok a oslavuje sa podobne ako u nás – ohňostrojmi či koncertmi.

Čínsky Nový rok

Kedy: 25. január 2020
Kde: Čína

Čínsky Nový rok sa riadi podľa lunárneho kalendára a začína sa novom prvého lunárneho mesiaca. Rok 2020 bude rok potkana a prípravy sa začnú už 17. januára. Slávnosti budú prebiehať od 25. Januára do 4. februára. Zavŕši ich sviatok lampiónov, ktorý sa bude konať od 5. do 8. februára. Ak nechcú mať Číňania celý nasledujúci rok smolu, mali by sa v tomto období vyhnúť výrazom s negatívnou konotáciou či dávať pozor, aby nerozbili sklené alebo keramické predmety.

Kórejský Nový rok

Kedy: 25. január 2020
Kde: Severná a Južná Kórea

Kórejčania sa na Nový rok tradične stretávajú v dome najstaršieho žijúceho mužského člena rodiny, aby si tak uctili svojich predkov a starších. Tomu však predchádza dlhá cesta a náročná logistika. Letenky a lístky na vlak či autobus si treba zabezpečiť, než sa vypredajú a potom treba počítať s tým, že cesta pre veľmi rušnú premávku potrvá niekoľkonásobne dlhšie. Súčasťou oslavy je tradičné jedlo, poklona mladších generácií rodiny starším či hranie tradičných spoločenských hier.

Asýrsky Nový rok

Kedy: 1. apríl 2020
Kde: Asýrčania žijúci v Iraku, Sýrii, Turecku a Iráne

1. apríl nepredstavuje pre Asýrčanov len prvý deň nového roka, ale aj začiatok jari a symbol nového života. Druhý aspekt pochádza z asýrskej mytológie, v ktorej si práve na Nový rok bohyňa lásky vzala boha rastlinstva. Svadba zabezpečila Asýrčanom každú jar znovuzrodenie života a bohatú úrodu. Dnes oslavujú Asýrčania Nový rok sprievodmi či tancom.

Thajský Nový rok

Kedy: 15. apríl 2020
Kde: Thajsko

Tradičné thajské oslavy Nového roka s názvom Songkran sa začínajú už 13. apríla. V prvý deň osláv si rodiny uctia starších, a to tak, že ich jemne polejú vodou a venujú im dary. Súčasťou slávností je aj návšteva chrámu, kde Thajčania polievajú sochu Budhu na znak očisty od minuloročných hriechov. Počas Songkranu sú najväčšie ulice v mestách zatvorené a koná sa na nich ďalšia významná tradícia – obyvatelia sa vzájomne oblievajú vodou.

Islamský Nový rok

Kedy: 20. august 2020
Kde: moslimské komunity po celom svete

Moslimovia si na Nový rok pripomínajú odchod proroka Mohameda z Mekky do Mediny a preto sa islamský Nový rok nazýva aj hidžra. Dve hlavné vetvy islamu však tento sviatok oslavujú diametrálne odlišne. Zatiaľ čo Sunniti v tento deň navštevujú mešity a trávia čas v rodinnom kruhu, Šiiti sa prvých desať dní nového roka postia a smútia, čím si pripomínajú zavraždenie bratranca proroka Mohameda a bývalého kalifa Alího.

Židovský Nový rok

Kedy: 18. – 20. september 2020
Kde: židovské komunity po celom svete

V židovskej kultúre sa nový rok nazýva Roš Hašana. V synagóge sa vtedy trúbi na špeciálny roh zvaný šofar, ktorý má ľuďom pripomenúť, že prišiel čas zmeniť svoj život k lepšiemu. V židovských domácnostiach sa servíruje tradičné pečivo chala v tvare kruhu, ktorý symbolizuje kolobeh života. Chala sa namáča do medu, aby mali členovia rodiny sladký nadchádzajúci rok.

Gudžarátsky Nový rok

Kedy: 16. november 2020
Kde: Gudžarát (India), hinduistické komunity po celom svete

V čase indického sviatku svetiel Diwali sa v niektorých častiach Indie, napríklad v štáte Gudžarát, oslavuje aj Nový rok. Na sviatok svetiel zapaľujú miestni obyvatelia milióny svetiel, ktoré symbolizujú víťazstvo svetla nad temnotou a dobra nad zlom. Tradícia vychádza zo starého indického eposu Rámajána, ktorý rozpráva príbeh princa Rámu, ktorý sa mal stať kráľom, no neprávom sa ním stal jeho brat a Ráma so svojou ženou Sítou a ďalším bratom Lakšmanom museli utiecť do exilu. Po čase sa Ráma so ženou i bratom vrátil a získal trón. Indovia dodnes zapaľujú svetlá, aby mu osvetlili cestu a priviedli ho domov.

Ak máte priateľov či známych v niektorej z týchto krajín, nezabudnite im zaželať Šťastný nový rok nielen 1. januára, ale aj v deň „ich“ Nového roka.


Zdroje:

chinesenewyear.net
svet.sme.sk
cestovanie.pravda.sk
www.tripsavvy.com
w ww.newsweek.com
www.auaf.us
english.visitkorea.or.kr
www.holidify.com
www.rtvs.sk

 
Lucia Švecová
Lucia Švecová
Prekladateľ/Revízor

Prekladateľské remeslo ma prvýkrát oslovilo, keď som si asi ako desaťročná v časopise prečítala rozhovor s prekladateľkou Harryho Pottera. Vtedy som, prirodzene, netušila, že sa tomuto povolaniu budem venovať. No roky ubehli a ja som naozaj začala študovať prekladateľstvo a tlmočníctvo. Popri tom som nastúpila do LEXIKY ako asistentka projektových manažérov a neskôr aj na prekladateľskú stáž, v rámci ktorej som dostala príležitosť spolupracovať s profesionálnou agentúrou a skúsenými prekladateľmi. Okrem toho som absolvovala prekladateľskú stáž aj na Zastúpení Európskej komisie v Bratislave, ktorá mi ponúkla možnosť nazrieť do prekladu pre EÚ. Po ukončení štúdia som začala naplno pracovať v LEXIKE ako interná revízorka/prekladateľka.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *