Kupujete jazdené alebo ojazdené auto? Rozlišujte tieto pojmy

Lukáš Slovák Ciferník15.08.2022 Lexika spisovne – jazykové okienko Čas čítania: < 1 min.
ojazdené auto vs jazdené auto
Čas čítania < 1 minúta

Chystáte sa kúpiť ojazdené vozidlo? Dajte si pozor na jeho kvalitu. Tá bude pravdepodobne horšia a nie preto, že by predávajúci inzerát priveľmi prikrášlil. Lepšie obídete, ak si vyberiete jazdené vozidlo.

Aký je v tom rozdiel?

Ojazdené alebo jazdené auto – čo je správne?

Hoci výraz jazdený je niekedy prijímaný skepticky, hneď na úvod vám prezradíme, že obe slová – jazdený aj ojazdený – sú považované za spisovné. Je však medzi nimi rozdiel, ktorý by ste mali poznať.

Ojazdené vozidlo

Slovo ojazdený popisuje predmet, ktorý bol „jazdením opotrebovaný, vychodený, obdraný či častým používaním znehodnotený“. Teda napríklad ojazdené auto, ojazdené pneumatiky.

Jazdené vozidlo

Oproti tomu výraz jazdený je o niečo mladší a vznikol kvôli potrebe odlíšiť niečo, čo už síce bolo „jazdením používané, no stále v relatívne dobrom a použiteľnom stave“. Povedzme jazdené vozidlo, jazdený bicykel.

Rovnaký princíp platí aj pre dvojicu slov obnosenýnosený – (ob)nosené šaty, (ob)nosené rifle.

Naštartujte svoju spisovnú slovenčinu s rubrikou Lexika spisovne. Užitočné tipy zo slovenčiny nájdete aj na našom Facebooku, Instagrame alebo sa prihláste na odber newslettra. 👇

 
Lukáš Slovák
Lukáš Slovák
Project manager

V LEXIKE som svoju kariéru začal v roku 2016 ako asistent projektových manažérov a s prestávkami na pracovno-jazykové pobyty v USA a Taliansku som postupne dokončil štúdium prekladateľstva a tlmočníctva v kombinácii angličtina-taliančina. Následne som prešiel na pozíciu projektového manažéra. Prekladaniu a prekladom som sa aktívnejšie venoval od roku 2014, momentálne však na ne neostáva priestor, tak si radšej prečítam dobre preloženú (či nepreloženú) knihu. Moje pozadie mi umožňuje detailne spracovať a riadiť projekty a vyhovieť i netradičným požiadavkám našich klientov. S prekladateľmi sa rád pozhováram aj na/o niektorej z „jazykových“ rovín.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *