Lexika Spisovne – Bojujeme za krajšiu slovenčinu

LEXIKA Ciferník22.04.2014 Lexika spisovne – jazykové okienko Čas čítania: < 1 min.
Rubikova kocka
Čas čítania < 1 minúta

Rozhodli sme sa „bojovať“ za krajšiu slovenčinu. Pravidelnou rubrikou Lexika spisovne chceme pomôcť všetkým tým, ktorí majú záujem používať svoj materinský jazyk spisovne. Príspevky vznikajú na základe chýb, s ktorými sa dennodenne stretávame. Veríme, že vás naša rubrika osloví a svojimi námetmi do nej prispejete možno aj vy.


Ovládať pravopis, nie gramatiku

Ak viete správne používať slovenský jazyk, ovládate slovenský pravopis. Nie slovenskú gramatiku. Gramatika je súhrn všetkých pravidiel v jazyku, platných pre morfológiu a syntax. Je to celý jazykový systém, čiže ak sa pomýlite s nejakým ypsilonom, chyba nie je v gramatike, ale pravopise.

 

Napadlo mi a hanba

Dve základné chyby, ktoré Slováci stále používajú nesprávne.

Napadnúť vás môže len zviera. Pamätajte, že myšlienky vám napadajú.

A aby hanba nebola. Hanba má základ v slove haniť. „Hamba“ sa pravdepodobne mnohým ľahšie vyslovuje, preto sa táto verzia uchytila. Ale keďže je nesprávna, tak ju nepoužívajte.

 

Prvýkrát a prvý raz

Toto by sa mali všetci naučiť ako násobilku, pretože je to jedna z najfrekventovanejších chýb. Krát sa píše spolu so slovom, pričom raz sa píše oddelene.

 

Čerešnička na záver

Poznáte slovenský ekvivalent anglického know-how? Skúste nabudúce niekomu povedať o svojich zručnostiach či “majstrovaní” a spomeňte slovo fortieľ. Pokojne sa nám v komentári pochváľte, koľkí z opýtaných vedeli, o čom hovoríte.

 

 

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *