Meranie jednotiek naprieč svetom

Mariana Šebeňová Ciferník17.02.2022 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
merné jednotky objemu, dĺžky, rychlosti a hmotnosti
Čas čítania 3 min

Aj vy si radi oddýchnete pri americkom filme? Za Atlantikom sa bežcom do cieľovej rovinky odrátavajú yardy, pekárky do koláča pridávajú unce múky a rýchlosť v kilometroch za hodinu si na tachometri tiež nenájdete. V dabingu sa, žiaľ, nie vždy dočkáme prepočtu merných jednotiek na tie nám známe.

V tomto príspevku sa dočítate o počiatkoch zavádzania jednotného metrického systému, overíte si svoje znalosti o premieňaní jednotiek dĺžky či hmotnosti a zistíte, čo sa ukrýva pod pojmami yard, míľa či unca

Čo je metrický systém?

Pojem metrický systém označuje hlavnú sústavu jednotiek merania vo vede. Stretnete sa aj s názvami Medzinárodná sústava jednotiek či sústava SI (z francúzskeho Système International). Vznikol v roku 1790 vo Francúzsku ako jednotný model merania vzdialenosti, váhy a sily. Dnes ho používa takmer celý svet.

Bez definovania týchto hodnôt by sme nemohli odmerať váhu či dĺžku ani určiť čas. Orientujeme sa nimi každý deň, hoci si to možno neuvedomujeme.

7 základných jednotiek metrického systému

Existuje sedem základných fyzikálnych veličín a každá z nich má svoju základnú jednotku:

Veličina Základná jednotka Značka
dĺžka meter m
hmotnosť kilogram kg
čas sekunda s
elektrický prúd  ampér A
teplota kelvin K
látkové množstvo mól mol
svietivosť kandela cd

Okrem týchto základných metrických jednotiek sa bežne používajú aj iné, nemenej dôležité jednotky. K najčastejšie využívaným patrí liter (L/l) či kubický centimeter (cm3).

Metrický systém dobre poznáme, viac „poučiek“ preto netreba. Ako do toho celého zapadá yard či míľa?

Britsko-americká sústava jednotiek

Britsko-americká sústava jednotiek nesie vo svojom pomenovaní názvy krajín, v ktorých sa v praxi využíva(la). Označuje sa aj ako imperiálny systém.

Imperiálny systém bol oficiálnym systémom váh a mier v Spojenom kráľovstve od roku 1824. Používal sa vo všetkých anglofónnych krajinách a britských kolóniách. Spojené kráľovstvo však v druhej polovici 20. storočia prešlo na metrický systém. Tento prechod nebol vôbec jednoduchý, vyvolal veľké komplikácie a zmätky, ľudia si na nový spôsob merania nevedeli zvyknúť. Dodnes v Spojenom kráľovstve čiastočne pretrváva dvojaké uvádzanie jednotiek. Ku kuriozitám patrí Írsko, kde sa cestné vzdialenosti uvádzajú v kilometroch, ale rýchlosť ostáva v míľach za hodinu.

Jedinými tromi krajinami, v ktorých sa v súčasnosti používa britsko-americká sústava jednotiek sú USA, Libéria a Mjanmarsko.

Dĺžka medzi špičkou nosa a vztýčeným palcom natiahnutej ruky

Konkrétne dĺžka medzi špičkou nosa a vztýčeným palcom natiahnutej ruky kráľa Henricha I. Toľko historicky údajne meral 1 yard.

V súčasnosti je základnou jednotkou dĺžky v britsko-americkej sústave palec (angl. inch), ktorého veľkosť zodpovedá dĺžke 2,54 centimetrov. Z neho sa odvodzujú ďalšie jednotky.

Aj napriek tomu, že Britsko-americká sústava zadefinovala hodnoty jednotiek presnejšie, prax je trošku zložitejšia. Hodnoty niektorých jednotiek používaných v Amerike sa aj dnes odlišujú od imperiálnych jednotiek používaných v Spojenom kráľovstve. Predstavte si to tak, že by meter na Slovensku predstavoval inú vzdialenosť ako meter v Česku.

O koľko metrov nás prenesú sedemmíľové čižmy?

Neľakajte sa, nezadám vám to na domácu úlohu, no ak chcete, môžete napísať odpoveď do komentárov. V nasledujúcich tabuľkách nájdete prehľad najčastejšie používaných jednotiek britsko-americkej sústavy jednotiek a ich hodnoty v metrickom systéme.

DĹŽKA

jednotka slovenský preklad hodnota v sústave SI
inch (in, ") palec 2,54 cm
foot (ft, ') stopa 30,5 cm
yard (yd) yard 91,4 cm
mile (mi, m) (pozemná) míľa 1,61 km

 

RÝCHLOSŤ

jednotka slovenský preklad hodnota v sústave SI
mile per hour (mph) míľa za hodinu 1,61 km/h
knot (kt) // sea mile per hour uzol (námorná míľa za hodinu) 1,85 km/h
foot per second (ft/s) stopa za sekundu 1,097 km/h

 

HMOTNOSŤ

jednotka slovenský preklad hodnota v sústave SI
grain (gr) zrno 65 mg
ounce (oz) unca 28,4 g
pound (lb) libra 0,45 kg
ton (T, to) tona 0,91 t

 

OBJEM

jednotka slovenský preklad hodnota v sústave SI
(pre americké jednotky)
hodnota v sústave SI
(pre britské jednotky)
fluid ounce (fl oz) tekutá unca 2,96 cl 2,84 cl
pint (pt) pinta 4,73 dcl 5,68 dcl
gallon (gal) galón 3,79 l 4,55 l
barrel (bl, bbl) barel 159 l 159 l

 

KUCHYNSKÉ JEDNOTKY

jednotka slovenský preklad hodnota* v sústave SI
(pre americké jednotky)
hodnota* v sústave SI
(pre britské jednotky)
cup hrnček 237 ml 280 ml
tablespoon (tbsp) polievková lyžica 15 ml 18 ml
teaspoon (tsp) čajová/malá lyžička 5 ml 0,4 ml
*Hodnoty sú orientačné. Presné hodnoty sa menia v závislosti od váženej suroviny.

Online kalkulačka na prevod merných jednotiek

Nikto z nás nemá v hlave zabudovanú kalkulačku. Našťastie existujú rôzne online kalkulačky prevodu merných jednotiek. Dekódovanie inštrukcií amerického receptu je vďaka nim – ako sa hovorí – „a piece of cake“.

 
Mariana Šebeňová
Mariana Šebeňová
Junior copywriter

K tímu Lexiky som sa pridala v roku 2021, ktorý pre mňa predstavuje rok zmien a splnených snov. Jedným z nich je nájsť si prácu v odvetví, ktoré študujem – a tým je prekladateľstvo a tlmočníctvo. Do kombinácie som si k francúzštine zvolila arabský jazyk, no keď sa ma niekto spýta, čo ma k tomu motivovalo, jednoducho pokrčím plecami a poviem, že sama neviem. Asi intuícia. Medzi moje záľuby patrí aj písanie, preto som rada, že sa mi v Lexike podarilo spojiť príjemné s užitočným. Mojím cieľom je získať skúsenosti a zdokonaliť svoje schopnosti, aby som si v budúcnosti mohla povedať, že sa mi podarilo začleniť k prekladateľskej komunite a nebude mi to pripadať surreálne.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *