Nechce sa vám pracovať? Skúste tieto motivačné techniky!

Dominik Parajka Ciferník23.01.2023 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 3 min.
pracovná motivácia
Čas čítania 3 min

Stáva sa vám, že ráno prídete do práce, sadnete si za stôl, no akosi neviete nájsť vnútornú energiu pre dosiahnutie maximálnej produktivity? Nejde o nič nezvyčajné. Pokiaľ sa však s týmto problémom stretávate pravidelne, mali by ste pouvažovať nad vašou motiváciou. Čo môžete spraviť, aby ste nakopli svoj pracovný výkon?

Základom je zdravá životospráva

Motivácia je veľmi úzko prepojená s fyzickým zdravím. Ak nemáte dostatok spánku, nehýbete sa a jete nezdravé jedlá, nemôžete sa čudovať, že ste celý deň bez energie. Jednoducho, váš mozog nedokáže pracovať naplno.

Keď do svojho jedálnička zaradíte vyváženú stravu s dostatkom dôležitých vitamínov a minerálov spolu s dostatočným pitným režimom, pravdepodobne rýchlo pocítite, že sa cítite lepšie vo svojej koži. Ako sa hovorí, v zdravom tele zdravý duch.

Naša rada: Ak chcete vzpružiť svoju pracovnú motiváciu, doprajte si pravidelné cvičenie. Pri fyzickej aktivite sa do tela vylučuje adrenalín spolu s endorfínmi a ďalšími dôležitými hormónmi. Budete sa tak cítiť šťastnejšie a váš mozog bude pripravený poskytnúť svoj plný výkon.

Nastavte si ciele

Častou príčinou slabej motivácie sú nejasne stanovené ciele. Keď neviete, do akej cieľovej destinácie svojou prácou vlastne smerujete, jednotlivé aktivity začínajú strácať význam. A vy možno nemáte chuť púšťať sa do nich.

Plánujte

Ciele by ste si nemali nastavovať len na dlhé horizonty – týždne, mesiace a roky, ale aj jednotlivé dni. Naplánujte si, čo budete v daný deň robiť. Vytvorte si malé ciele, ktoré chcete splniť. Zapísať si ich môžete do poznámkového bloku alebo využite niektorú z aplikácií na organizáciu úloh.

Praktický tip: Všetky vaše ciele, dlhodobé aj krátkodobé, si vždy niekam napíšte a majte ich na očiach. Tento jednoduchý trik dokáže významne zlepšiť vašu motiváciu.

Ako počas dňa vaše ciele a úlohy postupne plníte, škrtajte si ich zo zoznamu. Vďaka tomuto návyku budete mať motiváciu vybaviť všetky stanovené úlohy, aby ste večer zaspávali s „čistým štítom“.

Zjedzte žabu

Nie nezbláznili sme sa. Pôvod tejto myšlienky pochádza od Marka Twaina. Ten tvrdil, že ak ráno zjete živú žabu, pravdepodobne vás už v ten deň nečaká nič horšie a vy si tak môžete vydýchnuť.

V pracovnom svete stvárňuje žaba najnáročnejšiu, najdôležitejšiu či najnepríjemnejšiu úlohu dňa. Danú úlohu budete musieť skôr či neskôr splniť, nemá preto zmysel otáľať. Čím dlhšie ju budete odkladať, tým vyššia je pravdepodobnosť, že sa budete venovať nepotrebným činnostiam.

Vizualizujte si sny

Túžite cestovať? Naučiť sa novú zručnosť? Získať v práci povýšenie? Pravidelné pripomínanie si svojich snov môže prispieť k vyššej pracovnej motivácii.

Odmeňujte sa

Za dosiahnutie cieľov si doprajte odmenu, na ktorú sa budete tešiť. Môže to byť drobnosť, napríklad krátka prestávka po vyriešení problému či večera v obľúbenom podniku, keď sa vám podarí vyriešiť všetky úlohy počas náročného dňa. Dobrou odmenou za dlhodobejšie ciele môže byť pár dní voľna.

Porovnávajte sa sami so sebou

Zabijakom motivácie môže byť aj to, že sa až príliš porovnávate s inými ľuďmi. Jednoduchá rada znie – porovnávajte sa vždy len so svojím včerajším „JA“. Keď máte voľnú chvíľku, zamyslite sa nad tým, čo ste už v živote dosiahli. Určite prídete na to, že neustále napredujete a vďaka tvrdej práci ste sa dostali až tam, kde ste dnes.

Uvedomíte si, že to, čo robíte, má naozaj zmysel. A pravdepodobne hneď získate vnútornú motiváciu napredovať ďalej, aby ste si mohli splniť aj ďalšie ciele či sny.

Hudba a oblečenie

Podľa psychológov môže byť pracovná motivácia ovplyvnená aj drobnosťami. Napríklad, oblečením. Vyskúšajte si to. Keď si dáte na seba váš obľúbený outfit, zrejme sa vám hneď zlepší nálada, čo sa odrazí aj na pracovnom výkone.

Mnohým ľuďom pri práci pomáha hudba. Zostavte si pracovný playlist, do ktorého zaraďte vaše obľúbené skladby. Ak máte tú možnosť, nasaďte si v práci slúchadlá a prehrajte si ho. Možno postrehnete, že zrazu sa vám pracuje oveľa lepšie. Vďaka slúchadlám sa navyše ľahšie odpútate od rušivých elementov v okolí, ktoré znižujú vašu produktivitu.

Aké techniky na zvýšenie motivácie fungujú vám? Podeľte sa s nami v komentároch.

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *