Ako sme predstavili moderné prekladateľské nástroje študentom filozofickej fakulty UK

LEXIKA Ciferník26.11.2012 O Lexike Čas čítania: < 1 min.
Študenti UK na prednáške
Čas čítania < 1 minúta

V spoločnosti Lexika sme presvedčení o dvoch veciach. Po prvé, investovať do najmodernejších prekladateľských technológií je kľúčový spôsob, ako našim klientom poskytnúť maximálnu kvalitu služieb. Po druhé, investovať naše skúsenosti a poznatky do mladých ľudí je najlepší spôsob, ako pomôcť pri formovaní modernej a vzdelanej spoločnosti.

Návrat do študentských lavíc

Aj preto 14. novembra Michal Kmeť, riaditeľ spoločnosti Lexika, na pozvanie členov Katedry ruského jazyka predstavil najmodernejšie trendy a prekladateľské nástroje študentom Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Tej istej fakulty, na ktorej pred rokmi študoval aj on sám.

Nové technológie a možnosti prekladov

Na začiatku Michal oboznámil študentov so základnými informáciami a s rozdelením aktuálnych typov strojového prekladu (machine translation), čiže prekladu vykonávaného počítačovým programom bez zásahu človeka. Zároveň svojich poslucháčov informoval aj o ich možnom praktickom nasadení.

V ďalšej časti prezentácie a v diskusii sa Michal zameral na nástroje počítačom podporovaného prekladu (computer assisted translation). Hovoril o softvérových programoch a aplikáciách, ktoré môže človek – prekladateľ využiť ako pomôcku pri realizácii prekladov.

Na konkrétnych príkladoch z dlhoročnej praxe spoločnosti Lexika pri realizácii veľkých a obsahovo náročných prekladateľských projektoch Michal predstavil výhody použitia nástrojov CAT.

Medzi najdôležitejšie benefity patrí najmä:

  • zvýšenie efektivity práce
  • skrátenie času dodania prekladu
  • jednotne používaná terminológia v preklade
  • podpora množstva softvérových formátov pri preklade
  • vyššia kvalita prekladaných textov

Spokojnosť študentov

Nielen podľa preplnenej prednáškovej miestnosti, ale najmä na základe množstva otázok študentov a záujmu o predstavené možnosti sme presvedčení, že odovzdávanie nových poznatkov vychádzajúcich z reálnych prípadových štúdií a praktických skúseností má veľký význam pre ďalšie napredovanie a rozvoj študentov vysokých škôl.

Sme radi, že sme pomohli študentom priblížiť svet nových možností a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

 

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *