Slovinsko – malá krajina, do ktorej sa zmestí všetko

LEXIKA Ciferník07.08.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
Jazero Bled s ostrovom uprostred
Čas čítania 3 min

Alpy, more, jaskyne a dokonca aj vlastné "slovinské Benátky", ako prezývajú prímorské mesto Piran. Po rozdelení Juhoslávie si Slovinsko ukrojilo naozaj krásny kus zeme, mimoriadne bohatý na kultúrne i prírodné dedičstvá. Ale poďme pekne poporiadku.

Hrad týčiaci sa nad jazerom s ostrovom uprostred? V Slovinsku žiaden problém!

Ako sme už v úvode naznačili, Slovinsko sa skutočne má čím pýšiť a to i napriek tomu, že je o viac ako polovicu menšie ako Slovensko. Slovinsko je prímorská a paradoxne prevažne hornatá krajina. Najvyšším pohorím sú Julské Alpy, ktorých najvyšší vrch Triglav sa pýši výškou 2 864 metrov nad morom. Na východnej strane tohto pohoria nájdete jazero s ľadovcovým pôvodom nazývané Bled. Uprostred tohto jazera sa nachádza ostrov v tvare slzy, na ktorom môžete navštíviť kostol Nanebovzatia Panny Márie. Nad celou touto krásou sa vo výške 130 metrov týči najstarší slovinský hrad pochádzajúci z 11. storočia.

Spomínali sme aj more a preto nesmieme vynechať slovinskú verziu Benátok - mestečko Piran, ktoré leží priamo oproti svojmu známejšiemu „súrodencovi“. Architektúra tohto mesta sa výrazne inšpirovala talianskym vzhľadom, dokonca aj názvy ulíc tu nájdeme dvojjazyčné. Necelých 7 kilometrov od mesta Piran sa rozprestierajú soľné polia, na ktorých sa ťaží soľ už od 13. storočia, pričom pôvodná technológia ťažby zostala zachovaná.

Slovinské Benátky

Superhrdinovia v jame

Na juhu krajiny leží krasové pohorie Kras, ktoré sa vyznačuje množstvom vápencových jaskýň. Dokopy ich v Slovinsku nájdeme viac ako 10 tisíc vrátane najstaršej turisticky sprístupnenej na svete – jaskyňa Vilenica, či najkrajšej v Európe – Škocjanská jaskyňa. My si ale posvietime na Postojnskú jaskyňu (v slovinčine „Postojna jama“), v ktorej si takisto posvietili aj vedci a objavili zaujímavé živočíchy – takzvané „ľudské ryby“ (v slovinskom prekladečloveška ribica“).

Ide o jaskyniara vodného, ktorý je skutočným superhrdinom svojho druhu. Má nedokonale vyvinuté oči, ktoré má pokryté vrstvou kože. Napriek tomu dokáže rozoznávať svetlo a tmu, a to vďaka receptorom na koži. To však nie je všetko. Táto ľudská ryba sa môže dožiť až storočnice a bez potravy dokáže vydržať neuveriteľných 12 rokov.

Neďaleko Postojnskej jaskyne sa nachádza ďalšia zaujímavá pamiatka – Predjamský hrad, ktorý je zasadený priamo v skale. Pod týmto hradom sa nachádza spleť podzemných tunelov, ktorými sa majiteľ hradu Erazem Lueger v utajení presúval do dediny a späť na hrad. Zaujímavá je aj legenda o tom, ako Erazem prišiel o život. Údajne ho zradil jeden z jeho služobníkov práve vo chvíli, keď „trónil“ na toalete. To už neznie veľmi superhrdinsky...

Hrad v skale, Predjamsky hrad

Najstaršia vínna réva

Slovinské vína nie sú vo svete až také známe, a tak málokto vie, že patria k tým najkvalitnejším. Medzi obľúbené červené odrody patrí Kraški teran a k bielym odrody Šipon a Beli pinot. Zaujímavosťou je, že v meste Maribor sa nachádza najstaršia vínna réva na svete, ktorá sa popasovala s tureckou inváziou, požiarmi i bombardovaním. Má neuveriteľných 450 rokov a vďaka zápisu do Guinessovej knihy rekordov je najväčšou mariborskou atrakciou.

Mohutný vínny ker sa vo svojej dĺžke 15 metrov opiera o historickú budovu zo 16. storočia, ktorá bola kedysi súčasťou hradieb. Z tejto unikátnej rastliny sa ročne pripraví 25 litrov frankovky modrej, ktorá sa štandardne plní do 2,5 decilitrových fliaš. Nikoho preto neprekvapí, keď povieme, že cena jednej takejto fľaštičky je veľmi vysoká a používa sa výhradne pri špeciálnych príležitostiach mesta, napríklad ako darček pre výnimočné návštevy. Svoj exemplár si odniesol aj pápež Ján Pavol II., Bil Clinton či Arnold Schwarzenegger.

Najstaršia vínna réva na boku domu v Maribore

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *