Slovník jazykovedných pojmov: GRAMATIKA

Mariana Šebeňová Ciferník20.04.2022 Lexika spisovne – jazykové okienko Čas čítania: 2 min.
čo je to gramatika
Čas čítania 2 min

Koľkokrát ste sa pri čítaní nejakého textu rozčuľovali nad chybami. Vraveli ste si, že daný človek isto v škole chýbal, keď sa preberala gramatika. No vedeli ste, že ako rodení hovoriaci slovenčiny vo vlastnom texte robíme častejšie pravopisné chyby než tie gramatické? 

Pojmy gramatika a pravopis sa v bežnej reči často zamieňajú, no rozhodne nemajú rovnaký význam. Ako to v skutočnosti je? Dnes si posvietime na pojem gramatika. V nasledujúcej časti vysvetlíme, čo je to pravopis.

Čo je gramatika

Gramatika je sústava pravidiel, ktoré sa tvorili prirodzenou cestou priebehom storočí. Rodení hovoriaci ju používajú automaticky a spravidla bez väčších problémov práve vďaka jazykovému citu. Pravidlá gramatiky sa nám nenápadne zapisujú do pamäti už od narodenia. A intenzívne si ich precvičujeme od raných školských čias. Gramatické chyby preto častejšie robia cudzinci.

Pod gramatiku spadá všetko od skladania slov do viet (syntax), tvaroslovia (morfológia) až po správne používanie pádov. Dalo by sa povedať, že gramatické chyby v slovenčine sú akési chytáky.

Najčastejšie gramatické chyby

Občas sa nám do textov zatúla nejaká tá gramatická chybička. Čo patrí medzi najčastejšie gramatické chyby v slovenčine?

Nechápem to alebo nechápem tomu

Slovné spojenie nechápem tomu na nás vyskakuje z každej strany, takže rozumieme tomu, že sa niekomu môže javiť ako spisovné. Avšak sloveso „chápať“ sa viaže s akuzatívom (koho/čo?). Preto aj opačná verzia spisovne znie: nechápem to.

Napadlo mi alebo napadlo ma

Napadlo ma, že by sme mohli ísť do kina.“ Ak takto pozvete niekoho, kto dobre ovláda gramatiku, do kina asi nepôjdete. Ak nás niečo ohrozuje, napríklad medveď alebo človek, používame tvar napadlo MA, inými slovami zaútočilo na mňa.

Ale ak sa nám vnukla nejaká myšlienka, spisovný tvar je napadlo MI.

Násobné číslovky dvakrátdva razy

Pri písaní násobných a neurčitých čísloviek si stačí zapamätať len jedno: slová končiace na -krát a -násobne píšeme SPOLU (prvýkrát, dvakrát, dvojnásobne, päťnásobne) a číslovky vyjadrené pomocou slova raz píšeme ODDELENE (prvý raz, dva razy, niekoľko ráz, mnoho ráz).

Skloňovanie slova euro

S príchodom novej meny prišiel aj nový jazykový problém. Hoci je to už nejaký ten rôčik, ešte stále si niekto na nákup berie desať euro, iný desať eur. Kto má pravdu?

Slovo euro sa v slovenčine skloňuje podľa vzoru mesto. Na nákup si teda berieme desať eur.

Rozdiel medzi preňho/preň a zaňho/zaň

Ak ste nevedeli, že existuje rozdiel medzi používaním týchto zámen, určite ste doposiaľ porobili veľa gramatických chýb.

Zámená preňho, zaňho, oňho, naňho, doňho nahrádzajú ŽIVOTNÉ podstatné mená mužského rodu, napr.: „Vidíš toho pána? Postav sa zaňho do radu.“

Naopak zámená preň, zaň, oň, naň, doň nahrádzajú NEŽIVOTNÉ podstatné mená mužského rodu a podstatné mená stredného rodu. Napr.: ,,To je nový stôl! Nevykladaj si naň nohy.“

Ďalšie časté gramatické chyby nájdete v našej rubrike Lexika spisovne.

Robili ste doteraz chyby v týchto výrazoch? Alebo vás podobné veci už neprekvapia? Poznáte iné problematické slová či slovné spojenia?

 
Mariana Šebeňová
Mariana Šebeňová
Junior copywriter

K tímu Lexiky som sa pridala v roku 2021, ktorý pre mňa predstavuje rok zmien a splnených snov. Jedným z nich je nájsť si prácu v odvetví, ktoré študujem – a tým je prekladateľstvo a tlmočníctvo. Do kombinácie som si k francúzštine zvolila arabský jazyk, no keď sa ma niekto spýta, čo ma k tomu motivovalo, jednoducho pokrčím plecami a poviem, že sama neviem. Asi intuícia. Medzi moje záľuby patrí aj písanie, preto som rada, že sa mi v Lexike podarilo spojiť príjemné s užitočným. Mojím cieľom je získať skúsenosti a zdokonaliť svoje schopnosti, aby som si v budúcnosti mohla povedať, že sa mi podarilo začleniť k prekladateľskej komunite a nebude mi to pripadať surreálne.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *