Ako sa povie Veľká noc v rôznych svetových jazykoch?

Dominik Parajka Ciferník12.04.2022 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 2 min.
ako sa povie veľká noc v cudzích jazykoch
Čas čítania 2 min

Veľká noc je najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ktorý budeme sláviť už o niekoľko dní. Spojená je s rôznymi typickými zvykmi líšiacimi sa v závislosti od krajiny. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, aké zaujímavé názvy nesie v iných európskych, ale aj svetových jazykoch.

Veľká noc

Pre kresťanov je Veľká noc oslavou zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Avšak už dávno nie je výhradne náboženským sviatkom. Oslavujú ju taktiež ateisti. V niektorých krajinách sveta sa dokonca takmer úplne vytratil jej náboženský charakter. Dobrým príkladom je USA.

Kým veľkonočné tradície sa mierne menia v závislosti od krajiny, takmer všade sa stretnete so zdobením veľkonočných vajíčok. Medzi charakteristické symboly Veľkej noci patrí zajačik, korbáč, vajíčko, kríž či baránok.

Kedy sa oslavuje Veľká noc?

Veľká noc je zaujímavá tým, že každý rok sa slávi v inom dátume. Tento rok to bude podľa gregoriánskeho kalendára 17. apríl, podľa juliánskeho 24. apríl.

Ako sa počíta dátum Veľkej noci?

Slávi sa prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti (20. marec). Takýto spôsob určenia termínu bol stanovený na nicejskom koncile v roku 325.

Existujú však výnimky z tohto pravidla:

  • Ak spln pripadá na nedeľu, Veľká noc sa posúva až na ďalšiu nedeľu.
  • Ak by dátum Veľkej noci vyšiel po 25. apríli, posunie sa o týždeň skôr.

Veľká noc sa tak môže v závislosti od roka sláviť od 22. marca do 25. apríla.

Veľká noc vo svetových jazykoch

Pôvod pomenovania „Veľká noc“ sa v jednotlivých jazykoch odlišuje. Napríklad v angličtine a nemčine je odvodený od slov Eostre (germánska bohyňa) alebo Eostremonat, čo je starogermánske označenie mesiaca apríl. Po anglicky sa veľká noc povie „Easter“, po nemecky zas „Ostern“.

Názov „Veľká noc“ sa v upravenej forme používa v češtine„Velikonoce“ a v poľštine„Wielkanoc“. Rómčina používa na označenie Veľkej noci špecifický výraz – „Patradži“. Rovnako aj maďarčina má netypické pomenovanie: „Húsvét“.

V mnohých ďalších svetových jazykoch sa označenie Veľkej noci odvodilo od hebrejského slova „Pesach. Uvádzame niekoľko príkladov:

Veľká noc ako Veľký deň?

V niektorých jazykoch sa Veľká noc označuje ako Veľký deň. Ide napríklad o nasledovné:

Veľká noc v netradičných jazykoch

Veľká noc sa oslavuje aj v ázijských krajinách. V čínštine sa označuje ako 復活節 (Fu-huo-jie), čo v preklade znamená oslava vzkriesenia. Rovnaký význam má aj japonský výraz 復活祭 (Fukkatsu-sai).

Vo filipínčine sa používa označenie „Pasko ng Pagkabuhay“, v haitskej kreolčine zas jednoduchý výraz „Pak“. A ak by ste náhodou počas Veľkej noci zavítali do Dubaja či iného arabského mesta, stretnete sa s pomenovaním „Eid alfish“, ktoré v tradičných znakoch vyzerá takto: عيد الفصح.

Veľká noc sa oslavuje v celom svete. Takže ak vás láka dovolenka a spoznávanie nových veľkonočných tradícii, smelo do toho. 🙂

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *