Španielske príslovia, ktoré pozná celý svet

LEXIKA Ciferník14.01.2016 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
Espanol - Španielsky jazyk
Čas čítania 3 min

Španielsko patrilo spolu so svojím odvekým rivalom Portugalskom medzi najväčšie imperiálne mocnosti novoveku. Vďaka objaviteľom ako Krištof Kolumbus ovládlo takmer celú Južnú a Strednú Ameriku. Niet divu, že španielčina je druhým najrozšírenejším jazykom na svete, hneď po mandarínskej čínštine.

Španieli ovládali veľkú časť sveta, do ktorej priniesli nielen nadvládu, ale tiež právo, organizáciu a múdrosť. Aj preto sú španielske príslovia známe na celom svete. Spoznajte múdrosť starých Španielov a poučte sa z nej ;).

Darovanému koňovi na zuby nehľaď

V španielskom preklade A caballo regalado no le mires los dientes. Španieli boli známi chovom skvelých koní. Z konského chrbta dobyli väčšinu Južnej Ameriky. Mustangy, ktorými sú povestní americkí Indiáni, sú vlastne kone pôvodných conquistadorov, ktoré ušli a zdiveli. Niet teda divu, že kone sú častou témou prísloví. Toto nám hovorí, že nemáme hľadať chyby na darovanej veci, tak ako nemáme zisťovať podľa zubov vek koňa, ktorého sme dostali zadarmo.

Ranné vtáča ďalej doskáče

A quien madruga, Dios le ayuda. Po španielsky znie toto príslovie trocha inak. Tu rannému vtáčaťu pomáha Boh. Je to logické, pretože Španielsko bolo silne katolícke. Smutne sa preslávilo inkvizíciou, ktorá bola vlastne španielskym vynálezom. Kardinál Juan de Torquemada je synonymom inkvizítora. Nečudo, že Boh je témou mnohých prísloví.

Dávajte si pozor, komu zveríte svoje tajomstvá

Al amigo más amigo, no le fíes tu secreto, y así nunca te verás, arrepentido o sujeto. Španielsko bolo známe svojou politikou plnou intríg, tajomstiev a špiónov. Bolo veľmi dôležité vedieť, komu veriť a kedy držať jazyk za zubami. Toto príslovie hovorí, že ak poviete priateľovi tajomstvo, stane sa z neho váš pán. Preto si aj vy dobre rozmyslite, komu čo prezradíte. Môže byť pre vás veľmi nepríjemné, ak sa o ňom dozvedia ľudia, pre ktorých malo ostať tajomstvo tajomstvom.

Prečo majú klamári najlepšiu pamäť?

Al mentiroso le conviene ser memorioso. Klamári musia mať dobrú pamäť. Nestačí, že si pamätajú, ako sa veci skutočne stali. Musia si tiež spomenúť, akú verziu udalosti si vymysleli oni, aby sa do lží nezaplietli. Toto príslovie bolo veľmi „platné“ najmä na španielskom dvore plnom intríg a politických čachrov.

Verte svojmu inštinktu

Corazón no es traidor. Srdce vidí ďalej ako hlava. Ak to hovorí národ objaviteľov, ktorí precestovali na lodiach celý vtedy známy aj neznámy svet, môžete tomu veriť. Španieli spolu s Portugalcami sa preslávili ako najväčší objavitelia. Určite poznáte príbeh Krištofa Kolumba. No sú tu aj ďalšie mená ako Hernando de Soto, Francisco Pizarro či Juan Ponce de León. Španieli sa pričinili nielen o významné zemepisné objavy v južnej Amerike, no tiež rozvrátili obrovskú ríšu Aztékov či Inkov. Pokiaľ by nedôverovali svojmu inštinktu, nikdy by neuskutočnili takéto veľké a odvážne výpravy.

Keď jedno končí, iné začína

Cuando una puerta se cierra, ciento se abren. Keď sa jedny dvere zatvoria, iné sa otvárajú. Táto múdrosť nás učí, že ak nám aj niečo nevyjde, nevadí. Objavia sa iné možnosti, ktoré možno povedú k ešte lepším výsledkom, ako sme pôvodne zamýšľali. Svoje by o tom vedel povedať Krištof Kolumbus, ktorý sa pôvodne vydal objaviť Indiu a nakoniec získal pre španielsku korunu nový kontinent (aj keď ho pomenoval jeho konkurent, Talian Amerigo Vespucci).

Nenechávajme si trápenie pre seba

Dolor comunicado, dolor alviado. Ak o bolesti budete hovoriť, zmierni sa. Už starí Španieli vedeli, že nie je dobré ukrývať trápenie v srdci, ale rozprávať o ňom. Nedobyli by taký kus sveta, keby medzi sebou nevedeli komunikovať. Aj vy sa podeľte o svoje trápenia a radosti s druhými, život bude hneď jednoduchší.

Španielsko má fascinujúcu históriu poznačenú odvahou, ale aj ukrutnosťou, slávou aj hanbou. Je súčasťou veľkých dejín práve tak, ako dedičstvo Ríma či arabská múdrosť. Podľa odhadov hovorí španielčinou približne 550 – 600 miliónov ľudí.

Ovládnite tento jazyk aj vy a otvorí sa vám obrovský kus sveta, ktorý sa stane vašou ďalšou domovinou. Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Síce sa možno nestanete ďalším človekom, ale vďaka španielčine sa zoznámite s mnohými zaujímavými ľuďmi z rôznych kútov sveta.

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!
Diskusia k článku
  1. Peter Ferenc píše:

    Píšete pekné veci ktoré ma zaujímajú. ???

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *