Veľká Británia – obľúbené kráľovstvo, v ktorom rozprávali po francúzsky

LEXIKA Ciferník09.05.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 4 min.
Červené autobusy a Big Ben v Londyne
Čas čítania 4 min

Británia, Britské ostrovy, Spojené kráľovstvo alebo Anglicko. Toto sú všeobecne zaužívané, avšak nepresné názvy krajiny, ktorá sa skladá z Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska. Oficiálny názov tohto ostrovného štátu je Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska. Má 65,6 milióna obyvateľov a jeho hlavným mestom je Londýn.

Anglicko, Veľká Británia, Spojené kráľovstvo. Je medzi nimi rozdiel?

Áno, je. Aj keď si mnoho ľudí tieto pojmy zamieňa. Poďme pekne poporiadku:

  • Britské ostrovy tvoria Írsko a Veľká Británia.
  • Spojené kráľovstvo tvoria Anglicko, Škótsko, Wales a Severné Írsko.
  • Veľkú Britániu tvoria Anglicko, Škótsko a Wales.
  • Írsko tvoria Írska republika a Severné Írsko.

Ak sa vám z toho krížia oči, ponúkame aj prehľadnú mapu, na ktorej môžete jasne vidieť, aký je rozdiel medzi Anglickom, Veľkou Britániou a Spojeným kráľovstvom.

Mapa rozdelenia Britských ostrovov

Jej veličenstvo

Spojené kráľovstvo (v angl. United Kingdom alebo skrátene UK) je parlamentnou monarchiou, na čele ktorej je mimoriadne obľúbená kráľovná Alžbeta II.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor je celé meno anglickej panovníčky, ktorá nepretržite vládne od 2. júna 1953. V roku 2015 sa stala najdlhšie vládnucim monarchom v Anglicku. Zároveň je historicky druhým najdlhšie vládnucim panovníkom na svete. Prekonal ju iba thajský kráľ, ktorý vládol 70 rokov a zomrel v roku 2016.

Kráľovnú Spojeného kráľovstva oslovujeme „Jej veličenstvo“ (v angl. Her Majesty), jej úplný oficiálny titul je však o niečo dlhší a slovenský preklad z angličtiny znie takto: Alžbeta Druhá, z milosti Božej Kráľovná Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a jej iných ríš a území, Hlava Spoločenstva, Ochrankyňa viery (v angl. Elizabeth the Second, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of Her other Realms and Territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith).

Anglická kráľovná plynule hovorí po francúzsky a ovláda ďalšie moderné jazyky, ktoré študovala. Od roku 1066 až do 1362 bol totiž v Anglicku oficiálnym jazykom francúzština. Okrem tohto jazyka, ktorý tu bol udomácnený takmer 300 rokov sa používala aj latinčina. Práve kvôli tomuto sa v angličtine nachádza množstvo francúzskych a latinských slov.

Britská kráľovná Alžbeta II

Stonehenge a 30+ miest dedičstva UNESCO

Počuli ste už o najstarších slnečných hodinách na svete? Reč je o známom svetovom unikáte Stonehenge. Táto kamenná stavba z obdobia mladšej kamennej doby sa nachádza v blízkosti mesta Amesbury a pozostáva z kamenných pilierov a trámov, ktoré sú obkolesené kamennými kruhmi.

Stonehenge je mystické miesto, ktoré v sebe ukrýva aj niekoľko zaujímavostí. Napríklad počas vykopávok v roku 1920 jeden z archeológov našiel pod jedným z kameňov fľašu portského vína, ktoré pochádzalo z roku 1810. Tento fenomenálny nápoj nálezca nestihol ani ochutnať. Zátka na fľaši totiž bola zhnitá a tak z nej všetko vytieklo...

Podľa najnovších informácií je takisto možné, že túto skvostnú stavbu vyradia zo zoznamu UNESCO. Dôvodom má byť výstavba trojkilometrového tunela v blízkosti týchto starodávnych monolitov, ktoré „vyrástli“ pred takmer 3000 rokmi pred Kristom. Aj keď stavbári tvrdia, že sa Stonehenge nijako nepoškodí, historici tvrdia opak. Ďalšou pikoškou je, že Stonehenge nie je až taká čistá a neporušená stavba z kameňov. Počas druhej svetovej vojny začali niektoré kamene zo stavby vypadávať a preto ich po skončení vojny zaliali do betónu. No aj napriek tejto snahe v roku 1963 niektoré kamene popadali, a to v dôsledku silnej víchrice. Na záver môžeme skonštatovať, že aj keď tieto starobylé slnečné hodiny nemajú ručičky ako bežné hodiny, aj napriek tomu sa hýbu...

Okrem Stonehenge sa v zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO nachádza aj ďalších 30 lokalít, medzi ktoré patria napríklad známy Westminsterský palác, Westminsterské opátstvo, Tower of London a ďalšie kultúrne pamiatky a prírodné lokality.

Stonehenge

Nekonečný zoznam osobností  

Okrem množstva kultúrnych a prírodných pamiatok je Spojené kráľovstvo neobyčajne bohaté na históriu, kultúru, šport, vedu, priemysel, ekonomiku a spoločenský život, a to naozaj v každom ohľade a smere. Veľká Británia je jedna zo svetových veľmocí a patrí jej šiesta priečka v rebríčku najbohatších ekonomík sveta. Z toho pochopiteľne vyplýva, že v Británii nájdete z každého rožka troška.

Byť, či nebyť? To je otázka! Kto by ju nepoznal... Odpoveď na ňu našiel svetoznámy spisovateľ Villiam Shakespeare, ktorý je rodákz Britských ostrovov. Tento dramatik napísal diela, o ktorých sa bude rozprávať stále. Aspoň určite o Hamletovi alebo o Rómeovi a Júlii. Ďalšie známe anglické osobnosti sú sestry Brontëové. Aj napriek tomu, že to boli skvelé spisovateľky, mnohí ich počas života považovali za čudáčky a feministky. Ich životy sa napokon skončili tragicky, ani jedna z nich sa nedožila 40 rokov.

Británia sa okrem týchto pýši mnohými ďalšími osobnosťami, nielen spisovateľmi, ale aj umelcami, spevákmi, hudobnými skupinami, vedcami, športovcami... Venovať sa im by nám zabralo neuveriteľné množstvo času. Možno stačí spomenúť, že osobnosti s najvyšším kreditom sa môžu hrdiť šľachtickým titulom „sir“.

William Shakespeare

Vedeli ste, že...

  • V Británii nie je miesto, ktoré by bolo od mora vzdialené viac než 113 km.
  • Každý deň Briti vypijú 165 miliónov šálok čaju.
  • Najkratší let lietadlom trvajúci iba dve minúty môžete zažiť pri cestovaní medzi ostrovmi Westray a Papa Westray.
  • Nalepenie poštovej známky s vyobrazením britskej kráľovnej hore nohami, je považované za trestný čin.
  • Londýn sa nevolal vždy Londýn. Medzi jeho historické názvy patrí napríklad Londinium, Ludenwic či Ludenburg.
  • Veľká Británia zvíťazila v roku 1896 vo vojne so Zanzibarom za krátkych 38 minút.
  • Každý kôň vo Veľkej Británii musí mať svoj vlastný pas. Naopak kráľovná Alžbeta II. pas nevlastní.

Taká je Británia. Je naozaj Veľká a bohatá na históriu, kultúru, vynálezy, objavy a zaujímavosti, ktoré sa do nášho blogu ani nezmestia. Takže až tam raz pôjdete, užívajte si ju naplno a objavujte ju ako sa len dá!

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *