10 najzvláštnejších jazykov sveta

Dominik Parajka Ciferník13.05.2022 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
ľudia rozprávajúci sa rôznymi cudzími jazykmi
Čas čítania 3 min

Vedeli ste, že vo svete dnes jazykovedci evidujú celkovo viac ako 7100 jazykov? Niektoré z nich sú rozšírené po celej Zemi, iné poznajú len úzke skupiny ľudí.

A práve na druhú menovanú kategóriu sa zameriame v nasledovných riadkoch. Prinášame vám výber 10 najzvláštnejších jazykov sveta, o ktorých ste doteraz možno ani nepočuli!

Baskičtina

V našom výpočte zvláštnych jazykov začneme zľahka – baskičtinou. Je to izolovaný úradný jazyk, ktorý sa používa v Baskicku (časť ŠpanielskaFrancúzska) pri Biskajskom zálive. „Izolovaný“ znamená, že nepatrí do žiadnej jazykovej rodiny. Má viacero špecifických čŕt, jednou z najzvláštnejších je počítanie. To je totiž založené na číslici 20, je teda podobné tomu, ktoré poznáme z francúzštiny, ale využívali ho aj starí Mayovia. Napríklad číslo 50 sa v baskičtine vyjadruje ako 2 × 20 + 10.

Silbo Gomero

Ide síce o vymretý jazyk, no nedá nám nespomenúť ho v tomto zozname. Prečo? Jeho hovoriaci sa dorozumievajú prostredníctvom pískania. Presne tak. Pískania. Tento jazyk sa používal na Kanárskych ostrovoch, konkrétne na ostrove La Gomera. Obyvatelia si takto vymieňali informácie naprieč údoliami až do vzdialenosti 5 kilometrov. S nástupom telefónov sa ale jeho potreba postupne vytrácala. V 90. rokoch však začala iniciatíva na oživenie tohto jazyka a v súčasnosti je kultúrnym dedičstvom.

Pitjantjatjara

To, čo na prvý pohľad vyzerá ako náhodný zhluk písmen, je v skutočnosti názov oficiálneho dialektu, ktorý sa používa v Austrálii. Dokonca sa ho učia aj deti v školách, takže vymretie mu v najbližšej dobe rozhodne nehrozí. A čo je na tomto jazyku zvláštne? Neexistuje v ňom číslo väčšie ako 5. Číslovanie je nasledovné: 1, 2, 3 a čokoľvek nad tým sa označuje ako „veľa“.

Pirahã

Tento zaujímavý jazyk používajú mnohé kmene v Amazonskom pralese. Výnimočný je tým, že v ňom nenájdete žiadne číslice či farby. Namiesto nich obyvatelia používajú neurčité pojmy ako „svetlý“, „tmavý“, „málo“ alebo „veľa“. Podľa výskumu MIT ide zrejme o jediný jazyk, ktorý nepozná čísla.

Yupik

Zvláštnosťou tohto jazyka je, že existuje v mnohých podobách. Podľa štatistík ním hovorí približne 15 000 Eskimákov z oblasti Sibíru a Aljašky. Môže sa tak stať, že dvaja ľudia, ktorí hovoria tým istým jazykom, si mnohé slová navzájom nebudú rozumieť. Spôsobené je to sčasti aj tým, že tento jazyk obsahuje veľké množstvo morfém a jedno slovo dokáže reprezentovať celú vetu.

Príklad: Slovo Sikursuarsiurpugu vyjadruje vetu „budeme plávať cez hrubý ľad“.

Rotokas

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ktorý jazyk sveta má najkratšiu abecedu? Ak áno, odpoveďou na túto otázku je zrejme jazyk Rotokas, ktorý sa používa na Papue Novej Guinei. V abecede nájdete len 12 písmen: A, E, G, I, K, O, P, R, S, T, U, V. V jednoduchosti je krása!

Guugu Yimithirr

Je považovaný za prvý jazyk austrálskych domorodcov, ktorý nadobudol písomnú podobu. Pochádza z neho aj slovo gangurru, teda kengura. Zaujímavý je predovšetkým pomenovaním smeru. Na rozdiel od „našich“ vľavo, vpravo, dopredu, dozadu, ktoré sa viažu na pozíciu hovoriaceho (resp. osoby, s ktorou hovoríme), používa geografické určovanie smeru, čiže východ, západ, sever, juh, podľa toho, ktorým smerom ste otočený. Nečudo, že hovoriaci tohto jazyka majú pozoruhodný zmysel pre orientáciu. Skôr než sa presunieme k ďalšiemu jazyku, ešte jedno krátke zamyslenie. Píšete východnou alebo západnou rukou?

Riau

Pokiaľ vás nebaví štúdium gramatických kategórií, vetných skladieb, trpného rodu a podobných záležitostí, indonézsky dialekt Riau by ste si rýchlo zamilovali. Mnohí ho považujú za najekonomickejší jazyk sveta. Jedna veta totiž môže mať množstvo rôznych významov.

V praxi to potom vyzerá takto. Slovné spojenie „Ayam makan“ (ayam = kura, makan = jesť) môže mať nasledovné významy – kura je, kury jedia, kura bude jesť, kura jedla, niekto je kura, keď kury jedia, kde kury jedia. Pre prácu prekladateľa (v akomkoľvek jazyku) je dôležité poznať kontext. V tomto prípade to platí stonásobne.

ǃXóõ

Už podľa názvu zrejme tušíte, že ide o naozaj netradičný jazyk. Používa sa v Botswane a okrem klasických hlások, ktoré poznáme v slovenčine, používajú aj zvuk „kliknutia“. Niečo ako keď sa zvukom snažíte napodobniť (kopytá) koníka. Isté výskumy dokonca uvádzajú, že viac ako 80 % slov v tomto jazyku sa začína práve takýmto „kliknutím“.

Nebudeme viac písať, pretože v tomto prípade platí príslovie (hoci naopak): lepšie raz počuť ako stokrát vidieť.

Aymara

Jazyk Aymara nie je žiadnym ohrozeným druhom, vo svete ním hovorí až 3,5-milióna ľudí. Je úradným jazykom v Bolívii a využíva sa aj v ďalších častiach Južnej Ameriky. Výnimočný je však svojou unikátnou logikou. Budúcnosť je vnímaná ako niečo, čo je za človekom, nie pred ním. Podľa miestnych totiž minulosť máme pred sebou, keďže sme ju už zažili. Naopak o budúcnosti nevieme nič, nevidíme ju, preto je za nami.

Ak sa vám tento článok páčil, verte, že máme za sebou ešte veľa zaujímavých námetov. 😉 Aby vám nič neuniklo, prihláste sa na odber newslettra 👇 alebo nás sledujte na Facebooku či Instagrame.

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *