Slovenčina ako cudzí jazyk

Dominik Parajka Ciferník05.05.2022 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 2 min.
slovenčina ako cudzí jazyk
Čas čítania 2 min

Ako Slováci považujeme slovenčinu za pomerne jednoduchú a zrozumiteľnú. Ak slovenčina nie je váš rodný jazyk, môžete to vnímať odlišne. Ktoré veci patria medzi najnáročnejšie a ako sa ju ľudia zo zahraničia dokážu učiť efektívne?

Slovenčina patrí do indoeurópskej jazykovej rodiny, konkrétne do skupiny slovanských jazykov. Hovorí ňou približne 7 miliónov ľudí, pričom značný počet hovoriacich je aj v zahraničí. Napríklad v Kanade, Rumunsku, a dokonca aj v Argentíne.

Podobne ako iné jazyky, aj slovenčina má svoje nárečia – západoslovenské, stredoslovenské a východoslovenské.

Je slovenčina náročná?

Slovenčina sa radí medzi náročnejšie svetové jazyky. Samozrejme, všetko závisí od toho, kto sa ju učí. Ak hovoríte príbuznými slovanskými jazykmi, napríklad ukrajinčinou či poľštinou, porozumiete jej celkom jednoducho.

Avšak ak hovoríte jazykmi patriacimi do inej skupiny či rodiny, môže byť učenie sa slovenčiny pomerne náročné. Podobne ako keď sa my Slováci snažíme naučiť po čínsky.

Slovenská gramatika je špecifická

Keď sa slovenčinu učíte ako svoj cudzí jazyk, asi najväčšie problémy vám robí slovenská gramatika. Tá obsahuje dĺžne a mäkčene, ktoré v mnohých iných jazykoch nenájdete. Nehovoriac o špecifických pravidlách, napríklad spodobovanie alebo zmäkčovanie. Samostatnou kategóriou sú predpony a prípony, ktoré menia význam slov. V neposlednom rade, porozumieť treba aj pádovým koncovkám a pravidlám písania i/y.

Keď si k tomu pridáte hiáty (dve samohlásky, ktoré netvoria dvojhlásku, napríklad poet, aero) a iné „chuťovky“, ktoré často robia problém aj rodeným Slovákom, je nad slnko jasné, že učenie sa spisovnej slovenčiny rozhodne nie je prechádzka ružovou záhradou.

Problematická výslovnosť

Špecifikom slovenčiny je, že v mnohých slovách používa viac spoluhlások, ako je zvykom v iných jazykoch. Správna výslovnosť niektorých výrazov, ako napríklad „zmrzlina“, vás tak môže potrápiť.

Slovenčina pre cudzincov – ako sa ju naučiť?

Odborníci odporúčajú pri učení sa slovenčiny začať jednoduchou slovnou zásobou, ktorú využijete pri každodennej komunikácii. Tvorba jednoduchých viet bez komplikovaných gramatických pravidiel je obvykle najľahším štartovacím bodom.

Keď zvládnete jednoduchú konverzáciu, môžete sa postupne začať učiť gramatické pravidlá. Mimoriadne dôležitá je správna postupnosť. Ak sú jednotlivé lekcie zoradené nesprávne a nenadväzujú na seba, progres bude veľmi pomalý.

Slovenčina pre cudzincov online

Slovenčinu sa môžete učiť svojpomocne, napríklad pomocou hier alebo sa prihlásiť na kurz zostavený odborníkmi. Ten má jednotlivé lekcie zoradené tak, aby aj úplný začiatočník dokázal ľahko napredovať a uvedomoval si dôležité súvislosti. V tomto smere stoja za pozornosť online kurzy slovenčiny pre cudzincov. Tie ponúka viacero portálov.

Jedným z nich je e-slovak.sk, za ktorým stojí Univerzita Komenského v Bratislave. Kurzy sú zadarmo a absolvovať sa dajú z pohodlia domova, bez časového obmedzenia. Po absolvovaní kurzu môžete získať certifikát preukazujúci vaše jazykové znalosti.

Slovenčina do vrecka

Výborným pomocníkom pri učení sa slovenčiny sú publikácie označené ako slovenčina do vrecka. Ide o niekoľkostranové dokumenty, ktoré prehľadne zhŕňajú všetky dôležité pravidlá a časté chyby. V dnešnej dobe sa dajú nájsť aj v digitálnej podobe.

Testy zo slovenčiny

Pri učení sa slovenčiny je vhodné pravidelne vypracúvať testy, ktoré overia nadobudnuté znalosti. Tie sú štandardne súčasťou kurzov. Ak ste samouk, môžete sa otestovať na viacerých portáloch:

  • e-testy – konkrétne oblasti slovenčiny na precvičenie si vyberiete v ľavom stĺpci;
  • kvizy.eu – na precvičenie pravopisu;
  • slovencina.eu – tu nájdete testy na gramatiku, pravopis, výslovnosť, ale aj diktáty;
  • oskole.detiamy.sk – aj tu máte na výber rôzne testy podľa úrovne vašich znalostí.

Máte overené tipy na učenie sa slovenčiny pre cudzincov? Podeľte sa o ne v komentároch. 

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *