Slovník jazykovedných pojmov: PRAVOPIS

Mariana Šebeňová Ciferník17.05.2022 Lexika spisovne – jazykové okienko Čas čítania: < 1 min.
slovník jazykovedných pojmov čo je pravopis
Čas čítania < 1 minúta

V minulej časti sme vysvetlili pojem gramatika a pripomenuli sme si aj niekoľko najčastejších gramatických chýb v slovenčine. Je teda ten pravý čas pozrieť sa na zúbok pravopisu.

Čo je pravopis

Pravopis je súbor pravidiel na zapisovanie reči písmenami (malými a veľkými) a interpunkčnými (rozdeľovacími) znamienkami, akými sú bodka, čiarka, otáznik či výkričník. Tieto pravidlá vznikli umelo a neustále sa menia podľa toho, ako sa jazyk vyvíja.

Pravopis slovenského jazyka je komplikovaný a nedá sa všetko staviť na inštinkt. Pravidlá sa dajú naučiť, no ak si niečím nie ste istí, môžete vždy siahnuť po súhrnnej príručke Pravidlá slovenského pravopisu.

Aký je rozdiel medzi gramatickou a pravopisnou chybou?

Medzi gramatické chyby zaraďujeme nesprávne použitie pádu, nevhodne zvolený tvar pri skloňovaní či nesprávnu vetnú konštrukciu.

Typickým príkladom pravopisnej chyby je nesprávne písanie y/i, zmena hlásky pri spodobovaní či chýbajúca čiarka.

Najčastejšie pravopisné chyby

Ak hovoríme, že je niečo pravopisná chyba, hovoríme o preklepoch či  takzvaných „hrúbkach“. Hoci sa im snažíme v písanom prejave vyhýbať, robíme ich všetci.

Medzi najčastejšie pravopisné chyby patrí nesprávne písanie:

My v Lexike sa snažíme ozrejmiť najčastejšie gramatické a pravopisné hlavolamy. Odporúčame vám preto nazrieť do nášho jazykového okienka. Dozviete sa napríklad to, ako písať (a nepísať) čiarky, ale i mnoho iného.

 
Mariana Šebeňová
Mariana Šebeňová
Junior copywriter

K tímu Lexiky som sa pridala v roku 2021, ktorý pre mňa predstavuje rok zmien a splnených snov. Jedným z nich je nájsť si prácu v odvetví, ktoré študujem – a tým je prekladateľstvo a tlmočníctvo. Do kombinácie som si k francúzštine zvolila arabský jazyk, no keď sa ma niekto spýta, čo ma k tomu motivovalo, jednoducho pokrčím plecami a poviem, že sama neviem. Asi intuícia. Medzi moje záľuby patrí aj písanie, preto som rada, že sa mi v Lexike podarilo spojiť príjemné s užitočným. Mojím cieľom je získať skúsenosti a zdokonaliť svoje schopnosti, aby som si v budúcnosti mohla povedať, že sa mi podarilo začleniť k prekladateľskej komunite a nebude mi to pripadať surreálne.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *