Bezpečne online: Ako vytvoriť a zapamätať si bezpečné heslo

Simona Pralovska Ciferník14.08.2020 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 2 min.
Ako si vytvoriť bezpečné heslo
Čas čítania 2 min

Používate na prihlásenie sa do rôznych účtov a stránok to isté heslo? Je vaše heslo jednoduché, aby ste ho nezabudli? Prihlasujete sa do aplikácií pomocou svojich účtov na sieti Facebook alebo Google?

Môžete tým uľahčiť hekerom prácu! Prečítajte si, ako si vytvoríte a ľahko zapamätáte bezpečnejšie heslá.

Ako si vytvoriť bezpečné heslo

Bezpečné heslo musí byť dostatočne dlhé, malo by obsahovať aspoň 20 znakov. Pre každú službu, aplikáciu či účet by ste mali používať odlišné heslo.

Zdá sa vám 20 znakov priveľa? Programátori prestížnych spoločností používajú heslá skladajúce sa zo 100 znakov – a pravidelne ich menia.

Heslo by malo obsahovať malé aj veľké písmená, aspoň jedno číslo, v ideálnom prípade aj špeciálny znak (otáznik, lomka a pod.)

Ako si zapamätať heslá

Pre ľahšie zapamätanie hesla si môžete pomôcť krátkou vetou. Slová spojte a bezpečné heslo napríklad v tvare „KdebývalaSnehulienkaa7trpaslíkov?“  je na svete.

Pre účty, kde máte uložené najcitlivejšie údaje, si vytvorte komplikovanejšie heslá – tieto si zapamätajte. Pre ostatné účty si môžete zvoliť jednoduchšie (no stále dostatočne bezpečné) heslá.

Ako si zapamätať toľko hesiel? Ideálne je vytvoriť si systém, podľa ktorého budete obmieňať určité časti hesla, napr. ponecháte číslo a špeciálny znak, no použijete iné slová.

Pri účtoch, kde nepotrebujete vysoké zabezpečenie, môžete na zapamätanie hesiel využiť zabudovanú funkcionalitu prehliadačov Google Chrome, Mozilla Firefox alebo samostatné aplikácie na spravovanie hesiel (napríklad 1password). Do aplikácie si uložíte vaše heslá a pri prihlasovaní sa do jednotlivých účtov ich prehliadač alebo služba automaticky vloží.

Aplikácia na spravovanie hesiel vyžaduje na odomknutie heslo, tzv. masterpassword – na jeho tvorbe si dajte záležať. Toto jediné si musíte zapamätať. 🙂

Aké heslá nepoužívať

V každom prípade by ste sa mali vyhnúť najbežnejším, i keď na prvý pohľad bezpečným heslám, ktoré spĺňaju vyššie uvedené kritériá, ako Aa123456. či 1qaz2wsx3edc. Pozrite si zoznam 100 najhorších hesiel.

TIP: Zabezpečte aj svoje zariadenia

Z väčšiny účtov sa bežne neodhlasujeme. Preto je dôležité zabezpečiť aj samotné zariadenia.

Pre svoj počítač si zvoľte dostatočne bezpečné heslo a ak na ňom nepracujete, nenechávajte ho odomknutý ani na svojom pracovnom mieste (o verejných miestach nehovoriac).

Pokiaľ ide o smartfóny – Face ID či odtlačok prsta určite poslúžia, no najbezpečnejšie je dlhšie heslo.

Univerzálny návod na vytvorenie bezpečného hesla, ktoré si zároveň ľahko zapamätáte neexistuje. Každému vyhovuje totiž niečo iné. Dôležité je nájsť si svoj systém, no potom to už pri vytváraní nových hesiel pôjde ako po masle.

V ďalšej časti nášho seriálu Bezpečne online si povieme o dvojfaktorovej autentifikácii. Sledujte náš blog alebo stránku na Facebooku, aby vám neušla žiadna novinka. 😉

 
Simona Pralovska
Simona Pralovska
Vendor manager

Svoju púť v LEXIKE som začala ešte počas študentských čias v roku 2017. Odvtedy mi LEXIKA, ľudia v nej i prekladateľské odvetvie prirástli k srdcu. Medzi moje každodenné výzvy patrí vyhľadávanie prekladateľských talentov. Popri tom sa venujem rozvíjaniu dobrých a otvorených vzťahov s našimi stálymi prekladateľmi, vďaka ktorým môžeme robiť to, čo nás napĺňa. Postupne sa k mojej náplni práce pričlenili aj marketingové aktivity a interné HR. Stereotyp mi teda v práci rozhodne nehrozí a každý deň sa naučím niečo nové. 🙃

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *