Bezpečne online: Antivírusový program

Simona Pralovska Ciferník14.10.2020 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 2 min.
Antivírusový program
Čas čítania 2 min

Možno si myslíte, že antivírusový program nepotrebujete, lebo sa na internete správate dostatočne opatrne. Opatrnosť ani zďaleka nie je všetko. Dnes nás najviac ohrozujú malvéry, čiže škodlivé, doslova „zlomyseľné“ softvéry, ktoré dokážu údaje úplne vymazať alebo ich rôznym spôsobom zneužiť.

Liekom na počítačové „choroby“ sú antivírusové programy.

Ako funguje antivírusový program

Antivírusové programy v súčasnosti využívajú viacero technológií, pomocou ktorých vedia odvrátiť rôzne typy hrozieb. Vďaka tomu dokážu spoľahlivo zaistiť bezpečnosť údajov používateľov.

Antivírusové softvéry obsahujú databázu vírusov a škodlivých súborov. Preto je nevyhnutné ich pravidelne aktualizovať. Antivírusy potom v reálnom čase porovnávajú údaje na disku s touto databázou a ak nájdu zhodu, ihneď používateľa upozornia na nebezpečenstvo a škodlivé súbory zablokujú, prípadne používateľa upovedomia o podozrivej aktivite.

Aký „antivírus“ si vybrať

Dnes je na trhu priehrštie antivírusových softvérov ponúkajúcich rôzne stupne zabezpečenia či doplnkové funkcie. Vybrať si môžeme z neplatených, ktoré sú viac-menej postačujúce ako základná ochrana pri bežnom (a zodpovednom) domácom využívaní internetu. Ak používate počítač na pracovné účely, odporúčame siahnuť po platených softvéroch.

Antivírusové programy zadarmo pre Windows

Ak používate Windows, dobrá správa je, že verzia Windows 10 má zabudovaný Microsoft Defender (predtým známy ako Windows Defender), ktorý vás dokáže ochrániť pred mnohými hrozbami.

Bezplatné verzie antivírusových softvérov ponúkajú napríklad Avast, AVG, Avira alebo Bitdefender.

Platené antivírusové programy pre Windows

Pri vyhľadávaní informácií sa často môžete dostať na pochybné stránky. Preto je vhodné zvážiť aj platený antivírusový program, ktorý spravidla poskytuje vyššiu úroveň zabezpečenia ako neplatená verzia.

Medzi najlepšie platené antivírusové programy patrí Eset, Norton, Bitdefender či Kaspersky pričom ceny sa pohybujú približne od 25 do 80 EUR ročne.

Antivírusové programy pre Linux

Ak patríte medzi fanúšikov Linuxu, dobrou správou je, že malvéry pre tento operačný systém sa vyskytujú zriedkavejšie, keďže je v porovnaní s Windowsom menej rozšírený medzi bežnými používateľmi.

Napriek tomu sa majte na pozore. V roku 2016 pridali hekeri do jednej z verzií Linuxu keylogger – malvér, ktorý sleduje všetok klávesnicový pohyb. Vďaka tomu dokázali získať napríklad heslá či platobné údaje používateľov.

Ak teda uvažujete nad inštaláciou antivírusového programu pre Linux, medzi najlepšie patria ClamAVComodo a Sophos, pričom niektoré sú dostupné zadarmo.

Aké sú výhody platených antivírusových programov

Platený antivírus má aktualizácie dostupné skôr ako neplatený a často obsahuje aj plug-in verziu pre e-mail a prehliadač, ktoré vás varujú pred potenciálne nebezpečnými stránkami či prílohami.

Mnohé moderné antivírusové programy, resp. bezpečnostné riešenia ponúkajú doplnkové funkcie ako sú šifrovanie údajov, zabezpečenie online bankovníctva a nákupov, správca hesiel či monitorovanie zariadení pripojených k domácej sieti.

Výhodou je aj možnosť ochrany fyzického zariadenia, napríklad v prípade krádeže. Majiteľovi program umožní nájsť odcudzené zariadenie, prípadne vyhotoví fotografiu osoby, ktorá zariadenie v danej chvíli používa.

Všetky spoločnosti štandardne ponúkajú antivírusové riešenie aj pre macOS a operačné systémy smartfónov Android a iOS. Jeden systém preto môžete využívať v rôznych zariadeniach.

Aké sú vaše skúsenosti s antivírusovými softvérmi? Ktorý sa vám osvedčil najviac? Dajte nám vedieť v komentároch.

V nasledujúcej časti seriálu Bezpečne online si vysvetlíme, prečo sú dôležité pravidelné aktualizácie. Sledujte náš blog alebo stránku na Facebooku, aby vám nič neuniklo. 😉

 
Simona Pralovska
Simona Pralovska
Vendor manager

Svoju púť v LEXIKE som začala ešte počas študentských čias v roku 2017. Odvtedy mi LEXIKA, ľudia v nej i prekladateľské odvetvie prirástli k srdcu. Medzi moje každodenné výzvy patrí vyhľadávanie prekladateľských talentov. Popri tom sa venujem rozvíjaniu dobrých a otvorených vzťahov s našimi stálymi prekladateľmi, vďaka ktorým môžeme robiť to, čo nás napĺňa. Postupne sa k mojej náplni práce pričlenili aj marketingové aktivity a interné HR. Stereotyp mi teda v práci rozhodne nehrozí a každý deň sa naučím niečo nové. 🙃

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *