Bezpečne online: Prečo sú dôležité pravidelné aktualizácie?

Simona Pralovska Ciferník12.11.2020 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 2 min.
Aktualizácia softvéru a aplikácií
Čas čítania 2 min

Sústredíte sa na prácu a v tom vám na obrazovke vyskočí okno s informáciou, že je potrebná aktualizácia vášho operačného systému. Deadline vás ale tlačí, navyše ste práve „vo švungu“, a tak okno s aktualizáciou len rýchlo zavriete s ubezpečením seba samého, že sa k tomu vrátite, keď budete mať čas.

Znie vám to povedome? A čo je dôležitejšie – naozaj sa k aktualizácii vrátite?

Z hľadiska bezpečnosti údajov je aktualizácia operačného systému, softvérov a aplikácií nevyhnutnosťou. Prečo?

Prečo sú aktualizácie dôležité

Nové funkcie, zlepšenie výkonu, príjemnejší vzhľad, jednoduchšie ovládanie.

Okrem toho aktualizácie plnia ešte jednu veľmi dôležitú úlohu. Opravujú chyby v operačných systémoch, softvéroch a aplikáciách, ktoré by mohli hekeri zneužiť.

Množstvo kyberútokov sa deje práve vďaka „dieram“ v softvéroch, cez ktoré hekeri do počítača či iného zariadenia „prepašujú“ malware.

Po sprístupnení novej aktualizácie vývojári uvádzajú, čoho presne sa aktualizácia týka. Hekeri môžu striehnuť práve na tieto informácie a ak zistia, že aktualizácia súvisí s bezpečnostným problémom, môžu situáciu využiť a pokúsiť sa napadnúť zariadenia, ktoré zatiaľ aktualizáciu nemajú nenainštalovanú.

Americká úverová spoločnosť Equifax čelila v roku 2017 masívnemu úniku dát. Jednou z príčin bola nevykonaná aktualizácia, pričom vývojári daného softvéru upozornili na chybu a vydali opravnú aktualizáciu dva mesiace pred tým, ako sa incident udial. Spoločnosť Equifax si okrem pokazenej povesti vyslúžila aj mastnú pokutu.

Pravidelné aktualizácie a GDPR

Riziko nespočíva iba v ohrození údajov uložených v samotnej aplikácii. Hekeri vedia preniknúť aj do ďalších častí vášho počítača či smartfónu a zneužiť alebo znehodnotiť aj ďalšie dáta.

V zmysle nariadenia GDPR môže byť vynechanie aktualizácie softvéru vyhodnotené ako nedbanlivosť a môže byť následne sankcionované.

Na aktualizácie už nezabudnete

Na počítačoch a smartfónoch si dnes viete nastaviť automatické aktualizácie. Napriek tomu je vhodné čas od času skontrolovať, či nie sú dostupné nové.

Aktualizácie sa často nainštalujú na pozadí a pri práci vás nijako nevyrušujú.

Ak vás počítač vyzve na aktualizáciu operačného systému v nevhodnom momente, nastavte si aspoň pripomienku, aby ste na aktualizáciu neskôr nezabudli. Ak prácu môžete na chvíľu prerušiť, je vždy istejšie obetovať tých pár minút. Využite ich na krátku pauzu, spríjemnite si deň dobrou kávou alebo čajom. 🙂

Tip na záver

Pred stiahnutím neznámeho softvéru si pre istotu vždy vopred overte recenzie a zvážte, či je jeho inštalácia bezpečná.

V nasledujúcej časti seriálu Bezpečne online si povieme o možnostiach zálohovania údajov., prečo sú dôležité pravidelné aktualizácie. Sledujte náš blog alebo stránku na Facebooku, dozviete sa viac. 😉

 
Simona Pralovska
Simona Pralovska
Vendor manager

Svoju púť v LEXIKE som začala ešte počas študentských čias v roku 2017. Odvtedy mi LEXIKA, ľudia v nej i prekladateľské odvetvie prirástli k srdcu. Medzi moje každodenné výzvy patrí vyhľadávanie prekladateľských talentov. Popri tom sa venujem rozvíjaniu dobrých a otvorených vzťahov s našimi stálymi prekladateľmi, vďaka ktorým môžeme robiť to, čo nás napĺňa. Postupne sa k mojej náplni práce pričlenili aj marketingové aktivity a interné HR. Stereotyp mi teda v práci rozhodne nehrozí a každý deň sa naučím niečo nové. 🙃

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *