Bezpečne online: Ako zálohovať údaje

Simona Pralovska Ciferník14.01.2021 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 2 min.
bezpečnosť udajov - zalohovanie
Čas čítania 2 min

Popri bezpečnosti údajov pred ich zneužitím je potrebné myslieť aj na to, ako o údaje neprísť pri poškodení alebo strate zariadenia.

Predovšetkým si treba dôležité dáta zálohovať.

Aké údaje zálohovať

Zálohovať odporúčame údaje, ktoré sa nedajú jednoducho vytvoriť znova. Pre každého to znamená niečo iné. Môžu to byť pracovné súbory, výsledky kreatívnej práce, dôležitá e-mailová komunikácia, fotografie a videá, ale napríklad aj kalendár s termínmi.

Spôsoby zálohovania údajov

Ako hovorí druhé výpočtové pravidlo editora Guardianu Jacka Schofielda – dáta skutočne existujú až vtedy, ak z nich máte dve kópie.

Poďme sa v skratke pozrieť, aké poznáme možnosti zálohovania.

Zálohovanie na externom médiu

Pre domáce použitie je zálohovanie na externom médiu postačujúce. Podľa veľkosti zálohovaných údajov si môžete zvoliť zálohovanie na USB kľúč, ktorý môžete nosiť neustále so sebou alebo na externý disk, ktorých kapacita sa dnes pohybuje v terabajtoch. Niektoré externé disky ponúkajú softvér, pomocou ktorého si viete nastaviť automatické zálohovanie. Nemusíte teda myslieť na to, že dáta treba pravidelne zálohovať.

Nevýhodou externých medií je, že sú náchylnejšie na poškodenie.

Externé disky je vhodné zašifrovať. O šifrovaní si povieme viac v ďalšej časti seriálu Bezpečne online.

Sieťový disk (NAS server)

Sieťový disk si môžete predstaviť ako bežný externý disk, ktorý navyše obsahuje procesor a pamäť a je pripojený k sieti. Toto riešenie umožňuje zálohovať údaje z viacerých zariadení a je vhodné najmä pre menšie firmy. Na jeho zapojenie však sú potrebné aspoň základné IT znalosti.

Zálohovanie na Cloud

Väčšina ľudí dnes používa na zálohovanie tzv. cloudové služby, čo v praxi znamená, že vaše dáta sú uložené na serveroch technologických gigantov ako Google či Apple. Mnoho ľudí nepovažuje za bezpečné zveriť dokumenty či fotografie do číchsi anonymných rúk. Paradoxne, opak je pravdou.

Pre dáta platí to isté, čo pre vaše peniaze – tie sú vo väčšom bezpečí v banke, než doma v zásuvke.

Táto možnosť je ideálna najmä pre ľudí, ktorí sa často presúvajú alebo používajú rôzne zariadenia, či už na pracovné alebo súkromné účely.

Z najznámejších cloudových úložísk spomenieme Google Disk, Dropbox, iCoud či OneDrive, no na trhu je ich omnoho viac. Môžete si teda vybrať podľa veľkosti úložiska, ceny, kompatibility s vaším zariadením či typu zálohovaných dát. Z praktického hľadiska je vhodné zvoliť službu, v ktorej si nebudete musieť vytvárať nový účet. Čiže ak napríklad používate Gmail, je vhodné využiť Google Disk.

TIP: Zdieľanie údajov

Cloudové úložiská majú okrem zálohovania aj ďalšiu výhodu. Tou je jednoduchšie a rýchlejšie zdieľanie informácií s kolegami, rodinou či známymi. Pre zvýšenie bezpečnosti údajov je vhodné súbory zaheslovať a heslo poskytnúť cez zabezpečený komunikačný kanál.

Spomínate si ešte, ako sa vytvárajú bezpečné heslá z 1. časti nášho seriálu Bezpečne online? 😉

 
Simona Pralovska
Simona Pralovska
Vendor manager

Svoju púť v LEXIKE som začala ešte počas študentských čias v roku 2017. Odvtedy mi LEXIKA, ľudia v nej i prekladateľské odvetvie prirástli k srdcu. Medzi moje každodenné výzvy patrí vyhľadávanie prekladateľských talentov. Popri tom sa venujem rozvíjaniu dobrých a otvorených vzťahov s našimi stálymi prekladateľmi, vďaka ktorým môžeme robiť to, čo nás napĺňa. Postupne sa k mojej náplni práce pričlenili aj marketingové aktivity a interné HR. Stereotyp mi teda v práci rozhodne nehrozí a každý deň sa naučím niečo nové. 🙃

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *